CamBam generuje lustrzane odbicie.

Pytania techniczne dotyczące budowy, działania, itp.
Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 256
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

CamBam generuje lustrzane odbicie.

Postautor: Marcin1415 » 02 lut 2017, 20:15

Witam.

Kolega ma frezarkę i próbujemy ją ogarnąć. Kupił CamBam i Mach3. Frezarka już była skonfigurowana pod macha więc nic nie ruszałem tylko podmieniłem plik licencji. Poprzednik ją zrobił i na niej frezował bez problemu.
Czy ktoś używa CamBam i może mi pomóc? Problem polega na tym że gcody generują się w lustrzanym odbiciu w osi X. Sprawdzałem różne postprocesory i zero efektu. Nie mogę znaleźć żadnej opcji odpowiedzialnej za odwrócenie osi.
Ktoś ma doświadczenie z tym Camem?

tkcom
Posty: 16
Rejestracja: 21 kwie 2016, 20:22
Kontaktowanie:

Re: CamBam generuje lustrzane odbicie.

Postautor: tkcom » 02 lut 2017, 21:30

Na Machu nie frezowałem, mam maszynkę na linuxie CNC, generuję pliki w CamBam i są ok. Jak masz ustawione osie w Machu?

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 256
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

Re: CamBam generuje lustrzane odbicie.

Postautor: Marcin1415 » 02 lut 2017, 21:51

tkcom pisze:Na Machu nie frezowałem, mam maszynkę na linuxie CNC, generuję pliki w CamBam i są ok. Jak masz ustawione osie w Machu?


Facet frezował bez problemu ale korzystał z lazy cam i zw3d. W tej chwili nie wiem jak są ustawione osie. Napisz jak odwrócić oś w Machu jeśli wiesz.

tkcom
Posty: 16
Rejestracja: 21 kwie 2016, 20:22
Kontaktowanie:

Re: CamBam generuje lustrzane odbicie.

Postautor: tkcom » 02 lut 2017, 22:18

Czy maszyna ma krańcówki ? Jak bazujesz maszynę?

tkcom
Posty: 16
Rejestracja: 21 kwie 2016, 20:22
Kontaktowanie:

Re: CamBam generuje lustrzane odbicie.

Postautor: tkcom » 02 lut 2017, 22:34

W załączniku instrukcja konfiguracji do macha, strona druga - "Dir Low Active - określa czy linia sterująca kierunkiem ma być domyślnie w stanie wysokim czy niskim -zmiana zaznaczenia pozwala odwrócić kierunek ruchu osi "
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 460
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: CamBam generuje lustrzane odbicie.

Postautor: syntetyczny » 02 lut 2017, 22:43

Jak dla mnie, to źle ustawiona oś X. Maszyna jak jest w punkcie 0,0 to powinna wskazywać frezem lewy dolny róg prostokąta, a punk max,max prawy górny róg prostokąta.
Eppur si muove || www.byq3d.eu

tkcom
Posty: 16
Rejestracja: 21 kwie 2016, 20:22
Kontaktowanie:

Re: CamBam generuje lustrzane odbicie.

Postautor: tkcom » 02 lut 2017, 22:48

Też tak myślę jak Syntetyczny.

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 256
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

Re: CamBam generuje lustrzane odbicie.

Postautor: Marcin1415 » 03 lut 2017, 4:05

tkcom pisze:Czy maszyna ma krańcówki ? Jak bazujesz maszynę?


Maszyna nie ma krańcówek. Trzeba przejechać ręcznie do punktu zerowego i wcisnąć zero X,Y,Z. Wydaje mi się że w lewm górnym rogu jest zero maszyny z tego co pamiętam.

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 256
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

Re: CamBam generuje lustrzane odbicie.

Postautor: Marcin1415 » 03 lut 2017, 4:12

syntetyczny pisze:Jak dla mnie, to źle ustawiona oś X. Maszyna jak jest w punkcie 0,0 to powinna wskazywać frezem lewy dolny róg prostokąta, a punk max,max prawy górny róg prostokąta.


Moja frezarka w pracy właśnie tak ma.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 460
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: CamBam generuje lustrzane odbicie.

Postautor: syntetyczny » 03 lut 2017, 6:50

Wrzuci kolega prosty plik gcode i sprawdze u siebie na maszynie. Moze byc jakis text.
Eppur si muove || www.byq3d.eu


Wróć do „Frezarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości