zakup mach3

Pytania techniczne dotyczące budowy, działania, itp.
Awatar użytkownika
TDI-CAD.PL
Posty: 206
Rejestracja: 20 kwie 2016, 2:27
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

zakup mach3

Postautor: TDI-CAD.PL » 18 maja 2016, 10:43

Gdzie kupić najlepiej MACH3?
U nas są sporo droższe ale dostaję FV.(870zł brutto)
Kupując u producenta koszt to 175$ (ok 700zł). Dostanę na to też fakturę. Ale czy będę mógł tak samo rozliczyć z niej VAT. Jak to jest?
Filament 3d Wrocław
Sklep http://WWW.TDI-CAD.PL

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: zakup mach3

Postautor: Krzysztof » 18 maja 2016, 10:45

A producent w jakim kraju się mieści? UE czy poza?

Awatar użytkownika
TDI-CAD.PL
Posty: 206
Rejestracja: 20 kwie 2016, 2:27
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: zakup mach3

Postautor: TDI-CAD.PL » 18 maja 2016, 11:01

USA
Filament 3d Wrocław
Sklep http://WWW.TDI-CAD.PL

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 437
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: zakup mach3

Postautor: Sławek » 18 maja 2016, 11:14

W UE nie bedziesz mial vat bo to wewnatrz wspolnotowe nabycie, w kraju wiadomo, w USA bedziesz misl vat i do zwrot.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: zakup mach3

Postautor: Krzysztof » 18 maja 2016, 11:37

Jak z USA to odpuść, bo aby to odliczyć, to musisz zrobić odprawę celną (bez niej nie zaksięgujesz towaru). Koszt odprawy celnej + naliczony VAT wyjdzie więcej niż zakup w kraju z fakturą.

Awatar użytkownika
virgin71
Posty: 407
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:27
Kontaktowanie:

Re: zakup mach3

Postautor: virgin71 » 18 maja 2016, 15:08

TDI-CAD.PL pisze:Gdzie kupić najlepiej MACH3?
U nas są sporo droższe ale dostaję FV.(870zł brutto)
Kupując u producenta koszt to 175$ (ok 700zł). Dostanę na to też fakturę. Ale czy będę mógł tak samo rozliczyć z niej VAT. Jak to jest?

Dostajesz fakturę obcą, zatem do kwoty 700zł, naliczana jest obsługa celna w wysokości ok. 80zł (w zależności od kuriera) oraz VAT w wysokości 161zł. Finalna cena produktu z USA (w usa podaje się w cenę netto, zawsze) wyniesie 941zł. Znając życie, na maszynę silnikową będzie jeszcze cło 5%, co kwotę podniesie.

Tylko w Polsce dostajesz VAT, który odliczasz. Za granicą zawsze dostajesz fakturę z ceną netto. Ew. w UE możesz dostać cenę brutto i wtedy odliczasz VAT obcym naliczasz VAT nasz i na koniec odliczasz VAT od zakupu firmowego. Posrane to, wiem.

Jako ciekawostkę dodam, że towar w sklepie internetowym w USA też jest w cenie netto. Jak finalizujesz zamówienie, to dopiero na tym etapie doliczany jest podatek stanowy w wysokości 0-12% w zależności od stanu. Ot, ciekawostka.

Awatar użytkownika
TDI-CAD.PL
Posty: 206
Rejestracja: 20 kwie 2016, 2:27
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: zakup mach3

Postautor: TDI-CAD.PL » 18 maja 2016, 15:48

Super, dzięki.
Mach 3 to program do obsługi frezarki, taki host :D
Filament 3d Wrocław
Sklep http://WWW.TDI-CAD.PL

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: zakup mach3

Postautor: Krzysztof » 18 maja 2016, 15:51

Watro by było się dowiedzieć jak wygląda sprawa z księgowaniem takiego towaru. Być może na oprogramowanie są jakieś inne procedury celne, bo ten nie przechodzi fizycznie przez oddział celny :roll: W każdym razie z USA masz to w cenie netto, więc myślę, że dla oszczędności 20 zł (jeśli by nie było innych kosztów) to nie ma sensu.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 460
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: zakup mach3

Postautor: syntetyczny » 19 maja 2016, 7:16

Radziłbym kupić Piko zamiast Mach, albo postawić LinuxCNC. W zależności do czego to ma być. Mach jest nie-fajny i ma brodę i wąsy...Karta fpga pod Linuxa to max 500zł, więc w taniej od samej licencji Mach(sic!) a daje możliwości CSMIO/IP, które na dzień dobry to 1100zł. Sam komp pod LinuxCNC może być Dell jakiś GLX cośtam na P4, mam 3 maszyny działające na tych systemach i na prawdę polecam. Nie mówiąc już o maszynach, które modernizowałem komercyjnie...

Na prawdę?Mach?
Eppur si muove || www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 437
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: zakup mach3

Postautor: Sławek » 19 maja 2016, 8:52

Piko obsluguje plyty oparte na lpt ?


Wróć do „Frezarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości