Hypercube Evolution - parę pytań

Pytania techniczne dotyczące budowy, działania, itp.
kiepuri
Posty: 95
Rejestracja: 24 lip 2016, 21:47
Kontaktowanie:

Hypercube Evolution - parę pytań

Postautor: kiepuri » 24 sie 2017, 22:09

Czesc,

Buduje Hypercube Evolution. Jako, że to moje pierwsze corexy to mam pare pytań. Nie będę zakładać nowych tematów tylko postaram się pisać tutaj :)

Problem nr 1
Podpiąłem 2 silniki do osi X i Y. Ustawiłem 4 krańcówki (X-MIN, X-MAX, Y-MIN, Y-MAX). Włożyłem sterowniki A4998 i mechanika działa. Poruszam osiami drukarki. No to czas na zapuszczenie pierwszego, suchego wydruku. Szybko znalazłem termistor oraz podpiałem hotend. Wcześniej ustawiłem Steps per mm dla X i Y na ok ~160.

Zapuszczam druk i po paru sekundach od rozpoczęcia w logu widzę coś takiego:

23:44:15.746 : Error: [steps]
23:44:15.746 : Resend:122
23:44:15.766 : Error: [steps]
23:44:15.767 : Resend:122
23:44:18.806 : Warning: Seems like we missed a ok, got a wait - continue sending.
23:44:18.813 : Error:expected line 122 got 128
23:44:18.815 : Resend:122
23:44:18.833 : Error: [steps]
(...)

No i wszystko staje. Czasami tak podrukuje nawet minute, ale za kazdym razem staje.


Problem nr 2

Mam też problem z wyłączeniem krańcówki Z-MAX, której nie używam a która ma status H

Po wywołaniu M119 mam następujący status:

endstops hit: x_min:L x_max:L y_min:L y_max:L z_min:H z_max:H Z-probe state:H

Po wyłączeniu krańcówki: #define MAX_HARDWARE_ENDSTOP_Z false

drukarka zaczyna pisczeć a temperatura extrudera wynosi -900stopni C... :) Lub nie pokazuje temperatury. Wrócenie do true naprawia sprawe...

Pozdrawiam

Arkomania.pl
Posty: 315
Rejestracja: 20 sty 2017, 21:43
Lokalizacja: RADOM
Kontaktowanie:

Re: Hypercube Evolution - parę pytań

Postautor: Arkomania.pl » 25 sie 2017, 9:11

Cześć.

Napisz jaki używasz firmware.
Kiedyś miałem podobny efekt gdy termistor Hotend-a przerywał.
Firmware wykrywał błąd temperatury i silniki stawały.
Pozdrawiam Arek G. arkomania

kiepuri
Posty: 95
Rejestracja: 24 lip 2016, 21:47
Kontaktowanie:

Re: Hypercube Evolution - parę pytań

Postautor: kiepuri » 25 sie 2017, 16:56

Dzięki za odzew.

FIRMWARE_NAME:Repetier_0.92.9

Co do termistora to działa dobrze tzn mierzy temperaturę, jaja zaczynają się gdy wyłączam softowo krańcówkę Max. To musi być jakiś bug w repetierze.

Ale Error: [steps] to jakieś dziwactwo. Google nic nie podpowiada...

Tak wygląda pełen log. Od Zagrzania głowicy do 150stopni (drukuje na sucho) do ruchu na środek stołu i zawiasu:




18:51:51.637 : busy:heating
18:51:51.715 : T:154.15 /150 B:25.35 /0 B@:0 @:0
18:51:52.723 : T:153.58 /150 B:25.35 /0 B@:0 @:4
18:51:53.651 : busy:heating
18:51:53.731 : T:152.95 /150 B:25.35 /0 B@:0 @:34
18:51:54.739 : T:152.44 /150 B:25.35 /0 B@:0 @:46
18:51:55.666 : busy:heating
18:51:55.748 : T:151.88 /150 B:25.35 /0 B@:0 @:60
18:51:56.756 : T:151.31 /150 B:25.35 /0 B@:0 @:74
18:51:57.679 : busy:heating
18:51:57.765 : T:150.85 /150 B:25.23 /0 B@:0 @:69
18:51:58.371 : ok 40
18:51:58.371 : ok 41
18:51:58.371 : N50 M105*18
18:51:58.371 : ok 42
18:51:58.371 : ok 43
18:51:58.371 : N51 M117 ETE 52m 43s*122
18:51:58.374 : ok 44
18:51:58.374 : ok 45
18:51:58.374 : Drukuję warstwę 1 z 224
18:51:58.374 : ok 46
18:51:58.374 : ok 47
18:51:58.374 : N52 G1 X101.19 Y93.325 E3.62755 F1800*60
18:51:58.374 : N53 G1 X102.632 Y93.093 E3.72512*96
18:51:58.374 : N54 G1 X107.368 Y93.093 E4.04148*101
18:51:58.378 : ok 48
18:51:58.383 : T:150.51 /150 B:25.35 /0 B@:0 @:78
18:51:58.383 : ok 49
18:51:58.383 : ok 50
18:51:58.383 : N55 G1 X109.236 Y93.489 E4.16903*107
18:51:58.384 : T:150.51 /150 B:25.35 /0 B@:0 @:78
18:51:58.386 : Error: [steps]
18:51:58.387 : Resend:51
18:51:58.400 : ok
18:51:58.400 : Resend: N51 M117 ETE 52m 43s*122
18:51:58.400 : Resend: N52 G1 X101.19 Y93.325 E3.62755 F1800*60
18:51:58.400 : Resend: N53 G1 X102.632 Y93.093 E3.72512*96
18:51:58.400 : Resend: N54 G1 X107.368 Y93.093 E4.04148*101
18:51:58.400 : Resend: N55 G1 X109.236 Y93.489 E4.16903*107
18:51:58.405 : Error: [steps]
18:51:58.405 : Resend:51
18:51:58.419 : ok
18:51:59.427 : wait
18:52:00.435 : wait
18:52:01.443 : wait
18:52:01.443 : Warning: Seems like we missed a ok, got a wait - continue sending.
18:52:01.444 : N56 M117 ETE 52m 42s*124
18:52:01.444 : N57 M105*21
18:52:01.444 : N58 G1 X110.783 Y94.608 E4.29658 F1800*11
18:52:01.445 : N59 G1 X111.743 Y96.258 E4.42413*107
18:52:01.445 : N60 G1 X111.975 Y97.7 E4.5217*82
18:52:01.445 : N61 G1 X111.975 Y112.3 E5.49706*87
18:52:01.451 : Error:expected line 51 got 56
18:52:01.452 : Resend:51
18:52:01.465 : ok
18:52:01.465 : Resend: N51 M117 ETE 52m 43s*122
18:52:01.465 : Resend: N52 G1 X101.19 Y93.325 E3.62755 F1800*60
18:52:01.465 : Resend: N53 G1 X102.632 Y93.093 E3.72512*96
18:52:01.465 : Resend: N54 G1 X107.368 Y93.093 E4.04148*101
18:52:01.465 : Resend: N55 G1 X109.236 Y93.489 E4.16903*107
18:52:01.471 : Error: [steps]
18:52:01.471 : Resend:51
18:52:01.484 : ok
18:52:02.493 : wait
18:52:03.501 : wait
18:52:04.509 : wait
18:52:04.509 : Warning: Seems like we missed a ok, got a wait - continue sending.
18:52:04.509 : Resend: N56 M117 ETE 52m 42s*124
18:52:04.509 : Resend: N57 M105*21
18:52:04.509 : Resend: N58 G1 X110.783 Y94.608 E4.29658 F1800*11
18:52:04.509 : Resend: N59 G1 X111.743 Y96.258 E4.42413*107
18:52:04.509 : Resend: N60 G1 X111.975 Y97.7 E4.5217*82
18:52:04.510 : Resend: N61 G1 X111.975 Y112.3 E5.49706*87
18:52:04.515 : Error:expected line 51 got 56
18:52:04.517 : Resend:51

Nie mam pojęcia co się dzieje... :(

Arkomania.pl
Posty: 315
Rejestracja: 20 sty 2017, 21:43
Lokalizacja: RADOM
Kontaktowanie:

Re: Hypercube Evolution - parę pytań

Postautor: Arkomania.pl » 28 sie 2017, 13:21

Witam.

Znalazłem w Internecie informację o tym, że w wersji począwszy od 0.92.3
zastosowano nową opcję "wykrywania zacięć" .

Od 0.92.3 r. oprogramowanie układowe obsługuje zacięcie i wyjście z czujników filamentowych.

Ja używam Marlin-a i robię często sam zmiany na poziomie języka C, nie znam Repetiera
na tyle aby szybko pomóc..

Spróbuj znaleźć gdzie jest opcja wyłączająca w/w sprawdzaniia.
Pozdrawiam Arek G. arkomania

kiepuri
Posty: 95
Rejestracja: 24 lip 2016, 21:47
Kontaktowanie:

Re: Hypercube Evolution - parę pytań

Postautor: kiepuri » 03 wrz 2017, 14:52

Dzieki. Poszukam.

Na forum repetiera poradzili wyłączyć nieużywane języki. Zostawilem tylko angielski i faktycznie druksa przestała sie zacinać... na 3 min. Potem zabawa od nowa. Nie pomaga nawet wyłączenie LCD. Nie wiem czy nie czas na 32bity, ale wolałbym nie.

P.s. jaki dobry silnik 400 kroków kupić w PL do osi Z?

Iridius
Posty: 37
Rejestracja: 01 lip 2017, 12:19
Kontaktowanie:

Re: Hypercube Evolution - parę pytań

Postautor: Iridius » 07 wrz 2017, 12:08

Z tego co czytałem to 42byghm809 ma dość dobre opinie, parametry też są ok. właśnie go zamawiam, do extrudera pójdzie.

kiepuri
Posty: 95
Rejestracja: 24 lip 2016, 21:47
Kontaktowanie:

Re: Hypercube Evolution - parę pytań

Postautor: kiepuri » 25 wrz 2017, 7:03

Kryzys zażegnany.

Mam pytanie odnośnie do osi Z. Pozycja 0 jest wtedy gdy stół jest na samej górze?
Gdy klikam strzałką w dół to stół ma iść w dół?

Chcę zastosować krańcówkę Z-Min, która zostanie zastosowana na samym dole osi Z. Czy to ma sens?

mcexperts
Posty: 610
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Hypercube Evolution - parę pytań

Postautor: mcexperts » 25 wrz 2017, 13:45

Z min masz przy dyszy a z max na drugim końcu.

U mnie stół idzie w dół i bazuje na dole, z MAX, a do 0 dzieci do góry.

A klikaniem w programie się nie przejmuj, bo każda drukarka ma inaczej. (Znaczy + w Z oddala stół, - przybliża aż do 0.)


Wróć do „Drukarki FDM/FFF”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości