Zlepek 2.0 by adziaki

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 479
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: adziaki » 07 gru 2017, 16:47

Naszkicowałem sobie kolejną drukarkę :roll:

Cel:
Złożyć, skalibrować, pobawić się, potestować i out :)

Powstaje z tego co mam w swoich gratach drukarkowych, czyli tak naprawde kolejny zlepek coś na wzór "gejta jedynki" :)
Zamówiłem tylko formatke stołu i wałki liniowe.
Większość komponentów to elementy drukowane lub aluminiowe.

Specyfikacja:
- Ramps 1.4 + graficzny (12V)
- mix silników krokowych
- profile aluminiowe 40x40
- LAMA + DODO
- Os Z i Y prowadnice liniowe 12 mm, os X to 8 mm + łożyska oczywiście

Takie tam szkice:

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2800
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: Krzysztof » 08 gru 2017, 16:54

Części chcesz drukować czy frezowane z alu?

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 479
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: adziaki » 08 gru 2017, 17:33

Drukowane!

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 479
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: adziaki » 28 gru 2017, 13:17

W sumie to mam teraz trochę wolnego czasu, więc poskładam to do kupy.
Zmieniłem elektronikę na Lerdge 32-bit bo dojechało właśnie na testy, zasilacz będzie od Xbox one - 12V, 18A, 216W.

ZLEPEK 2.0.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
spec
Posty: 281
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: spec » 28 gru 2017, 14:39

Też mam tą elektronikę ale jakoś nie mogę się zabrać za jej podłączenie. Daj znać jak się sprawuje jak ją uruchomisz.

Awatar użytkownika
evrybadykombinerki
Posty: 250
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:15
Kontaktowanie:

Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: evrybadykombinerki » 28 gru 2017, 21:37

Pokrętełka żal ;)
Ale drukara zapowiada się bardzo fajnie. Trzymam kciuki.

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 479
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: adziaki » 03 sty 2018, 19:28

Co do elektroniki to napiszę później kilka słów jak już wszystko uruchomie, ale rzeczywiście brakuje mi pokrętła!!!

A tak drukarka obecnie wygląda :D

Plan jest taki, żeby do końca tygodnia wypluła pierwszą kostkę...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
spec
Posty: 281
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: spec » 03 sty 2018, 21:58

Ale przecież można dodać pokrętło do wyświetlacza. Ja kupiłem od razu z potencjometrem.

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 479
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: adziaki » 03 sty 2018, 22:32

spec pisze:Ale przecież można dodać pokrętło do wyświetlacza. Ja kupiłem od razu z potencjometrem.
Tak, wiem bo mam nawet taki potencjometr :)
Zmontowałem to po prostu bez i trochę go jednak brakuje, ale idzie się przyzwyczaić ;)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 479
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: adziaki » 06 sty 2018, 21:31

No i jest :)

Jak na pierwszą wydrukowaną kostkę to nie wyszło najgorzej:

1.JPG

2.JPG

A tak drukarka się prezentuje:

3.JPG

4.jpg

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG


Teraz czeka mnie trochę zabawy z kalibracją...

Co do samej elektroniki to jestem z niej zadowolony ponieważ:

- interfejs jest intuicyjny
- podoba mi się ten ekran dotykowy :)
- zmiana koloru tła
- drukowanie z pendrive
- łatwa konfiguracja firmware (obecnie 2.0.5) online (coś na wzór repetiera, ale oczywiście bardziej uproszczona)
- wgrywanie firmware poprzez pendrive (nie ma potrzeby podłączania laptopa do drukarki)
- i kilka innych pierdół

Poprzez zamknięty firmware nie ma dostępu do innych ważnych parametrów takich jak np. jerk, ale na tą chwilę nie potrzebuję nic więcej zmieniać...

P.S.
Mam jeden mały problem z amperomierzem, który tu zastosowałem (DSN-VC288), a mianowicie podłączyłem go według poniższego schematu i nie pokazuje mi wartości prądu, jest tylko wskazanie napięcia.

DSN-VC288.JPG

Mógłby ktoś zerknąć czy coś źle podłączyłem? Jest kilka różnych schematów w sieci, ale dotyczą one innego modelu (próbowałem już nawet zerować wartość prądu bez obciążenia (zworka), ale nic to nie dało) :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Drukarki 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość