Modyfikowana Cyclone PCB

Awatar użytkownika
cyryl
Posty: 89
Rejestracja: 13 lip 2016, 8:51
Kontaktowanie:

Re: Modyfikowana Cyclone PCB

Postautor: cyryl » 07 paź 2016, 8:59

Revo7 pisze:dziel się dziel :) moze sie okazać że będziemy składać równolegle :) bo widze ze wymagania masz takie same jak ja, PCB + sklejka (inne wiórowe) i pole robocze 250x250.

Myslałem właśnie o MPCNC lub CyclonePCB każdy ma plusy i minusy


Ja czekam na Root 2 CNC w wersji 2.1 ;)
root2cnc21.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Modyfikowana Cyclone PCB

Postautor: Artu » 07 paź 2016, 12:21

cyryl pisze:Nie ma tam przekładni 1:1 szybciej 1:2 ;)
Skoro tam Mówisz... :mrgreen:

Oś Y_Z.jpg


I w komplecie:

Rama_kpl.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2016, 13:39 przez Artu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

maglo18
Posty: 303
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: Modyfikowana Cyclone PCB

Postautor: maglo18 » 07 paź 2016, 13:12

Zbudowałem drukowana frezarkę i mogę dać rade co do osi z. Wg mnie oś Z musi być tak zaprojektowana aby wrzeciono zjechało na wysokość stołu lub bardzo blisko tzn nie więcej jak 10 mm, aby po założeniu frezu dotykać nim do stołu. U mnie niestety nie zjeżdża i mam dużo więcej pracy z ustawieniem materiału.

Awatar użytkownika
cyryl
Posty: 89
Rejestracja: 13 lip 2016, 8:51
Kontaktowanie:

Re: Modyfikowana Cyclone PCB

Postautor: cyryl » 07 paź 2016, 13:24

Artu pisze:
cyryl pisze:Nie ma tam przekładni 1:1 szybciej 1:2 ;)
Skoro tam Mówisz... :mrgreen:


Teraz to już profeska ;)

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Modyfikowana Cyclone PCB

Postautor: Artu » 08 paź 2016, 9:28

Może ktoś podpowiedzieć na jakie średnice toczy się standardową śrubę Tr10x2 :roll: Chodzi mi o "podtoczenia" pod łożyska i gwint.

I jeszcze jedna "rozterka", tym razem chodzi o elektronikę...
Czy wystarczy do sterowania tą "maszynką" Arduino UNO + CNC shield :roll: (leży taki komplet w "przydasiach" :mrgreen:) Czy szukać czegoś bardziej "wypasionego" :roll:

EDYTA:

Znalazłem coś takiego na Ali: Clearance for USB CNC 4 Axis CNC USB Stepper Motor Driver Interface BoardStepper motor drive controller i do tego trzy sztuki TB6560 stepper motor driver drives the plate 4A 32 segments.
Ewentualnie taki All in One: 4 axis USB CNC controller board USBCNC TB6560 stepper motor driver board 15KHZ
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 191
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Modyfikowana Cyclone PCB

Postautor: imrahil » 08 paź 2016, 10:04

Artu pisze:I jeszcze jedna "rozterka", tym razem chodzi o elektronikę...
Czy wystarczy do sterowania tą "maszynką" Arduino UNO + CNC shield :roll: (leży taki komplet w "przydasiach" :mrgreen:) Czy szukać czegoś bardziej "wypasionego" :roll:

zdaje się, że wszyscy którzy korzystają z GRBL lecą na takiej konfiguracji
pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Modyfikowana Cyclone PCB

Postautor: Artu » 08 paź 2016, 10:44

Artu pisze:Może ktoś podpowiedzieć na jakie średnice toczy się standardową śrubę Tr10x2 :roll: Chodzi mi o "podtoczenia" pod łożyska i gwint.

Sam sobie odpowiem :mrgreen: W śrubie Tr10 czop toczymy na 6mm :OK:
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
spec
Posty: 283
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Modyfikowana Cyclone PCB

Postautor: spec » 08 paź 2016, 11:53

Jest jeszcze bardzo ciekawy ESTLCAM - http://www.estlcam.com/
Jest to cam + obsługa frezarki w jednym. Kompatybilne z Uno i CNC Shield. Wsad na Uno wrzuca się bezpośrednio z programu bez Arduino ide.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Modyfikowana Cyclone PCB

Postautor: Artu » 09 paź 2016, 9:01

Czy taki "zestaw" będzie wystarczający do tej mojej "skrobaczki": Wrzeciono 400W + Zasilacz + Regulator obrotów
Ewentualnie taki zestaw z wrzecionem 500W

W projekcie nastąpiła mała zmiana, to znaczy zakupiłem i zastosuje do przeniesienia napędu pomiędzy silnikiem a śrubą Tr10x2 paski MXL o szerokości 10mm. Na obecnym etapie rysowania, "skrobaczka" wygląda tak:

2016-10-09 10_44_27.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
Tomek
Posty: 299
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:50
Kontaktowanie:

Re: Modyfikowana Cyclone PCB

Postautor: Tomek » 09 paź 2016, 13:09

Ten 500W zestaw ma w opcjach transportu DHL za 40$
Moim zdaniem kilka mniejszych / tańszych paczek daje lepszą dywersyfikację ryzyka :LOL:
Nawet jeżeli kupuję dużo od jednego sprzedawcy to staram się rozbijać na kilka mniejszych zamówień (mnie to nic nie kosztuje).


Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość