Działanie triaka

Pytania techniczne dotyczące budowy, działania, itp. Jeśli nie jest drukarką czy frezarką, to jest tu dla niej miejsce.
Awatar użytkownika
virgin71
Posty: 406
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:27
Kontaktowanie:

Działanie triaka

Postautor: virgin71 » 24 lut 2017, 16:03

Hej,
czy może ktoś mi łopatologicznie wytłumaczyć działanie BTA08 600BW? To pobija V? Podłącza się to pod 230AV.

Awatar użytkownika
Tomek
Posty: 297
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:50
Kontaktowanie:

Re: Działanie triaka

Postautor: Tomek » 24 lut 2017, 17:10

Łopatologicznie to wikipedia: https://pl.wikipedia.org/wiki/Triak
Po prostu jak przyłożysz mu napiecie to przewodzi, niezależnie od kierunku prądu (nic nie wzmacnia jak np. tranzystor).
W przypadku prądu stałego działa jak włącznik - raz załączony przewodzi zawsze (dopuki napiecie nie zniknie) - taki półprzewodnikowy włącznik (bez możliwosci wyłączenia).
W prądzie zmiennym wyłącza go samo pulsowanie napięcia (50 razy/sek - wyłącza sie przy przejściu przez zero).
Triaki się najczęściej stosuje jako "elektroniczne przekaźniki" - przewodzą po podaniu małego prądu na bramkę - podobnie jak przekażnik właśnie. A przy zasilaniu prądem zmiennym po zaniku napięcia na bramce rozłączają się samoczynnie (przy przejściu napięcia przez 0).

PS.: Widzę że wikipedia to niezbyt łopatologicznie tłumaczy :oops:

Garreth
Posty: 978
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Działanie triaka

Postautor: Garreth » 24 lut 2017, 21:34

Jak ogarnia sie angielski to polecam zobaczyc ten artykuł o triaku wlasnie w tym jezyku, o wiele lepiej wyjasnione.

Awatar użytkownika
animos
Posty: 116
Rejestracja: 22 kwie 2016, 17:17
Kontaktowanie:

Re: Działanie triaka

Postautor: animos » 25 lut 2017, 21:04

Triaki są stosowane np. w iluminofonii do sterowania światłem w różnych kolorach.
Filtry dzielą sygnał na pasma, a potem trafia to na triaki (ewentualnie przez kompensator dynamiki, aby nie przesterować itp. - aby zmiany były widoczne w rytm muzyki).
To jedno z zastosowań tego elementu.

Nie podbija v tylko steruje mocą 0-100% (jak ściemniacz oświetlenia - zresztą też na triakach) - dynamicznie (iluminofonia) lub statycznie (ściemniacz).

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 748
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Działanie triaka

Postautor: Miś » 25 lut 2017, 23:35

No, z tym sterowaniem mocą to nie jest tak hop, bo sam triak tego nie potrafi. Aby sterować mocą trzeba wyzwalać triaka w odpowiednich momentach, w zależności od tego czy robimy sterowanie "grupowe" czy "fazowe". Ale to temat na większy wykład.
Z grubsza triak działa tak jak tyrystor, tyle że tyrystor przewodzi tylko w jednym kierunku (po wyzwoleniu) tak jak dioda, a triak w obu kierunkach.
Więc triak lepiej nadaje się do sterowania w obwodach prądu przemiennego.
Ale z grubsza triak czy tyrystor to taki wyłącznik, bramkę wyzwalamy małym napięciem i małym prądem, a sam triak potrafi przewodzić ciężkie ampery. I po wyzwoleniu przewodzi dopóki prąd pomiędzy końcówkami A1 i A2 nie zbliży się do zera (przy prądzie przemiennym 50Hz dzieje się to 100 razy na sekunde). Przy przejściu prądu przez zero triak sam się wyłącza, ale jeśli sterowanie bramką jest nadal obecne, to znów się zaraz załączy i w ten sposób prąd pomiędzy A1 i A2 będzie płynął nadal.
Przy zasilaniu stałym napięciem to raz wyzwolony (nawet krótkim impulsem) tyrystor czy triak będzie cały czas przewodził do czasu zaniku prądu płynącego przez A i K (A1 i A2 w triaku), czyli do czasu wyłączenia napięcia zasilania lub odłączenia obciążenia.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 459
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Działanie triaka

Postautor: syntetyczny » 26 lut 2017, 14:41

do triaka, warto jeszcze podpiąć optotriaka z wykrywaniem przejścia przez "0", ułatwia to bardzo mocno życie
Eppur si muove || www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
virgin71
Posty: 406
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:27
Kontaktowanie:

Re: Działanie triaka

Postautor: virgin71 » 27 lut 2017, 22:56

Wracając do meritum, co ten konkretny model robi, bo nie pojmuję:)

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 748
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Działanie triaka

Postautor: Miś » 27 lut 2017, 23:42

virgin71 pisze:Wracając do meritum, co ten konkretny model robi, bo nie pojmuję:)
To samo co każdy inny triak.
Ten konkretny może przewodzić prąd o wartości do 8A przy napięciu do 600V.
-- MIŚ --


Wróć do „Inne maszyny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości