COSIEK

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

COSIEK

Postautor: Kopytko » 15 maja 2016, 17:47

Korzystając z ostatniego dnia urlopy i wolnego czasu z powodu opóźniającej się przeprowadzki, postanowiłem zacząć projektować swoja drukarkę (szafowe odleżyny).
Nie mogę zacząć składać w realu ( brak miejsca) to postanowiłem swoich sił w projektowaniu.
Niestety projekt wielki, jeszcze z 1,5 roku temu gdzie nie miałem pojęcia o drukarkach, napalony, kupiłem profile aluminiowe army, niestety we łbie narodził się projekt drukarki o polu 60 na 60 cm :P Deb.... pomysł, ale cóż profile przyszły pod obudowę 70cmx70cm, leżały rok dzisiaj je odkopałem, przy okazji pakowania pomierzyłem i wrzuciłem rozmiary do programu, złożyłem obudowę w całkiem innym koncepcie jaki był na początku. Teraz wiem, że pole jakie mi sie uroiło to bzdura, ale jak już są profile i idealnie przycięte to nie będę ich kroił a stworze coś z tego co już jest.
Tak więc wielkość bryły drukarki nadal 70x70 ale z polem ok 40x30 i tak wielkie, ale mniejsze by już wyglądało jak ...., mając taka obudowę będę miał fajny pojemnik na 4 szpule z tyłu drukarki i pochowanymi wszystkimi elementami i nie wystającym zadnym badziewiem poza obrys.
Na razie tyle po 12h mordęgi , pewnie ktoś by to zrobił w 30 min, ale to było moje pierwsze złożenie, dotąd bawiłem się tylko pojedynczymi bryłami :P
Pewnie będzie przerwa w budowie, w tym tygodniu przeprowadzka ale co mi tam temat założymy:)
Bardziej to robię dla fanu i nauki projektowania niż szybkiego końcowego efektu jako projekcik.

Dolna płyta wrzucona od tak będzie wymiarowana ale mi się już nie chce, a te dwa wystające profile są takie, bo dokłądnie takie mam (realnie w szafie) i zostawiłem aby pamiętać ,ze trzeba przyciąć.
Czerwony profil jako odniesienie aby w oczach się nie mieniło:P
Co do obudowy to plan jest na DIBOND (gdzieś wala się w garażu z 8m2)
Ale koncepcja stoły zapewne zmieni się na taką.
https://www.youtube.com/watch?v=76bUTPKNloM
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: COSIEK

Postautor: Krzysztof » 15 maja 2016, 19:05

Trzypunktowe prowadzenie stołu i 3 silniki do tego to jest to, co chce teraz zrobić (dlatego DUE3DOM powstaje). Na Repetier firmware to możliwe.
W czym projektujesz?

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: COSIEK

Postautor: Kopytko » 15 maja 2016, 19:58

w SolidWorksie, ale jeszcze wiele muszę się nauczyć bo łatwo nie jest, zwłaszcza jak się zaczyna od zera naukę ( choć na szczęście w sieci masa poradników). I w przyszłości nauczyć się chce DS, ale troszkę mniej w sieci poradników. W tym momencie chciałem maksymalnie wykorzystać w projekcie profile która aktualnie posiadam bez dokupowania niczego, ale niestety 2 szt już wiem ,ze będę musiał dokupić, w przypadku stołu 3 punktowego 5 szt. na szczęście prowadnice już też mam więc 3 punkty będą na pewno , bo to jednak licho wygląda , choć te wózki powinny 40cm utrzymać bez ugięcia bez problemu, tylko nie było by regulacji a taka 3 punktowa na samych silnikach wydaje się być najsensowniejsza.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: COSIEK

Postautor: Kopytko » 10 sty 2017, 21:07

Tutaj oczywiście też się coś dzieje i nie skończyło się tylko na projekcie, jednak nie będzie tak samo jak na pierwszej prezentacji, będzie stół sterowany 3 silnikami , czyli auto poziomowanie za pomocą silników.
Dodatkowo profile już sa , dodatkowe prowadnice też.
Pozostaje brak czasu :(
Obrazek
Obrazek
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: COSIEK

Postautor: Kopytko » 05 mar 2017, 19:39

Oglądając teraz kanał Tom1s na żywo na YT o drukarce BCN3D Sigma R17, natchnęła mnie Ona , do kontynuacji mojego "Czegoś".
Zwłaszcza że BCN3D udostępnie poprostu wszystko an temat tej drukarki:
https://github.com/BCN3D/BCN3DSigma-Electronics

Dodatkowo przedstawiciel BCN3d udziela się na czacie i pisze wprost ,ze nie sprzedają części i podzespołów w sklepie, ale jak ktoś wyśle im informację na e-mail, to wyślą cenę pojedynczych podzespołów i bez problemu sprzedadzą.
Ale nawet udostępniają pliki do stworzenia własnej płytki, więc niekoniecznie trzeba u nich to kupić....
Fajne też rozwiązanie zastosowali z wyciągnięciem stepsticków z płyty głównej.

Ale tez mnie zastanawia jakby takie rozwiązanie ruchu wrzucić nie na to coś z 2560 ale na Due3Dom :) Ciekawe czy ich soft by współpracował.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
Printed4U
Posty: 181
Rejestracja: 29 kwie 2016, 8:02
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: COSIEK

Postautor: Printed4U » 06 mar 2017, 5:56

Prowadziłem rozeznanie jesli chodzi o sposób prowadzenia dwóch głowic. Soft to marlin z tego co pamiętam wiec spokojnie wejdzie na ramps tylko trzrva ogarnąć dodatkowe stepsticki.

Oskar
Posty: 337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:26
Kontaktowanie:

Re: COSIEK

Postautor: Oskar » 06 mar 2017, 6:53

Akurat DUE3DOM ma tyle stepsticków co potrzeba :)

Awatar użytkownika
Printed4U
Posty: 181
Rejestracja: 29 kwie 2016, 8:02
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: COSIEK

Postautor: Printed4U » 06 mar 2017, 8:19

A marlina skompiluesz pod 32bit?

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: COSIEK

Postautor: mcexperts » 06 mar 2017, 8:59

Repetier tak. I chyba ma 3 silniki do poziomowania stołu.

Oskar
Posty: 337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:26
Kontaktowanie:

Re: COSIEK

Postautor: Oskar » 06 mar 2017, 9:08

marlin też jest na 32 bit ale podejrzewam, że nie ten od bcn3d


Wróć do „Drukarki 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość