D-Bot Core-XY 3D Printer Budowa

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: D-Bot Core-XY 3D Printer Budowa

Postautor: Garreth » 01 sty 2017, 20:31

Jesli masz bardzo dobre chlodzenie wydruku to mozesz troche mniej restrykcyjnie te spowalnianie ustawić (nizszy czas, wieksza minimalna predkosc), inaczej grozi Ci podwijanie wydruku, a to gorsze niz te pare nitek:)
Co do tej wieży to nie wiem, trudno mi powiedziec czemu sie tak dzieje na malym dystansie...

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: D-Bot Core-XY 3D Printer Budowa

Postautor: olo2000pm » 02 sty 2017, 5:25

Może zbyt niska temperatura głowicy?

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 256
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

Re: D-Bot Core-XY 3D Printer Budowa

Postautor: Marcin1415 » 02 sty 2017, 14:05

olo2000pm pisze:Może zbyt niska temperatura głowicy?


Będę testował ale że zbyt niska to raczej dobrze w przypadku nitek. Drukuje to pla na 190stopni.

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: D-Bot Core-XY 3D Printer Budowa

Postautor: olo2000pm » 02 sty 2017, 14:24

No nie jestem pewny czy dobrze. W jednym z wydruków, po zmianie filamentu mialem sporo nitek i bylem pewny, że wystarczy obniżyć temperaturę. Obniżenie nic nie zmieniło, dopiero gdy podnioslem o 10stopni nitkowanie przestało występować. Jak puscisz tą wieżę, to w trakcie przetestuj podwyższenie temperatury. Może to wystarczy?

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 256
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

Re: D-Bot Core-XY 3D Printer Budowa

Postautor: Marcin1415 » 02 sty 2017, 21:31

Nie miałem okazji jeszcze sprawdzić podwyższenia temperatury, zacząłem się bawić opcją "minimum travel after retraction". Po wpisaniu tam wartości 0.1mm zamiast 2mm problem ustąpił.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: D-Bot Core-XY 3D Printer Budowa

Postautor: Krzysztof » 02 sty 2017, 21:40

A próbowałeś włączyć funkcję czyszczenia (dodatkowy ruch przed retrakcją)?

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 256
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

Re: D-Bot Core-XY 3D Printer Budowa

Postautor: Marcin1415 » 10 sty 2017, 18:01

Pochwalę się efektem przeróbki na direct. Teraz wydruki wychodzą ładnie. 3D Benchy drukowane na warstwie 0.1. Nadal dopracowuję szczegóły ale już jestem nawet zadowolony z wydruków. Cały czas zadziwia mnie jakość druku uzyskiwana na Oryginalnej Prusie MK2 ale raczej tego nie osiągnę.



Obrazek

stasiek
Posty: 292
Rejestracja: 20 kwie 2016, 8:50
Lokalizacja: Legionowo
Kontaktowanie:

Re: D-Bot Core-XY 3D Printer Budowa

Postautor: stasiek » 10 sty 2017, 19:06

Super te wydruki Ci wyszły
Gratki :OK:

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 256
Rejestracja: 19 kwie 2016, 22:07
Kontaktowanie:

Re: D-Bot Core-XY 3D Printer Budowa

Postautor: Marcin1415 » 05 maja 2017, 18:44

Wczoraj testowałem wydruk marvina. Drukarka ma pole robocze 200x300 a małe detale nawet jej wychodzą. Szału nie ma ale tragedii też nie, oceńcie sami. Slic3er prusa edition warstwa 0.2 pla 195/60stopni prędkość około 20mm/s.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
MosfetN
Posty: 148
Rejestracja: 13 cze 2016, 21:49
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: D-Bot Core-XY 3D Printer Budowa

Postautor: MosfetN » 05 maja 2017, 19:16

Marcin1415 pisze: Cały czas zadziwia mnie jakość druku uzyskiwana na Oryginalnej Prusie MK2 ale raczej tego nie osiągnę.

Też na początku byłem zdziwiony jakością druku z tej prusy , lecz po głębszym przeanalizowaniu zdjęć w internecie mogę szczerze powiedzieć iż, wydruki z Twojej drukarki nie są wcale gorsze - po prostu nie ma tu żadnych cudów.
Przykład ->Obrazek
[EN] ---> https://bytechlab.com/ |||| [PL] ---> https://bytechlab.com/pl/
Aktualne drukarki:
- RAPTOR XLS 360


Wróć do „Drukarki 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość