Zlepek 2.0 by adziaki

Awatar użytkownika
spec
Posty: 283
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: spec » 07 sty 2018, 8:24

Ja podłączałem wg tego schematu ale na dwa zakupione mierniki jeden był na starcie uszkodzony:
Obrazek

Podzielisz się projektem obudowy na elektronikę?

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 480
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: adziaki » 07 sty 2018, 9:14

Ten schemat tez widzialem tylko, ze nie ma w nim bocznika.
Uklad ten powinien byc sprawny bo wymontowalem go ze swojej delty, w ktorej pracowal kilka miesiecy, ale nie pamietam jak go tam podpiąłem :LOL:

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: mcexperts » 07 sty 2018, 12:44

adziaki pisze:Ten schemat tez widzialem tylko, ze nie ma w nim bocznika.
Uklad ten powinien byc sprawny bo wymontowalem go ze swojej delty, w ktorej pracowal kilka miesiecy, ale nie pamietam jak go tam podpiąłem
Bocznik musi być, bo tak naprawdę ten amperomierz to voltomierz na milivolty odkładające się na boczniku.

Rozumie pokazuje 0 niezależnie czy z obciążeniem czy bez?

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 480
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: adziaki » 07 sty 2018, 13:04

mcexperts pisze:Rozumie pokazuje 0 niezależnie czy z obciążeniem czy bez?

Po włączeniu samej drukarki pokazuje dokładnie 0,08 A, ale gdy tyko włącze np. oświetlenie drukarki to automtycznie spada do zera.
Przed "wyzerowaniem" amperomierz po uruchomieniu drukarki wskazywał 0,3 A, ale po włączeniu jakiegoś odbiornika (ledy) analogicznie jak wyżej czyli spadało do zera.

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: RE: Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: mcexperts » 07 sty 2018, 13:57

adziaki pisze:
mcexperts pisze:Rozumie pokazuje 0 niezależnie czy z obciążeniem czy bez?

Po włączeniu samej drukarki pokazuje dokładnie 0,08 A, ale gdy tyko włącze np. oświetlenie drukarki to automtycznie spada do zera.
Przed "wyzerowaniem" amperomierz po uruchomieniu drukarki wskazywał 0,3 A, ale po włączeniu jakiegoś odbiornika (ledy) analogicznie jak wyżej czyli spadało do zera.
Masz odwrotnie podłączone? Zamień plus z minusem od bocznika do miernika.(znaczy odwrotnie przylutowane).

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 480
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: adziaki » 07 sty 2018, 17:20

Bez efektu, tzn. przy takim podłączeniu jak podałeś to w ogóle nic nie pokazuje.
Możliwe, że już "się skończył"...

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: olo2000pm » 07 sty 2018, 18:04

A w jakim celu montujecie ten miernik?

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: mcexperts » 07 sty 2018, 20:58

adziaki pisze:Bez efektu, tzn. przy takim podłączeniu jak podałeś to w ogóle nic nie pokazuje.
Możliwe, że już "się skończył"...
A jak podłączysz zwykły miernik do bocznika (odepnij ten felerny) to masz jakieś napięcie na boczniku?

I oczywiście na milivoltach.

Awatar użytkownika
adziaki
Posty: 480
Rejestracja: 21 kwie 2016, 15:03
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: adziaki » 07 sty 2018, 22:22

spec pisze:Podzielisz się projektem obudowy na elektronikę?

Proszę:
Lerdge.zip


olo2000pm pisze:A w jakim celu montujecie ten miernik?

Ja np. chcę wiedzieć co się dzieje w czasie rzeczywistym z zasilaczem, tzn. czy napięcie nie spada zbytnio, a przy okazji można zobaczyć ile mocy pobiera drukarka ;)

mcexperts pisze:
adziaki pisze:A jak podłączysz zwykły miernik do bocznika (odepnij ten felerny) to masz jakieś napięcie na boczniku?

I oczywiście na milivoltach.


Nie ma, nic nie pokazuje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Zlepek 2.0 by adziaki

Postautor: mcexperts » 07 sty 2018, 22:25

Czyli bocznik umarł. Ale na koniec podepnie miernik oskarżany o lenistwo do jakiegoś źródła napięcia, najlepiej bateryjka zegarkowa, (chyba że masz coś z miliwoltami) i sprawdź.


Wróć do „Drukarki 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość