Zgrzewarka ArduWelder

Pytania techniczne dotyczące budowy, działania, itp. Jeśli nie jest drukarką czy frezarką, to jest tu dla niej miejsce.
Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 435
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: Sławek » 29 maja 2016, 19:09

Mogę ci zrobić, zarabiać nie chce, tyle ile wyjdzie za partsy to mi zwrócisz, i na jakieś piwo :Piwo:

A tu kolo zgrzewa na takim samym rozwiązaniu grube elementy, ja testy na swojej mogę zrobić jutro popołudniu :)

https://www.youtube.com/watch?v=E3pTT3T ... GwpzqEemmr

Pozdr

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2766
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: Krzysztof » 29 maja 2016, 19:13

Będę baaaardzo wdzięczny, bo do tej pory używałem dziurkacza do blach + migomat, no a to niestety wymaga dużo więcej pracy i niekiedy obróbki :evil:
Na zgrzewarkę do blach niestety mnie nie stać.
Daj znać na PW ile przelać ci pieniędzy na fanty.
:Piwo:

Awatar użytkownika
arthx
Posty: 157
Rejestracja: 21 kwie 2016, 8:25
Lokalizacja: Plock
Kontaktowanie:

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: arthx » 29 maja 2016, 21:55

I do tego :Piwo: Grand Imperial Porter z Ambera, bo z Kormorana Imperium Prunum jest juz nie do dostania... :)
Pozdrawiam Artur

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 731
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: Miś » 29 maja 2016, 22:54

Tak z ciekawostek mogę podpowiedzieć że ustawienie czasów wystarczy z dokładnością do 10ms. A to z tego powodu że SSR jest załączany i wyłączany w zerze, okres napięcia w sieci to 20ms, więc zero pojawia się co 10ms. A więc czas załączenia czy wyłączenia może być tylko i wyłącznie wielokrotnością 10ms. A tak na prawdę to wypadało by żeby impuls miał przynajmniej jeden pełen okres, a więc wielokrotność 20ms, choć nie jest to konieczne.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 435
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: Sławek » 30 maja 2016, 5:39

I tak też jest, zmiana nastaw w przypadku impulsów co 10ms :Piwo:

Pozdr

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 435
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: Sławek » 30 maja 2016, 6:39

Widać w drugiej części obsługę softu :)


Awatar użytkownika
MetaliK
Posty: 95
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:29
Kontaktowanie:

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: MetaliK » 30 maja 2016, 7:27

Mógłbyś napisać jakie są wymiary transformatora. Chciałbym to upchnąć w obudowie po ATXie jeśli trafo się zmieści.
Tantillus - Sprzedany
uKRUS 3D - już rusza rączkami i pluje filamentem - nawet tam gdzie trzeba :) !

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 435
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: Sławek » 30 maja 2016, 7:35

Szerokość 98, długość z cewkami około 120mm, wysokość 83mm ;) będzie cieżko raczej ;)

Łukasz
Posty: 33
Rejestracja: 24 maja 2016, 8:19
Kontaktowanie:

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: Łukasz » 03 cze 2016, 13:13

Jeżeli łapie 2mm blaszki to dołączam się do prośby vel zlecenia Krzysztofa ;-)
A poza tym mam dwa pytania. I proszę jeśli możliwe o priv z info nt kosztów.
1. Czy do tego celu nadało by się trafo wysokiego napięcia z pasterza elektrycznego?
2. Jakich werbinderów używałeś? Można gdzieś kupić gotowe czy sam docinałeś blaszki z arkusza?

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 731
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: Miś » 03 cze 2016, 14:20

-- MIŚ --


Wróć do „Inne maszyny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość