Ultimaker by smokehead

Awatar użytkownika
smokehead
Posty: 59
Rejestracja: 08 sty 2017, 21:03
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Ultimaker by smokehead

Postautor: smokehead » 10 sty 2017, 9:32

Witam Was ponownie,

Za namową Krzysztofa zakładam nowy temat.
Ja już wpominałem w bliźniaczym temacie virgin71 skompletowałem drukarkę według jego zamysłu. Trochę to trwało ale w ostatnim miesiącu postanowiłam zabrać się do roboty i w kilka dni złożyłem wszystko do kupy. Jako że wcześniej nie miałem styczności z tym tematem to nie wszystko było dla mnie oczywiste.

Elektronika gt2560- póki co 12v - zdąrzyłem juz uwalić wyjście PWM fan - aktualnie działa tak jak normalne wyjście co troche utrudnia.
A wszystko przez to ze z moich 10 wentylatorów w tym 5sztuk z TME tylko 2 stare działały na PWM - nie wiem czemu. Wyczytałem że należy podłączyć kondensator i tak testując sobie pewnej nocy wydawało mi się że udało mi się osiągnąć porządany efent z wentylatorem TME po czym kolejnego dnia okazało się że wyjście PWM działa już tylko 0/1 bez możliwości sterowania:)

Bardzo długo zeszło mi znalezienie firmy tnącej sklejke wg projektu, odezwałem się chyba do 30stu, ale sie udało.
Aluminium 4mm pod stół było mniejszym problemem - jednak widzę że nie jest idealnie proste, dokładając mk3 również o dziwo krzywy, nie było mi łatwo wypoziomować stołu, ale aktualnie posadziłem na górze szkło i jest już dużo lepiej.
Widzę że u mnie też znany problem grzania mk3 występuje, by osiągnąć temperaturę 70+ to już trzeba czekać baardzo długo. CO prawda mój zasilacz daje max 18A, a z tego co wiem można to załatwić podniesieniem prądu na zasilaczu modułowym(którego nie mam) na ok 13v. Kable mam okej bo przekrój 2.5mm2:).
Póki co uczę się PLA więc nie jest to problemem.

Na początku miałem też kilka innych problemów ze skonfigurowaniem firmware itd, ale to udało mi się ogarnąć, jak narazie 2x termistory 100k. Nie wiem czemu wyskakuje mi czasem błąd heating failed bez powodu.

Przestawione zworki kroków silnika Z też przysporzyły mi kilku problemów, ponieważ myślałem że moje wydruki są takie idealne na samym początku, a tym czasem wszystko było pomniejszone o połowę^^

To może tyle na początek, jeszcze kilka zdjęć.
Chętnie zadam też pierwsze pytania do wydruków.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pierwszy wydruk:):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: Krzysztof » 10 sty 2017, 19:23

Bardzo fajna jakość druku :OK: Gratulacje !!

Awatar użytkownika
smokehead
Posty: 59
Rejestracja: 08 sty 2017, 21:03
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: smokehead » 10 sty 2017, 19:56

Dziekuje, dopiero sie ucze. I wlasnie sie nauczylem ze do wydrukow o duzej plaskiej powierzchni nie wystarczy grzanie szkla po tym jak mi 2 wydruki odeszly. chyba ze za malo grzalem, w kazdym razie na kleju do papieru trzyma sie bez grzania.

Niestety mam spory problem z tym pwm poniewaz zamontowalem 2gi uchwyt chlodzenia wydruku i mam teraz 2 wentylatory o wydajnosci 23m3/h kazdy i bez pwm dzialajacego pwm musze cudowac z zakrywaniem wiatrakow poniewaz po mimo tasmy ceramicznej na hotendzie i tak zdarza im sie go schladzac. Moze Wy macie pomysl czemu przed uwaleniem pwm dzialaly mi tylko 2 stare wiatraki pod pwm a reszta w trybie 0/1 tak jak teraz kazdy. podlaczalem kondesator 100 z tego co pamietam i wydawalo mi sie ze osiagnalem dzialanie pwm na reszcie wiatrakow po czym rano okazalo sie ze juz w ogole nie dziala.

