Tabela termistora do repetier. Jak?

mcexperts
Posty: 587
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Tabela termistora do repetier. Jak?

Postautor: mcexperts » 30 sty 2017, 12:16

Alo. Jak zrobić tabele termistora do repetier a?

Znaczy mam różne termistory, ale bym chciał zestandaryzowac.

Niby wybieram wg part Nb ale mam różne odczytu niż termopara.

Termopara sprawdzana z hotairem i lutownica j działa ok.

Ktoś przerabiał?

Bo teraz to kombinuje sobie na kartce ile jest a ile wyświetla i tak jakiś tam sposób jest, ale to rzeźba.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2797
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Tabela termistora do repetier. Jak?

Postautor: Krzysztof » 30 sty 2017, 13:19

Czyli parametrów tego termistora (oprócz oporności) nie znasz?

mcexperts
Posty: 587
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Tabela termistora do repetier. Jak?

Postautor: mcexperts » 30 sty 2017, 15:47

Mam całą kartę katalogowa, ale i tak ustawiam przykładowo opór w 20 centigrade 100k I beta 4035. Bo taki jest. I mi się rozjeżdża. Albo za dużo na PLA albo za dużo na ABS. wczoraj trochę chciałem podkręcić i mi przestał isc ABS. To podkrecilem jeszcze i dopiero jak góra gaz wywaliło to załapałem że ponad 330 mogło być.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2797
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Tabela termistora do repetier. Jak?

Postautor: Krzysztof » 30 sty 2017, 15:56

Może coś źle ustawiłeś? Do tej pory nigdy nie miałem problemu wpisując Betę i zakres odczytu temperatury :roll:

Garreth
Posty: 977
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Tabela termistora do repetier. Jak?

Postautor: Garreth » 30 sty 2017, 16:09

https://www.repetier.com/documentation/ ... tallation/

W sekcji Temperature measurement masz wszystko wyjaśnione jak wyliczyć te tabele termistorów.

mcexperts
Posty: 587
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Tabela termistora do repetier. Jak?

Postautor: mcexperts » 30 sty 2017, 16:18

Garreth pisze:https://www.repetier.com/documentation/repetier-firmware/rf-installation/

W sekcji Temperature measurement masz wszystko wyjaśnione jak wyliczyć te tabele termistorów.

No właśnie tak robiłem.

Zakładam że hotairem ustawiam temperaturę, termopara potwierdzam a miernikiem sprawdzam.
I dalej mi nie idzie. Są różnice rzędu 15-30° od teoretycznej.

W repetier web config ustawiam te najniższe pola wyboru, własna tabele.
I kiszka, dlatego pytam.
Nawet myślałem że mam coś z ramosem to drugiego założyłem, z zasilaniem albo coś, ale nic nie zmieniło.

Garreth
Posty: 977
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Tabela termistora do repetier. Jak?

Postautor: Garreth » 30 sty 2017, 16:28

Przede wszystkim - jak zmieniasz coś w tej tabelce to uzyskujesz inne rezultaty? Bo może masz źle ustawione i co nie wpisujesz to repetier patrzy na inny wynik.


Miernikiem sprawdzasz opór na wyciągniętym termistorze, tak? Potwierdź jeszcze, że na płytce masz na pewno opornik 4.7k, bo jak nie to wyliczenia będą inne.

https://github.com/repetier/Repetier-Fi ... re-control tutaj jeszcze lepiej opisane to samo co powyżej wkleiłem.

mcexperts
Posty: 587
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Tabela termistora do repetier. Jak?

Postautor: mcexperts » 30 sty 2017, 17:28

Opornik jest 4k7 i zmieniają się odczyty zależnie jak coś wpisze, więc tablice jakoś wiąże z opcją w konfiguracji.

Jutro jak wrócę to podeślę wartości, ale przyznaję nie ogarniam.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2797
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Tabela termistora do repetier. Jak?

Postautor: Krzysztof » 30 sty 2017, 19:11

A wpisujesz poprawny zakres temperatury dla termistora?

mcexperts
Posty: 587
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Tabela termistora do repetier. Jak?

Postautor: mcexperts » 30 sty 2017, 19:48

Znaczy wpisuje rezystancję przy 20° czyli 100k albo 103k zależy od termistora i beta.

Nic więcej nie ma do wpisania?

Ale mam dwa kupione dokładnie wg part nr wg tego co w repetier, i też się nie trzymają.

Dlatego myślę, że jak tabela z odczytami to jakoś to ogarnę.


Kalibruje za pomocą hotairem i termopara. Hotair i termopara się zgrywaja. Czyli ustawie 230 mam 230 na obu.


Wróć do „Repetier Firmware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość