Nowa drukarka delta 3D

Garreth
Posty: 977
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Nowa drukarka delta 3D

Postautor: Garreth » 28 maja 2017, 21:11

Ambitnie z tym orange pi. Ciekawe co z tego wyjdzie.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 746
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Nowa drukarka delta 3D

Postautor: Miś » 28 maja 2017, 22:26

Garreth pisze:Ambitnie z tym orange pi. Ciekawe co z tego wyjdzie.
Aha, szczególnie że taski sterowania silnikami wymagają precyzyjnych timmingów, i do tego szybkich. Nie mówię że się nie da, ale zadanie jest ambitne, na poziomie odtworzenia działania softu typu Linux CNC.
-- MIŚ --

Garreth
Posty: 977
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Nowa drukarka delta 3D

Postautor: Garreth » 28 maja 2017, 22:42

Na sieci sa wzmianki o tego typu projektach, ale jakos nie umiem znalezc gotowego kodu/systemu, ani pokazu jak to w ogole dziala.
Precyzyjne i szybkie timingi w pewnym stopniu na pewno sa mozliwe, ale nie wiem jak to bedzie dzialac w przypadku braku modyfikacji samego jadra systemu. Zwykle systemy operacyjne bardzo mocno uzaleznione sa od przerwań, wiec ciekawe jak to bedzie gdy przyjdzie przerwanie z jakiegos elementu w trakcie generowania ruchy czy na przyklad pomiedzy stepem na X a stepem na Y, czy sie wszystko nie zacznie rozjezdzac.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 746
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Nowa drukarka delta 3D

Postautor: Miś » 28 maja 2017, 22:55

Dla tego mówię że zadanie nie należy do trywialnych, i może wymagać dopisania swoich procedur do jądra systemu.
-- MIŚ --

skmskm
Posty: 71
Rejestracja: 21 kwie 2016, 18:22
Kontaktowanie:

Re: Nowa drukarka delta 3D

Postautor: skmskm » 29 maja 2017, 13:31

Ja myślę by to zrobić w software, można wygenerować fale na wyjściu około 22MHz ponad taktowanie atmegi :D , powinno wystarczyć.
Poza tym są cztery rdzenie do dyspozycji po 1.4GHz plus GPU. Na początek i tak wszystko wystartuje z atmegi by mieć pewność że wszystko jest ok.
Moja strona na facebooku:
https://www.facebook.com/skmskmrobots

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 746
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Nowa drukarka delta 3D

Postautor: Miś » 29 maja 2017, 22:10

skmskm pisze:można wygenerować fale na wyjściu około 22MHz ponad taktowanie atmegi :
Taaa, do czasu aż nie przyjdą przerwania z systemu operacyjnego...
-- MIŚ --

skmskm
Posty: 71
Rejestracja: 21 kwie 2016, 18:22
Kontaktowanie:

Re: Nowa drukarka delta 3D

Postautor: skmskm » 30 maja 2017, 15:51

Trzeba być dobrej myśli że te przerwania nie rozwalą wydruku, jedyna opcja spróbować, drobne impulsy nie powinny znacząco wpłynąć, czas pokaże.
Moja strona na facebooku:
https://www.facebook.com/skmskmrobots

Garreth
Posty: 977
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Nowa drukarka delta 3D

Postautor: Garreth » 30 maja 2017, 15:59

A czemu nie wykorzystasz ATMEGI/ARMa jako ko-procesora do ruchów? Nawet atmega, jak ją odciążysz ze wszystkiego w stylu parsowania gcode, obsługi wyświetlacza, obsługi karty SD, wyliczanie ścieżek, etc. etc. to powinna uciągnąć maksymalne prędkości druku przy których technologia FDM jeszcze ma sens.

skmskm
Posty: 71
Rejestracja: 21 kwie 2016, 18:22
Kontaktowanie:

Re: Nowa drukarka delta 3D

Postautor: skmskm » 30 maja 2017, 16:16

Garreth pisze:A czemu nie wykorzystasz ATMEGI/ARMa jako ko-procesora do ruchów? Nawet atmega, jak ją odciążysz ze wszystkiego w stylu parsowania gcode, obsługi wyświetlacza, obsługi karty SD, wyliczanie ścieżek, etc. etc. to powinna uciągnąć maksymalne prędkości druku przy których technologia FDM jeszcze ma sens.

Pomyślę nad tym, najwyżej mogę podawać kolejne sekwencje linii do atmegi i tak ja tam będę miał.
Uznam to za plan awaryjny :D.
Moja strona na facebooku:
https://www.facebook.com/skmskmrobots

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 746
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Nowa drukarka delta 3D

Postautor: Miś » 30 maja 2017, 22:14

Eee tam, koprocesor jest zbędny, wystarczy programista kozak który:
- Albo napisze soft na tę pomarańczkę bez użycia systemu operacyjnego (albo napisze dedykowany system) :mrgreen:
- Albo napisze drivery realtime do kernela tego linucha którego standardowo stawia się na pomarańczce. Tu może być łatwiej o ile ktoś ogarnia linuxa, kernel ect, bo można podglądnąć jak to robią w LinuxCNC (chodzi o sterowanie osiami za pomocą dir/step).
- Albo zaadaptuje całego LinuxCNC do pomarańczki dodając obsługę rzeczy potrzebnych dla drukarki 3D.
Problem jest tylko w dobrym sterowaniu silnikami, bo cała reszta to pikuś, i kilkudziesięciomilisekundowe opóźnienia nie robią żadnej różnicy.

Bo dać to się da, potrzebny jest tylko ten "kozak" co w źródłach linux'a namiesza :lol:
Nie chcę być wredny ani upierdliwy, ale patrząc na większość dzisiejszych "programistów" którzy to albo PHP, albo SQL, albo Java czy Java script albo DotNet, albo... no już mi się lista skończyła :mrgreen: to jest to zadanie daleko wykraczające poza ich umiejętności.
Ale nie przeczę że są ludzie (kozacy) co umieją to ogarnąć :P
-- MIŚ --


Wróć do „Drukarki 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości