Drukowana frezarka

Pytania techniczne dotyczące budowy, działania, itp.
maglo18
Posty: 303
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: Drukowana frezarka

Postautor: maglo18 » 24 lis 2016, 11:14

Jak pisałem mam Pikocnc w wersji USB (jest wersja LAN). Kupione z myślą do plotera który obecnie składam. Oprogramowanie ma wbudowanego CAM-a i wszystko czego używam (przynajmniej dotychczas). Co do twoich pytań.

Jak testujesz linuxCNC i nie przeraża cię to ja bym przy nim pozostał i dokupił sterownik na LPT oraz wyposażył się a taki komputer aby posiadał odpowiednie złącze.
Jak steruje:
Wgrywam DXF do piko i ustawiam parametry obróbki. Startuje g-code poprzez USB ze starego laptopa. Kupiłem Piko aby nie przywiązywać się do LPT.

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 211
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Drukowana frezarka

Postautor: Revo7 » 24 lis 2016, 11:30

LPT wydaje sie trochę przestarzałe ?

Jakiś kontroler polecisz ?

Ale rozumiem że po wystartowaniu kodu drukarke zostawiasz samą sobie ? czy ingerujesz właśnie jakimś hostem zewnętrznym ?
GCode leci przez HOSTa czy bezpośrednio firmware odczytuje (tak jak Repetier z karty SD ?)

Najbardziej chodzi mi o fakt np zmiany narzędzia i kontynuowania frezowania - mpcnc to obsługa jak reprapa3D, a przy CNC zawsze wydawało mi sie jest jakiś (CAM ?) soft potrzebny - typu Mach3, LinuxCNC aby np zmienić frez, zmierzyć czujnikiem odległośc i odpalić od dalej...

Dlatego pierwsze co przyszło mi do głowy to Repetier (wspiera CNC) + soft na PCie, ale google nic konkretnego (pozytywnego) nie wyrzuciło mi -> pewnie nie ma takiej opcji. Poza Repetier Host - który raczej nie jest za bardzo do CNC (takie mam wrażenie).

Mysle czy nie zostać przy MPCNC jako bardziej znanej platformie dla mnie... ale wtedy nie bardzo wiem jak następuje obsługa w przypadku konieczności ingerencji obsługującego. Typu autolevel materiału, czy pomiar narzędzia (czy w ogóle Repetier/Marlin to wspiera?) i w jakby to miało wyglądać podczas pracy (np zmiana narzedzia)
it is what it is

maglo18
Posty: 303
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: Drukowana frezarka

Postautor: maglo18 » 24 lis 2016, 11:45

Ja polecam ten co mam bo dla mnie jest All in One. Upraszając to bardzo i mówiąc językiem drukarzy 3D to CAM to taki slicker czyli oprogramowanie które ma przygotować g-code dla maszyny na podstawie rysku lub kształtu. W maszynach CNC opartych na LPT. USB, LAN nie drukuje sie z karty. G-code przesyłany jest w czasie rzeczywistym do sterownika poprzez interfejs w którym sterownik pracuje. Jżeli chodzi o drukarkowe chosty to Piko jest chostem tak samo jak linux cnc (kolejny raz duże uproszczenie). Piko dla mnie ma ta zaletę ze przygotowuje g-code i jest również chostem. Co do zmiany narzędzia większość (nie znam wszystkich) stronników CNC interpretuje g-code zmiany narzędzia i uruchamia procedurę. Jak wygląda procedura wymiany zależy od chosta lub sterownika. W piko wymiana narzędzia polega na zatrzymaniu automatycznym maszyny w ustalonej wcześniej pozycji. Po wymianie ręcznej (taka tylko posiadam) potwierdzam to w programie. Potem narzędzie jest mierzone i rusza dalej obróbka. Nie wiem czy pomiar narzędzia jest obsługiwany w repetier ale pomiar materiału tak.

PS co to jest MPCNC bo znalazłem tylko frezarkę a nie firmware czy software.

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 211
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Drukowana frezarka

Postautor: Revo7 » 24 lis 2016, 11:56

Dzięki za info :) musze jeszcze zgłębić tajniki mocy :) coby nie wywołać ciemności.

MPCNC to właśnie chodzi mi o frezarkę MostlyPrinted CNC - ale obsługiwana jest przez Rampsa i Repetier/Marlin (np). I z tego co zrozumiałem to tam własnie drukowanie moze odbywac się przez Hosta (Repetier Host) lub przez wykonanie gcode z karty SD (czyli jak w 3D)
it is what it is

maglo18
Posty: 303
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: Drukowana frezarka

Postautor: maglo18 » 24 lis 2016, 12:03

Aby działało to poprawnie to musisz znaleźć program CAM który poprawnie przygotuje g-code do Repetier Hosta. W CAM-ach to się nazywa postprocesor.

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 186
Rejestracja: 20 kwie 2016, 9:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Drukowana frezarka

Postautor: marcino » 05 mar 2017, 16:42

@maglo18 mam prośbę do Ciebie, możesz zrobić spis użytych podzespołów, jakie sterowanie do silników użyłeś pod PikoCNC, jakie silniki itd.
oczywiście jak znajdziesz czas, może jest coś co byś nabierając doświadczenia zmienił, taki cały SETUP.
Planowałem docelowo PikoCNC do plotera, wstępnie ramps 1.4 na mega 2560,ale jednak będzie Piko. Jeśli będziesz w stanie jeszcze pomóc w konfiguracji to SUPER. Nie ma ciśnienia, ponieważ zdają sobie sprawę z kosztów podzespołów ale może twoje rozwiazanie okaże się tańsze, nie chce przesadzić, jeśli konstrukcja z mojego wątku okaże się kiepska to zaadoptuje do kolejnej.
pozdrawiam Marcin ;)

maglo18
Posty: 303
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: Drukowana frezarka

Postautor: maglo18 » 05 mar 2017, 18:26

Co do konstrukcji samej frezarki się nie wypowiem bo masz inną wersję. Jeżeli chodzi o samo sterowanie to spisuje się dla mnie bardzo dobrze i na chwilę obecną nie mam uwag do zestawu. Może się to zmieni jak pikocnc trafi na silniki 4A i śruby kulowe które na niego czekają.
Zestaw sterowania składa się z:
- Pikocnc wersja usb
- Sterownik Zelpr 4 osie 3A
- Używane silniki "starek" 0.5 Nm - nie radzę na początek ładować wiekszych gdyż paski gt2 i tak są za słabe do tych silników i się rozciągają oraz jak przzywalisz w coś frezem 3 mm to go nie połamiesz :). Ja na początku zanim załapałem jak wygląda konfiguracja i cały proces frezowania zaparkowałem parę razy w materiale. Przy samym frezowaniu nigdy nie zgubiły kroków. Silniki zostały przełożone z drukarki i przy 48V śmigają znacznie szybciej oraz ciszej.
- Zasilacz toroid 32V
- Moduł sofstart
- Stycznik do załączania zasilania
- Przyciski do sterowania - obejrzyj skrzynkę na zdjęciach

Oczywiście pomogę w zakresie który opanowałem :)

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 186
Rejestracja: 20 kwie 2016, 9:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Drukowana frezarka

Postautor: marcino » 05 mar 2017, 20:01

-taki moduł moduł sofstart wystarczy
-zasilacz troidalny jakiej mocy masz 32V a powinienem patrzeć na 48V
-silniki które użyję to NEMA 17 SX-48 -0.6Nm
-pasek gt2 z metalowym oplotem (bardzo stabilny)
-taki sterownik Zelrp 4 3A jak podpinamy go do PikoCNC zamawiając trzeba wybrać konkretny wariant od tego producenta
Obrazek
pozdrawiam Marcin ;)

maglo18
Posty: 303
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: Drukowana frezarka

Postautor: maglo18 » 05 mar 2017, 20:36

Moduł softstart mam chyba dokładnie taki jak w linku. Jeżeli chodzi i podłączenie zelpr-a do piko to przy zamówieniu proponuje poprosić o zrobienie kabelka do piko, wtedy połączymy bezproblemowo kablem wszystko który przyjdzie. Co do toroida to ja mam 32V 250Va (zalecany przez producenta). Jeżeli chodzi o napięcie zasilania to są dwie opcje albo toroid 32V albo zasilacz impulsowy 48V. Zelpr posiada mostek prostowniczy i blok kondensatorów co z toroida zrobi 48V DC.

Awatar użytkownika
MetaliK
Posty: 96
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:29
Kontaktowanie:

Re: Drukowana frezarka

Postautor: MetaliK » 17 lip 2017, 10:36

Witam,
Zastanawiam się nad budową nowej wersji tej maszynki. Jako że użytkujesz ją już od dłuższego czasu to czy mógłbyś napisać: czy warto iść w takie drukowane rozwiązanie? Jak drukowane części zachowują się z upływem czasu? Czy maszyna szybko nie łapie luzów?
Ja zakładam użytkowanie okazjonalne niezarobkowe przy polu pracy ~A4 (pcb, panele do urządzeń, sporadycznie aluminium).
Tantillus - Sprzedany
uKRUS 3D - już rusza rączkami i pluje filamentem - nawet tam gdzie trzeba :) !


Wróć do „Frezarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość