Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Szeroko pojęta elektronika z różnych dziedzin życia
Awatar użytkownika
mikun
Posty: 85
Rejestracja: 21 wrz 2017, 9:01
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: mikun » 03 sty 2018, 17:05

Miś lockbity mam 3F a nie 2C poniżej odczyt zaraz po włączeniu kalkulatota:

Obrazek

Robiłem wg Twojej instrukcji ale jest uodporniony i kłamie że jest AT90USB1286. Użyłem USBAsp oraz STK500v2 - to samo.

Włączyłem weryfikację i wyskoczyło mi takie okienko:

Obrazek


Nie mogę znaleźć chip erase w tym kalkulatorze czy to jest to środkowe w opcjach dodatkowych?
Spróbuję mu zrobić całkowite czyszczenie i wrzucę mu bootloader który podałeś.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: Miś » 03 sty 2018, 22:27

mikun pisze:Nie mogę znaleźć chip erase w tym kalkulatorze czy to jest to środkowe w opcjach dodatkowych?
Tak. Jak to zaznaczysz to najpierw skasuje całą pamięc, a potem wykona zapis fusebitów. I wtedy się uda. Bo (jak doczytałem w dokumentacji) fusebity można (bez kasowania całości) tylko "ustawiać" czyli zmieniać z 1 na 0.
Ty musisz fuse low skasować, a to jest możliwe tylko po wykonaniu chip erase. Takie zabezpieczenie przed zmianą fuse umożliwiającą przez przypadek sczytanie kodu jak jest zabezpieczony.
A tak na marginesie to z tego co widzę w DS to 90USB1286 ma taką samą sygnaturę co 1287 więc pewnie dla tego Ci wykrywa jako 1286.
Nie chciało mi się szukać jakie są różnice pomiędzy 1286 a 1287.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: Krzysztof » 04 sty 2018, 7:18

To że wykrywa jako 1286 to nie problem - przynajmniej w MK AVR Calculator zawsze tak miałem i programowanie czy wgrywanie bootloadera przechodziło poprawnie.

Awatar użytkownika
mikun
Posty: 85
Rejestracja: 21 wrz 2017, 9:01
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: mikun » 04 sty 2018, 15:57

No to jestem po robocie :) Dziękuję Miś i dziękuję Krzyś wszystko się udało. Tutaj bez podpowiedzi Misia i fusebitami bym co chwila wrzucał flipem hex na wykrzaczający się procek.

Chciałem skorzystać z okazji i zapytać o wrzucenie repetiera i czy lepszy jest od marlina? Jeśli można wrzucić to gdzie znaleźć wsad. Czytałem że dużo ustawień można zrobić z poziomu programu i nie trzeba ryć w arduino i co chwile wrzucać kompilację na atmegę.

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: mcexperts » 04 sty 2018, 19:22

mikun pisze:No to jestem po robocie :) Dziękuję Miś i dziękuję Krzyś wszystko się udało. Tutaj bez podpowiedzi Misia i fusebitami bym co chwila wrzucał flipem hex na wykrzaczający się procek.

Chciałem skorzystać z okazji i zapytać o wrzucenie repetiera i czy lepszy jest od marlina? Jeśli można wrzucić to gdzie znaleźć wsad. Czytałem że dużo ustawień można zrobić z poziomu programu i nie trzeba ryć w arduino i co chwile wrzucać kompilację na atmegę.
Potrzebujesz i tak Arduino do kompilacji, klikasz wszystko w web konfiguracja i kompiluje aż. Dostajesz Hex i wygrywasz.

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: Garreth » 04 sty 2018, 19:30

mikun pisze:No to jestem po robocie :) Dziękuję Miś i dziękuję Krzyś wszystko się udało. Tutaj bez podpowiedzi Misia i fusebitami bym co chwila wrzucał flipem hex na wykrzaczający się procek.

Chciałem skorzystać z okazji i zapytać o wrzucenie repetiera i czy lepszy jest od marlina? Jeśli można wrzucić to gdzie znaleźć wsad. Czytałem że dużo ustawień można zrobić z poziomu programu i nie trzeba ryć w arduino i co chwile wrzucać kompilację na atmegę.
Moze to sie przyda: http://blog.lincomatic.com/?p=502

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
mikun
Posty: 85
Rejestracja: 21 wrz 2017, 9:01
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: mikun » 04 sty 2018, 20:19

Dziękuję mcexperts. Garreth - czy jeśli mam arduino i teensylu które używałem 4 lata temu do kompilacji i ustawień mojego mendela90 to muszę wszystko na nowo instalować? Czy mogę tylko poszukać kompilację ustawić ją wstępnie w arduino i za pomocą teensy wygenerować plik hex, który filpem wrzucę do sunbeam B?

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: Garreth » 04 sty 2018, 20:44

mikun pisze:Dziękuję mcexperts. Garreth - czy jeśli mam arduino i teensylu które używałem 4 lata temu do kompilacji i ustawień mojego mendela90 to muszę wszystko na nowo instalować? Czy mogę tylko poszukać kompilację ustawić ją wstępnie w arduino i za pomocą teensy wygenerować plik hex, który filpem wrzucę do sunbeam B?
Szczerze mowiac nie wiem... W podlinkowanym artykule nawet nie chodzi o teensy ale o at90usb1286, bo na moj gust jak procek ten sam to sposob programowania tez nie powinien sie roznic. Ale tez nie wiem na jakie problemy sie po drodze mozesz natknąć.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
mikun
Posty: 85
Rejestracja: 21 wrz 2017, 9:01
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: mikun » 04 sty 2018, 20:57

Garreth taki właśnie procek mam w mojej reanimowanej drukarc,e który już programowałem z pomocą softu do tennsy (żeby wyciągnąć z arduino HEX) o ile dobrze pamiętam do tego to było. Fizycznej płytki teensyduino nigdy nie miałem :)

Znalazłem jakiś konfigurator online na repertierze jest tego klika stron ale wklejam poniżej dwa screeny bo nie wiem czy dobrze mam pozaznaczane :)

Obrazek




Nie wiem jaki wybrać wyświetlacz - mam 4x20 zgodny z hd44780 z impulsatorem (prawo, lewo, przycisk) najczęściej stosowany w sunbeam B pytanie czy można to unowocześnić np kolor z dotykiem? Czy starczy miejsca w procku?

Obrazek

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Sunbeam B co kilka włączeń gubi zawartość wsadu.

Postautor: mcexperts » 04 sty 2018, 22:38

Ten kolor z dotykiem.idzie po serialu jako zewnętrzny komputer de facto.

Lepiej dołożyć tablet z astroptintem niż te pierdolki 3"

TFT LCD z dotykiem podłączysz do drugiego seriala, ale to już zależy od wyświetlacza.


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość