Oscyloskop DSO150 i problem z firmware

Przydatne narzędzia, porady dotyczące zakupu
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2495
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Oscyloskop DSO150 i problem z firmware

Postautor: Krzysztof » 12 sie 2017, 18:03

Kupiłem sobie oscyloskop DIY DSO150 na Aliexpress. Złożyłem, uruchomiłem, wykalibrowałem - wszystko śmigało. Ściągnąłem najnowszy firmware ze strony producenta JYE Tech, załadowałem i dowiedziałem się że mam podróbkę i dalej się nic nie ładuje :(
IMG_20170812_194031.jpg

Znalazłem na stronie producenta ostrzeżenie aby nie kupować między innymi u tego sprzedawcy u którego kupiłem (szkoda że po czasie) :(
http://www.jyetech.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=1229
Zgłosiłem sprawę na aliexpress.
Niemniej jednak może ktoś ma podobny produkt i znalazł jakiś pracujący firmware na tym sprzęcie? Chciałbym aby jednak żył.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mcexperts
Posty: 456
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Oscyloskop DSO150 i problem z firmware

Postautor: mcexperts » 12 sie 2017, 19:48

£15, do śmieci.
Albo kup drugi u tego samego, i w okresie ochronnym zareklamuj.

Garreth
Posty: 860
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Oscyloskop DSO150 i problem z firmware

Postautor: Garreth » 12 sie 2017, 20:43

https://github.com/michar71/Open-DSO-150 a jakies takie cuś?

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2495
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Oscyloskop DSO150 i problem z firmware

Postautor: Krzysztof » 13 sie 2017, 6:12

Pakietem z Githuba udało mi się ożywić sprzęt :)

Instrukcja dla potomnych.
1. Kompilacja i wgrywanie przez Arduino 1.6.9.
2. Należy dograć obsługę płytki Arduino Zero.
3. Ściągamy paczkę .zip do obsługi STM32 z tej lokalizacji --> https://github.com/rogerclarkmelbourne/ ... master.zip
4. Rozpakowujemy paczkę i mamy folder Arduino_STM32.
5. Robimy folder (jeśli nie ma) "hardware" w moje dokumenty/Arduino i wgrywamy tam folder Arduino_STM32
6. W Arduino dogrywamy biblioteki Adafruit GFX.
7. Ściągamy firmware do oscyloskopu z Githuba --> https://github.com/michar71/Open-DSO-150
8. Po rozpakowaniu usuwamy -master z nazwy w folderze.
9. Ładujemy firmware do Arduino.
10. Ustawiamy płytkę jak na załączonym obrazku i wgrywamy do procka.
arduino_ustawienia.jpg


Oryginalne źródło instrukcji
https://github.com/rogerclarkmelbourne/ ... stallation

Po wgraniu mamy taki interfejs i okno powitalne.
IMG_20170813_075720.jpg

IMG_20170813_075533.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 389
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: Oscyloskop DSO150 i problem z firmware

Postautor: Sławek » 13 sie 2017, 8:37

No i git, ważne, że zadziałał :OK:

Pozdr

Garreth
Posty: 860
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Oscyloskop DSO150 i problem z firmware

Postautor: Garreth » 13 sie 2017, 8:44

Ciesze sie :) zrob jakas recenzje

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2495
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Oscyloskop DSO150 i problem z firmware

Postautor: Krzysztof » 13 sie 2017, 8:59

U mnie raczej do takich mega podstawowych prac jak sprawdzenie czujnika położenia wału czy ABS. W każdym razie za 20 dolców ma to sens. 1kHz (sygnał testowy) odczytuje poprawnie. Kalibracja urządzenia bardzo szybka. Samo złożenie to tylko elementy przewlekane w niewielkiej ilości.

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 389
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: Oscyloskop DSO150 i problem z firmware

Postautor: Sławek » 13 sie 2017, 9:12

Kolega Piotr z Gotronika przedstawia tu faktyczne możliwości tego sprzętu ;)

https://www.youtube.com/watch?v=q0ELbI2BWSQ

Trudno się spodziewać od urządzenia za kilkadziesiąt złotych możliwości oscyloskopu za kilka tysi, ale do podstawowych pomiarów wystarczy ;)

Pozdr

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2495
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Oscyloskop DSO150 i problem z firmware

Postautor: Krzysztof » 13 sie 2017, 9:30

Znalezione na gotronik.pl. Po powiększeniu fotki (gif) będzie animacja odczytów.
dso150_oscyloskop_bte514.gif
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Narzędziownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość