Delta by adziaki

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Delta by adziaki

Postautor: Miś » 25 maja 2017, 22:47

W sumie nie musisz wszystkich pinów karty łączyć. Wystarczy 7 linii: +3.3V, GND, MOSI, MISO, SCK, CS (SD SEL) i CD (card detect, on jest nie na pinach karty tylko właśnie na samej podstawce).
Schemat dowolnego LCD ze slotem na kartę Ci pomoże.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
Kama
Posty: 112
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:18
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Re: Delta by adziaki

Postautor: Kama » 26 maja 2017, 10:25

Miś pisze:Nie resetuje, ale podaje sygnał do elektroniki że włożono kartę i uruchamia procedurę odczytu tejże. Jeśli jest cały czas styk zwarty to elektronika odczytuje kartę zaraz po załączeniu zasilania, i jeśli jest włożona przejściówka, a w przejściówce nie ma karty to po kilku próbach odczytu sterownik stwierdza że karta jest uszkodzona i przestaje ją obsługiwać do czasu następnego resetu elektroniki.


Jezu jakie to proste! :OK:

Zobaczę w wolnej chwili jak się do tego dobrać.

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 480
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: Delta by adziaki

Postautor: adziaki » 12 cze 2017, 16:46

Dzisiaj zabrałem się za klejenie rurek :?

Wykorzystałem:
- rurki z castoramy fi 8,0 (zewn) x fi 6,0 (wewn)
- klej epoksydowy dwuskładnikowy
- magnesy neodymowe pod wkręt fi 10 x 5
- nakrętki M3, DIN 934
- śruby stożkowe M3, DIN 7991

Etapy:
- przycięcie rurek na wymiar
- wprasowanie nakrętęk w średnice wewn rurki (wchodzą delikatnie na wcisk) - to po to, aby zachować koncentryczność magnes/rurka
- skręcenie magnesu z rurką na czas klejenia śrubą stożkową
- nałożenie kleju
- po wyschnięciu wykręcamy śrubkę :)

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

Całość albo pomaluję albo założę rurki termokurczliwe na końcach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

prima_3d
Posty: 13
Rejestracja: 14 kwie 2017, 14:29
Kontaktowanie:

Re: Delta by adziaki

Postautor: prima_3d » 12 cze 2017, 20:16

wygląda coraz lepiej czekamy na kolejne etapy

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 480
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: Delta by adziaki

Postautor: adziaki » 23 cze 2017, 8:11

Dojechało kilka blaszek i poskładałem ramę na sucho.
Całość na tych magnesach chodzi bardzo płynnie i sztywno (luzy niewyczuwalne).
W weekend podłączam silniki :)
1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Delta by adziaki

Postautor: Artu » 23 cze 2017, 10:29

Trzeba było przylutować przewody do grzałek przed ich przyklejeniem, bo teraz bez lutownicy do rynien raczej się nie obejdzie :mrgreen:
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 480
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: Delta by adziaki

Postautor: adziaki » 23 cze 2017, 10:37

Lutowałem wczoraj jeden biegun i faktycznie trochę ciężko szło, ale dało radę 50W lutownicą ;)
Ale byłem tego świadomy bo czytałem posty forumowe w Twoim czy Misia temacie :OK:

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Delta by adziaki

Postautor: Miś » 23 cze 2017, 10:54

Zawsze można cały stolik położyć na kuchence elektrycznej i rozgrzać do jakichś 100-150 stopni. Wtedy nie powinno być problemów z lutowaniem.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
MosfetN
Posty: 148
Rejestracja: 13 cze 2016, 21:49
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Delta by adziaki

Postautor: MosfetN » 24 cze 2017, 14:03

Ja mimo świadomości iż, po przyklejeniu będzie gorzej z lutowaniem zrobiłem to w takiej kolejności. Lutownica 75W transformatorowa bez większego problemu sobie poradziła. Dzięki temu nie było później problemu z ładnym dopasowaniem przewodów na płasko do stołu ;)
IMG_2832.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[EN] ---> https://bytechlab.com/ |||| [PL] ---> https://bytechlab.com/pl/
Aktualne drukarki:
- RAPTOR XLS 360

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 480
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: Delta by adziaki

Postautor: adziaki » 25 cze 2017, 14:41

Udało się uruchomić:
https://www.youtube.com/watch?v=9zdF8yZ ... e=youtu.be
Miałem problem z krańcówkami, bo sprzętowo wpięte były oczywiście w gniazda "MIN" (tylko takie są na DUE3DOM mini), a programowo ustawione na "MAX" (jak to dla delty). Wystarczyło we firmware zmienić max na min i wszystko ruszyło.
Problem pomógl rozwiązać forumowy "Miś" :D


Wróć do „Drukarki 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość