OctoPi - konfiguracja.

Szeroko pojęta elektronika z różnych dziedzin życia
Awatar użytkownika
Jankes
Posty: 291
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:25
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

OctoPi - konfiguracja.

Postautor: Jankes » 19 lip 2017, 18:01

Cześć. Kupiłem sobie raspberry pi 3 z myślą o postawieniu serwera Octopi, aby zrezygnować z chodzenia do drukarki i sprawdzania jak drukuje itp. Udało mi się postawić serwer, drukarka ładnie działa bezprzewodowo, ale tylko jeśli jestem w sieci lokalnej.
Chciałbym mieć możliwość podglądania drukarki np. na telefonie poza domem.
Jestem w takich sprawach zielony, kompletnie się na tym nie znam. Próbowałem coś szukać w internecie, ale bez znajomości tematu, nie wiem czy nawet wtrafiam na dobry trop.
Miał ktoś z tym jakieś doświadczenia?

Awatar użytkownika
cyryl
Posty: 89
Rejestracja: 13 lip 2016, 8:51
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - konfiguracja.

Postautor: cyryl » 20 lip 2017, 11:26

Musisz na routerze przekierować port dla octoprinta.

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - konfiguracja.

Postautor: Garreth » 20 lip 2017, 14:31

Przy czym pamietaj o ustawieniu odpowiednio silnego hasla do roota maliny oraz samego octopi. Musisz wiedziec, ze to jest komputer, ktory bedzie wystawiony na swiat, a jak ktos do niego uzyska nieautoryzowany dostep to moze nie tylko drukarka ucierpiec ale tez wszystko co masz podlaczone do tego samego netu.
Idealnym rozwiazaniem (a przynajmniej duzo lepszym) bylby VPN, jak go ustawic musisz poszukac w manualach do swojego routera, ajezeli router nie ma takiej opcji to malina moze robic jako serwer vpn i do tego znajdziesz poradniki na necie (za duzo dziobania by tu opisywac)

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
MetaliK
Posty: 96
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:29
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - konfiguracja.

Postautor: MetaliK » 20 lip 2017, 15:00

Przede wszystkim to wydaje mi się że najpierw trzeba mię stałe IP. Bo bez tego raczej ze świata zewnętrznego dostępu nie będziemy mieli. Wchodzenie w stałe IP dla bajeru w drukarce to dla mnie marnowanie grosza.
Tantillus - Sprzedany
uKRUS 3D - już rusza rączkami i pluje filamentem - nawet tam gdzie trzeba :) !

Awatar użytkownika
Jankes
Posty: 291
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:25
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - konfiguracja.

Postautor: Jankes » 20 lip 2017, 15:45

Udało mi się wszystko ogarnąć dzięki remot3.it. Co prawda w wersji trial, sesja trwa tylko 30 min, a później trzeba na nowo ją tworzyć, ale jak dla mnie jest to dobre rozwiązanie. I tak chcę mieć zdalne sterowanie tylko po to, aby zerknąć na chwilę czy drukarka żyje i czy z nią wszystko w porządku, a "postawienie" nowego hosta, trwa tylko chwilę.

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 437
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - konfiguracja.

Postautor: Sławek » 20 lip 2017, 17:39

Logmein (dawne hamachi) - jest wersja na RPi, androida, ios i windows, wiec połączysz sie z drukarka z dowolnego urządzenia.

Pozdr

Awatar użytkownika
Jankes
Posty: 291
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:25
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - konfiguracja.

Postautor: Jankes » 23 lip 2017, 11:08

Jako, że udało mi się ogarnąć Octoprinta na raspberry 3, nadszedł czas na testy. I po pierwszych próbach jestem rozczarowany. Otóż nie wiem czemu, ale drukarka mimo 32 bitowej elektroniki łapie lagi na okręgach, co odbija się dziurkami na wydruku. Drukując okrąg, wychodzi on mega brzydki. Jakieś rady?

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - konfiguracja.

Postautor: Garreth » 23 lip 2017, 11:39

Marlin czy repetier? W repetierze na wyswietlaczu masz stan bufora, zerknij na niego w trakcie druku.

Pokaż log z octoprinta.

Zwiększ rozmiar buforu w firmware, ewentualnie predkosx transmisji


Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Jankes
Posty: 291
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:25
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - konfiguracja.

Postautor: Jankes » 23 lip 2017, 12:14

Repetier, wyświetlacz ze względu na Rpi odłączyłem, ale widzę, że to błąd.
Nie mogę wrzucić loga, bo nieprawidłowy format, ale widać, że buffor jest czymś zajęty:
2017-07-23 12:09:25,626 - octoprint.printer.standard - INFO - Cannot load file: printer not connected or currently busy
2017-07-23 12:09:26,185 - octoprint.printer.standard - INFO - Cannot load file: printer not connected or currently busy
2017-07-23 12:09:26,654 - octoprint.printer.standard - INFO - Cannot load file: printer not connected or currently busy
2017-07-23 12:09:27,578 - octoprint.filemanager.analysis - INFO - Starting analysis of local:kostka_testowa_v1.gcode
2017-07-23 12:09:30,793 - octoprint.filemanager.analysis - INFO - Starting analysis of local:kostka_testowa_v1.gcode
2017-07-23 12:09:34,563 - octoprint.util.comm - INFO - M110 detected, setting current line number to 0
2017-07-23 12:09:34,631 - octoprint.util.comm - INFO - M110 detected, setting current line number to 0

Awatar użytkownika
Jankes
Posty: 291
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:25
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: OctoPi - konfiguracja.

Postautor: Jankes » 23 lip 2017, 12:30

Podłączyłem LCD i chyba zrozumiałem o co chodzi. Rozumiem, że wgrywanie na kartę SD, polega na tym, że potrzebna jest osobna karta, np z LCD? Nie działa to na zasadzie, że pliki wgrywane są na kartę która jest w rpi?
Po podłączeniu lcd itp, próbując wgrać plik przez octoprint "Upload to SD" wyskakuje mi błąd, że typ pliku jest nieprawidłowy.


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości