Velleman K8200 MODERNIZACJA PODZESPOLOW Pomocy

Pytania techniczne dotyczące budowy, działania, itp.
robek25
Posty: 19
Rejestracja: 19 gru 2017, 17:09
Lokalizacja: Duisburg
Kontaktowanie:

Velleman K8200 MODERNIZACJA PODZESPOLOW Pomocy

Postautor: robek25 » 24 gru 2017, 13:49

WITAM: jestem tu nowy.
Posiadam drukarke 3d velleman K8200 ktora chcialbym zmodernizowac- ulepszyc, dostalem ja jakis czas temu,drukarka nie posiada czujnika temperatury,sporo wygiety stol roboczy ( wiec nie mozliwa jest kalibracja osi Z) i uszkodzona plyte glowna (jakis czas temu kupilem oryginalna dzialajaca plyte z smieszne pieniadze ale niewiem w sumie po co, ale nie o tym tu mowa) wyrobione paski i kola, plyta grzewcza grzeje ale tez jest lekko wygieta na srodku (ale mysle ze mozna ja przykleic do aluminiowego stolu np. silikonem do uszczelniania bloku silnika odporny jest na teperatury,
MOJA OPCJA MODYFIKACJI:

NOWE PASKI I KOLA-

https://www.amazon.de/wishfive-GT2-20-Z ... ahn+Riemen

NOWY EXTRUDER 1,75mm z kilkoma dyszami 0,2 do 0,5 mm i inne-

https://www.ebay.de/itm/3D-Printer-Druc ... SwSv1XlM0E

lub

https://www.ebay.de/itm/3D-Drucker-Prin ... SwO9JaAsWT

NOWA PLYTA GLOWNA PLUS WYSWIETLACZ I SLOT KART PAMIECI-

https://www.ebay.de/itm/252215190320?ul_noapp=true

NOWA SRUBA TRAPEZOWA PLUS NAKRETKA Tr8x1,5mm

https://www.ebay.de/itm/9-m-Trapezgewin ... Swr6pZ-enx


POZOSTALE ORYGINALNE CZESCI SPRAWNE
silniki sprawne, zasilacz sprawny, EXTRUDER, reszta czesci tez w dobrym stanie.

CO ZMODYFIKOWALEM JUZ
zrobilem juz nowy stol z 5mm plyty aluminiowej jest stabilny i prosty, wyfrezowalem w nim otwor dosc spory aby mozna bylo wymienicz czujnik temperatury, teraz modyfikuje mocowanie stolu i ulepszenie mozliwosci kalibracji stolu.
narazie idzie ok.
z lutowaniem nie mam problemow (posiadam sprzet)


MOJE PYTANIE CO DO CZESCI KTORE WYBRALEM?
czy to wszystko zadziala z pozostalymi czesciami oryginalnymi w tej ramie i jak to podlaczyc jak wgrac soft do plyty aby to uruchomic
JAK SKONFIGUROWAC EEPROM POPRZELICZAC

wiem do czego sluzy np. Arduino czy Marlin ale nie bardzo znam jego mozliwosci.
czy jest w stanie ktos mi pomoc to ogarnoc, wyjasnic czarno na bialym abym sam to sklecil w jedna calosc.

z gory dzieki i prosze o odp.

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Velleman K8200 MODERNIZACJA PODZESPOLOW Pomocy

Postautor: Garreth » 24 gru 2017, 19:48

Wiekszosc linkow nie dziala, jedynie dziala link do elektroniki, ale Ramps za 50 euro z stepstickami drv to zadna modernizacja, ale cofniecie sie o kilka lat do tyłu:)

Nie lepiej przy tylu modyfikacjach pomyslec nad zrobieniem czegos od zera a tego vellemana uzywac do wydruku czesci?

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

michu556
Posty: 144
Rejestracja: 02 lis 2016, 19:26
Kontaktowanie:

Re: Velleman K8200 MODERNIZACJA PODZESPOLOW Pomocy

Postautor: michu556 » 24 gru 2017, 22:22

cos drogie te podzespoły. paski i zębatki zajechać szacun moje mają już pewnie ponad 4k godzin i jakoś nie widać by coś im było. Z tego co czytałem to ta drukarka miała mankamenty i trzeba było się trochę pogimnatykować by działała "lepiej". jak dla mnie najmniejszym kosztem to postawić by działało i tyle. Stół to normalne dajesz na to szybę 4mm i masz prosto na żabki od papieru zobacz na filmach na YouTube.

ps. jak to pierwsza maszynka to naprawianie sprzętu z chochlikami może być dużo trudniejsze niż ogarniecie od zera. Ale zrobisz co uważasz.
pps. elektronikę z aliexpres kupuj a jak nie masz czasu to z allegro. jak co napisz na prv spróbuje pomóc i rozwiać wątpliwości.

robek25
Posty: 19
Rejestracja: 19 gru 2017, 17:09
Lokalizacja: Duisburg
Kontaktowanie:

Re: Velleman K8200 MODERNIZACJA PODZESPOLOW Pomocy

Postautor: robek25 » 24 gru 2017, 23:25

witam.
dodaje jeszcze raz te linki,
dlaczego nie moge zbudowac tego wlasnie na tej ramie, jak pisalem to moja pierwsza drukarka 3d ktora nie kosztowala mnie naprawde nic i wola o pomoc a i tak nie wydrukowala jeszcze nic bo brak jej czesci, po tych zmianach i tak niewiele zostanie z oryginalu wiec dla mnie to jakby budowa od zera
co polecasz do tej drukarki skoro te czesci nie sa dla ciebie zadna modyfikacja???
z gory dzieki za odp.

https://www.amazon.de/wishfive-GT2-20-Z ... ahn+Riemen

https://www.ebay.de/itm/252215190320?ul_noapp=true

https://www.ebay.de/itm/3D-Printer-Druc ... SwSv1XlM0E

https://www.ebay.de/itm/9-m-Trapezgewin ... Swr6pZ-enx

robek25
Posty: 19
Rejestracja: 19 gru 2017, 17:09
Lokalizacja: Duisburg
Kontaktowanie:

Re: Velleman K8200 MODERNIZACJA PODZESPOLOW Pomocy

Postautor: robek25 » 24 gru 2017, 23:33

witam. tu nawet szybka 5mm nie pomagala, stol juz przerobilem, jak pisalem wyzej, drukarke dostalem i chcialbym na tej ramie cos wykombinowac
zmiana sruby osi z, extruder na 1,75mm, elektronika, paski i kola, wiec z oryginalu i tak nie wiele zostanie,dla mnie to jakby juz budowa od zera uwzgledniam tez modyfikacje tej ramy jezeli beda konieczne

co do wyboru mojej elektroniki to ktos napisal mi tak:
ale Ramps za 50 euro z stepstickami drv to zadna modernizacja, ale cofniecie sie o kilka lat do tyłu:)

wiec juz sam niewiem co kupic aby ja dobrze zmodyfikowac???

Awatar użytkownika
Printed4U
Posty: 181
Rejestracja: 29 kwie 2016, 8:02
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Velleman K8200 MODERNIZACJA PODZESPOLOW Pomocy

Postautor: Printed4U » 25 gru 2017, 10:34

Osobiście w tej drukarce zmodyfikowalem os Z
Zmiana osi napędowej na chiński trapez z napędem na dwie strony. Elektronika po wyrwaniu portu zmieniona na ramps bo przy tej kinematyce nic więcej nie potrzeba. Mechanicznie zmieniłem tylko paski na gt2 oryginalne zbyt grube jak na tak mała średnicę zębatki. Extruder drukowany lub z AliExpress na 1,75 głowica z Chin poprawiony łącznik i doprowadzony flament przez PTFE na odcinku Extruder-łącznik. Konfiguracja kalibracja i drukuje wystarczająco dobrze.

robek25
Posty: 19
Rejestracja: 19 gru 2017, 17:09
Lokalizacja: Duisburg
Kontaktowanie:

Re: Velleman K8200 MODERNIZACJA PODZESPOLOW Pomocy

Postautor: robek25 » 25 gru 2017, 10:39

przepraszam za post pod postem znalazlem jeszcze cos takiego tzn. plyta glowna
czy to tez juz za stare???

https://www.amazon.de/Rumba-Board-für-R ... s=rumba+3d

https://de.aliexpress.com/item/BIQU-Rum ... eLevelAB=5

robek25
Posty: 19
Rejestracja: 19 gru 2017, 17:09
Lokalizacja: Duisburg
Kontaktowanie:

Re: Velleman K8200 MODERNIZACJA PODZESPOLOW Pomocy

Postautor: robek25 » 25 gru 2017, 10:46

Printed4U pisze:Osobiście w tej drukarce zmodyfikowalem os Z
Zmiana osi napędowej na chiński trapez z napędem na dwie strony. Elektronika po wyrwaniu portu zmieniona na ramps bo przy tej kinematyce nic więcej nie potrzeba. Mechanicznie zmieniłem tylko paski na gt2 oryginalne zbyt grube jak na tak mała średnicę zębatki. Extruder drukowany lub z AliExpress na 1,75 głowica z Chin poprawiony łącznik i doprowadzony flament przez PTFE na odcinku Extruder-łącznik. Konfiguracja kalibracja i drukuje wystarczająco dobrze.


ok czyli to co wybralem, z poskladaniem i podlaczeniem nie bede mial problemu tak mysle, ale trzeba jeszcze zainstalowac jakies oprogramowanie na ta plytke ??? jakos to zgrac aby dzialalo poprawnie? szukam KONKRETNYCH INFORMACJI CO KUPIC I JAK TO URUCHOMIC KROK PO KROKU,

Awatar użytkownika
Printed4U
Posty: 181
Rejestracja: 29 kwie 2016, 8:02
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Velleman K8200 MODERNIZACJA PODZESPOLOW Pomocy

Postautor: Printed4U » 25 gru 2017, 12:08

Jeżeli wchodzisz w temat drukarki 3d do tego diy licz się że nic nie będzie podane na tacy, oprogramowanie Marylin wygrywasz prze arduino IDE. Reszta jest dostępna w internecie. Trochę wysiłku i można znaleźć nawet KROK PO KROKU

robek25
Posty: 19
Rejestracja: 19 gru 2017, 17:09
Lokalizacja: Duisburg
Kontaktowanie:

Re: Velleman K8200 MODERNIZACJA PODZESPOLOW Pomocy

Postautor: robek25 » 25 gru 2017, 12:32

Printed4U pisze:Jeżeli wchodzisz w temat drukarki 3d do tego diy licz się że nic nie będzie podane na tacy, oprogramowanie Marylin wygrywasz prze arduino IDE. Reszta jest dostępna w internecie. Trochę wysiłku i można znaleźć nawet KROK PO KROKU


no ok nie licze na podanie wszystkiego na tacy wiem ze kazda drukarka jest inna, ale skoro juz wymieniales plyte i dokonales innych modyfikacji to mysle ze posiadasz juz umiejetnosc aby udzielic pomocy, np. jak wgrac to oprogramowanie przez to arduino, poprostu zielony, i dalej nie wiem co wybrac RAMPS czy RUMBA i co wgrac Marlina na Repetier lub cos innego, co kupic?


Wróć do „Drukarki FDM/FFF”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość