Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Szeroko pojęta elektronika z różnych dziedzin życia
Awatar użytkownika
mikun
Posty: 85
Rejestracja: 21 wrz 2017, 9:01
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: mikun » 26 gru 2017, 19:40

Mam już chyba 3 sztuki usbasp, czy wersją free wykonam ten zabieg?

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: Krzysztof » 26 gru 2017, 21:18

Hmm, nie pamiętam, spróbuj, powinno dać radę a jak nie to wiem że są inne programy do usbasp za friko.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: Miś » 26 gru 2017, 21:42

Powinno się dać przy pomocy USBASP i avrdude - ten obsługuje AT90USB1287. Tylko nic więcej nie mieszaj oprócz zmiany fuse bitów, a w szczególności nie rób chip erase, bo wywalisz bootloader i FLIP przestanie działać. Oczywiście jak by Ci się to jednak przytrafiło to można boota wgrać spowrotem przy pomocy USBASP i avrdude.
MkvCalculator w wersji free nie obsłuży tego procka.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
mikun
Posty: 85
Rejestracja: 21 wrz 2017, 9:01
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: mikun » 27 gru 2017, 0:27

Coś udało mi się załatwić. Poprowadzicie mnie za rączkę? Czy te fusy które wymienił Miś wpisać tu gdzie zaznaczyłem na czerwono?

Obrazek


Czy muszę przy okazji wrzucać wsad do procka czy same fusy a resztę normalnie flipem? Coś jeszcze muszę zaznaczyć?

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: Miś » 27 gru 2017, 0:45

Tak jest.
Jeśli nic nie popierdzielisz to sama zmiana fusebitów nie powinna wywalić firmware, więc po zmianie fuse wszystko powinno działać tak samo jak przed, tylko lepiej :P
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
mikun
Posty: 85
Rejestracja: 21 wrz 2017, 9:01
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: mikun » 27 gru 2017, 21:50

Powalczyłem dzisiaj z atmegą i kiszka, po wpisaniu w odpowiednie pola 0xFF, 0x99 i 0xF0 i naciśnięciu USTAW nic się nie ustawia. W dodatku ten avrkalkulator wykrywa mi procesor jako 90usb1286 zamiast 1287 a sprawdziłem i mam 1287:

Obrazek


Tu zmieniłem fusebity jak napisał Miś:

Obrazek


Dusiłem też WYKONAJ i na ZAPIS zaznaczałem fusebity i lockbity i mimo iż wyświetla się pomyślnie wykonane polecenie nic się nie przestawia:

Obrazek



Co robię źle? Może muszę jeszcze coś zaznaczyć?

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: Krzysztof » 27 gru 2017, 21:55

Hmm, dawno tego nie robiłem, ale powinno wskoczyć po zaznaczeniu zapis i kliknięciu "wykonaj" :roll:

Awatar użytkownika
mikun
Posty: 85
Rejestracja: 21 wrz 2017, 9:01
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: mikun » 27 gru 2017, 22:48

Tak właśnie robiłem i po odłączeniu 6-pinowego złącza i sprawdzaniu procka znowu wskakiwały mi fusy takie jak w pierwszym screenie. Rozumiem że zworka BOOT na sunbeam nie ma znaczenia? Robiłem z i bez zworki i z nią, i tak nie chciał mi ustawić nowych fusów.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: Krzysztof » 28 gru 2017, 21:10

Zworka nie ma znaczenia przy programowaniu.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: Miś » 28 gru 2017, 21:58

Nie znam tego programu ale wydaje mi się że to trzeba tak:
Operacja: odczyt - zaznaczyć ptaka "Fuse bity"
Kliknąć "WYKONAJ". Powinien odczytać aktualne ustawienie fuse.
Teraz zmienić operację na "ZAPIS"
Znów zaznaczyć ptaka "Fuse bity"
U góry zmienić wartości fuse bitów na właściwe, po czym kliknąć "ustaw"
W oknie "Opcje dodatkowe" zaznaczyć "-D wyłącz auto kasowanie flash"
Jeszcze raz sprawdzić czy w "rodzaj pamięci" jest zaznaczony tylko ptak "Fuse bity"
I kliknąć "WYKONAJ".

EDIT:
Jeśli lockbity masz ustawione na "2C" jak na jednym ze screenów to nie ustawisz fuse bez skasowania procka. Tak więc upewnij się jakie fuse bity odczyta Ci programator.
Jak będzie to "2C" to musiałbyś zrobić kolejno (przy pomocy USBASP):
- Chip erase
- Ustawienie właściwych fusebitów (jak powyżej)
- Wgranie bootloadera dla procka AT90USB1287 (który jest dostępny tu: http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... oaders.zip)
- Ustawienie Lock Bitów na "2C" - spowrotem tak jak było.

I na koniec FLIP'em przez USB wgrać właściwy soft do drukarki.
-- MIŚ --


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości