Budowa drukarki proszkowej

skmskm
Posty: 71
Rejestracja: 21 kwie 2016, 18:22
Kontaktowanie:

Re: Budowa drukarki proszkowej

Postautor: skmskm » 30 kwie 2016, 15:56

Przydały by mi się takie informacje.
Moja strona na facebooku:
https://www.facebook.com/skmskmrobots


skmskm
Posty: 71
Rejestracja: 21 kwie 2016, 18:22
Kontaktowanie:

Re: Budowa drukarki proszkowej

Postautor: skmskm » 30 kwie 2016, 20:43

Gdzieś już widziałem tą drukarkę jak przeszukiwałem net, ona korzysta z lasera co2 40W(400usd).
Konstrukcja do takiego lasera musi być metalowa, inaczej on przepali dziurę :D .
Moja strona na facebooku:
https://www.facebook.com/skmskmrobots

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2797
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Budowa drukarki proszkowej

Postautor: Krzysztof » 30 kwie 2016, 20:47

Tak, to drukarka SLS, ale może konstrukcja prowadzenia w komorach się przyda. Nadal szukam materiałów odnośnie kartridży, gdzieś to miałem, bo nawet tusze od HP-ha starego swego czasu kupowałem, tylko po ponad 2 latach ciężko namierzyć - no ale będę szukał.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2797
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Budowa drukarki proszkowej

Postautor: Krzysztof » 01 maja 2016, 7:21

Znalazłem te materiały :mrgreen: Mam nadzieję że sporo pomogą.

Hakowanie kartridża
http://ytec3d.com/forums/topic/step-1-h ... printhead/

Budowa drukarki 3DP - bardzo dużo informacji, łącznie z firmware
http://www.instructables.com/id/Plan-B- ... /?ALLSTEPS


Jeszcze jeden projekt drukarki proszkowej z kartridżem
http://pwdr.github.io/

Awatar użytkownika
arthx
Posty: 157
Rejestracja: 21 kwie 2016, 8:25
Lokalizacja: Plock
Kontaktowanie:

Re: Budowa drukarki proszkowej

Postautor: arthx » 01 maja 2016, 8:00

Sa glowice wielokrotnego napelniania CISS np do epsona:
https://atramentowka.com/CISS-Epson
Mozna kupic calu komplet glowic lub pokedyncze

Glowice mozna napelniac z buteleczki recznie, albo po prostu podlaczyc wezukiem ze
zbiornikiem z tuszem.
Sa normalne tusze do drukowania na papierze, ale tez np do termotransfery czy termosublimacji.
Oczywiscie do takich glowic nie trzeba sie juz wlamywac, tylko lac tusz drukowac :)
Pozdrawiam Artur

skmskm
Posty: 71
Rejestracja: 21 kwie 2016, 18:22
Kontaktowanie:

Re: Budowa drukarki proszkowej

Postautor: skmskm » 01 maja 2016, 8:38

Wpadłem na pomysł by użyć głowicy s FDM'a podgrzewać koniec do temperatury 80stopni, i podawać wodę pompą dozującą z podpiętym silnikiem krokowym. Temperatura ma obniżyć napięcie powierzchniowe wody.

Znalazłem inną drukarkę proszkową używającą 1.5W lasera 808nm, tyko powolna jak ślimak.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2016, 8:44 przez skmskm, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja strona na facebooku:
https://www.facebook.com/skmskmrobots

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2797
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Budowa drukarki proszkowej

Postautor: Krzysztof » 01 maja 2016, 8:44

Można zrobić to prościej - użyj płytki piezoelektrycznej. Wzbudzanie piezoelektryka będzie powodowało wypychanie kropli wody z dyszy (np. igła od strzykawki). Można piezoelektryka ruszyć do pracy z dużą częstotliwością.
inkjet_fig09.JPG

http://www.imaging.org/ist/resources/tu ... inkjet.cfm

Materiały na reprap wiki
http://reprap.org/wiki/Scratchbuilt_Piezo_Printhead
800px-Piezo_018.jpg


I jeszcze tu
http://reprap.org/wiki/Reprappable-inkjet
450px-Inkjet-working.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

skmskm
Posty: 71
Rejestracja: 21 kwie 2016, 18:22
Kontaktowanie:

Re: Budowa drukarki proszkowej

Postautor: skmskm » 01 maja 2016, 9:05

Tylko obawiam się że z tego woda będzie kapać.
Spróbuje zbudować moją wersje głowicy, na razie bez grzania(mam zapasową głowice z mojej drukarki tylko dyszy brak).
Moja strona na facebooku:
https://www.facebook.com/skmskmrobots

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2797
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Budowa drukarki proszkowej

Postautor: Krzysztof » 01 maja 2016, 9:14

Wszystko kwestia średnicy dyszy. W oryginalnych kartridżach do drukarek też są to piezoelektryki, tylko dużo mniejsze - nic z nich nie kapie.


Wróć do „Drukarki 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość