Strona 1 z 1

Marlin dla DUE3DOM

: 15 cze 2016, 15:05
autor: Krzysztof
DUE3DOM i DUE3DOM MINI oficjalnie w Marlinie dla DUE, więc wystarczy tylko wybrać płytkę 1411
https://github.com/esenapaj/Marlin
https://github.com/esenapaj/Marlin/comm ... 78274b6bb1
marlin-250.png


Opis gniazd:
FAN1 - wentylator chłodzący wydruk
FAN2 - wentylator chłodzący ekstruder 2
FAN3 - wentylator chłodzący ekstruder 1
T0 - termistor głowicy 1
T1 - termistor stołu
T2 - termistor głowicy 2
T3 - bez funkcji

Re: Marlin dla DUE3DOM

: 15 cze 2016, 15:20
autor: Artu
Krzysiek, zrób "przy okazji" konfigurację X / Y / Z1 / Z2 / Z3 / E0 :mrgreen:

Re: Marlin dla DUE3DOM

: 15 cze 2016, 15:27
autor: Krzysztof
Marlin nie ma autolevelingu na 3 motorkach jak Repetier.

Re: Marlin dla DUE3DOM

: 06 lip 2016, 10:32
autor: mscomp
czy można prosić o udostępnienie listy zmian wprowadzonych do czystego marlina?
próbuje walczyć z tym softem ale ciężko idzie (tym bardziej że w programowaniu jestem początkujący)

Moja obecna konfiguracja to
zasilanie 24V
silniki x,y,2xZ(ale na jednym stepstiku)
E0 - docelowo będzie E0+E1+E2 (do jednego hotendu)
czujniki temp to EPCOS 100K, docelowo chciałbym wymienić na termoparę dla stołu i hotendu zwykłe wykorzystać do badania temperatury zasilacza i elektroniki
stół na rezystorach
do tego wyświetlacz REPRAP_DISCOUNT_SMART_CONTROLLER będzie zamieniany na full graphics lub najlepiej na jakiś oled
jak na razie po włączeniu wyświetlacza przy kompilacji wyskakuje
'LCD_PINS_RS' was not declared in this scope i nie za bardzo wiem co zostało wywalone

w wątku o DUE3dom mini było info o zamianie wtyczek do wyświetlaczy EXT1 z EXT2 czy dotyczy to również i pełnej wersji?

Re: Marlin dla DUE3DOM

: 06 lip 2016, 10:53
autor: Krzysztof
Tyko zostały piny dodane dla DUE3DOM, nic nie było zmieniane w samym firmware.
Zmiany EXP1/EXP2 dotyczą również DUE3DOM.
Aktualnie Marlin był testowany na wyświetlaczu graficznym i alfanumerycznym (podłączonym luźno na przewodach. Nie mam REPRAP DISCOUNT SMART CONTROLLER aby przetestować :( Postaram się zaopatrzyć w ten wyświetlacz i przetestować ustawienia.

Aktualnie silniki w Marlinie są ustawione w tej kolejności: X/Y/Z/E0/E1/E2 (więc klasycznie).

Re: Marlin dla DUE3DOM

: 06 lip 2016, 11:04
autor: Garreth
mscomp pisze:do tego wyświetlacz REPRAP_DISCOUNT_SMART_CONTROLLER będzie zamieniany na full graphics lub najlepiej na jakiś oled
jak na razie po włączeniu wyświetlacza przy kompilacji wyskakuje
'LCD_PINS_RS' was not declared in this scope i nie za bardzo wiem co zostało wywalone


W sumie buga odkryłeś w definicjach pinów w pins_DUE3DOM, choć nie zdajesz sobie z tego sprawy ;)

Lista zmian względem czystego (8 bitowego) marlina jest tak ogromna, że chyba nikt jej nie stworzył:) Możesz sobie wrzucić czystego marlina i marlina dla arduino due w program do porównywania plików i przejrzeć zmiany, ale jeśli w programowaniu jesteś początkujący, to niewiele z tego wyczytasz.

Krzysiek nie modyfikował marlina samego w sobie, tylko stworzył pliki z definicjami pinów dla wersji marlina stworzonej przez gościa o nicku esenapaj (w folderze z marlinem pliki pins_DUE3DOM.h i pins_DUE3DOM_MINI.h) + dorzucił ich definicję w boards.h + include tych plików w pins.h).

@Krzysiek, plik z definicjami nie obejmuje wszystkich typów wyświetlaczy jakie marlin obsługuje, strukturę deklaracji pinów dla wyświetlacza trzeba by wziąć z czegoś sprawdzonego, jak RAMPS i tylko pozmieniać numery poszczególnych pinów.

Re: Marlin dla DUE3DOM

: 06 lip 2016, 11:15
autor: Krzysztof
Pod Marlinem podłączałem alfanumeryczny, ale nie był to RDSC. Z tego co pamiętam, to jakiś "typowy" z listy brałem i piny zmieniłem.

Re: Marlin dla DUE3DOM

: 08 lip 2016, 19:54
autor: Garreth
Z tym marlinem jednak coś jest pochrzanione... Poaktualizowałem to nawet do najnowszej wersji ze źródeł wywalając swoje modyfikacje odnośnie tmc2130 (bo myślałem, że to ich wina), ale silniki od stołu i ekstrudera nie chciały pracować, ENable dostawały, ale po prostu nie jechały. Dodatkowo auto bed levelling jest coś udziwniony, bo przed G29 mówi, żeby najpierw zrobić home Z mimo ustawienia, że sonda jest głowicą (na 8bitowym marlinie nic takiego nie było)...