Garreth
Posty: 982
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: Garreth » 10 sty 2017, 20:49

Jeśli chodzi o przyleganie do stołu to też kwestia nauki i wyczucia:) Przede wszystkim pierwsza warstwa musi być dobrze położona, nie za wysoko, na dobrze wypoziomowanym stole, z niską prędkością. Czasem dobre efekty się uzyska jak się dla pierwszej warstwy podniesie troszkę temperaturę na głowicy, tak z 5 stopni czy coś. Thomas zrobił też ciekawy poradnik, może coś pomoże: https://www.youtube.com/watch?v=AaF28dnDgKA

No i jeszcze oczywiście istnieje dimafix:) Cudów nie zrobi jeśli pierwsza warstwa jest nakładana źle, ale baaardzo pomaga, szczególnie lubię go stosować jeśli obiekt drukowany nie zaczyna się od wielkiej płaskiej powierzchni, ale na przykład od kilku-kilkunastu małych obiektów które przy którejś warstwie zaczynają się zbiegać w jeden cały.

Awatar użytkownika
smokehead
Posty: 59
Rejestracja: 08 sty 2017, 21:03
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: smokehead » 10 sty 2017, 22:01

Zauważyłem jeszcze coś, aktualnie drukuję ten spory obiekt, jako że nie miałem wiele czasu ustawiłem prędkości na 100mm/s, praktycznie wszystkie tylko first layer i outer wall 60mm/s, akurat pierwsze warstwy które zajmują najwiecej czasu bo jest sporo do pokrycia szły potem na 100mm/s i nie sprawiało to problemów, natomiast teraz gdy mam jakieś 3cm na wysokość dysza haczy mi o wydruk a konkretnie jeśli się nie mylę o jałowy przejazd pomiędzy ściankami outer-inner/tu haczy/inner-outer. Można powiedzieć że im wyżej tym gorzej, cały stól od tego drga, dodatkowo na wydruku można zaobserwować od 1wszego cm w górę takie minimalne pofalowanie, widać to bardzo dobrze na zdjęciu. Nie mam pojęcia czy dysza na tych wolnych przejazdach zostawia filament czy co tam robi bo jak testowałem retrakcję to wychodziło całkiem dobrze. Dodam też że wydruki zgadzają się z wymiarami do 99.9%.
Obrazek

Garreth
Posty: 982
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: Garreth » 10 sty 2017, 22:21

Trochę wygląda mi na to, że oś Z pogubiła kroki i się wydruk skompresował... Albo jakaś śrubka przy połączeniu silnik<->śruba się poluzowała?

Do przejazdów nad wydrukiem po retrakcji używa się Z-hop/Z-lift, różnie to zwane.

Awatar użytkownika
smokehead
Posty: 59
Rejestracja: 08 sty 2017, 21:03
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: smokehead » 10 sty 2017, 22:34

Hmm, dzięki za dobre sugestie, bo po pierwsze faktycznie mam mały prąd na Z, z takiego powodu że nie zauważyłem innych problemów w osi Z tym bardziej że wymiary miałem zachowane(chyba że to nie ma nic do gubienia kroków).

A ustawienia w cura mam domyślne na travel czyli combing all, travel avoid distance 0.625mm, natomiast z hop when retract wyłączone.
Czyli spróbuję włączyć to na próbę. Teraz przy końcu wydruku widzę że ścianki znów się wygładziły.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: Miś » 10 sty 2017, 22:50

Pofalowanie to efekt zbyt dużej prędkości. Haczy się, bo najprawdopodobniej nie zdąży poprzednia warstwa ostygnąć, a takie falowanie zawsze wychodzi na dużych prędkościach (drgania + echa).
Albo szybko albo ładnie.
-- MIŚ --

Garreth
Posty: 982
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: Garreth » 11 sty 2017, 4:32

Mis, ale czemu to wyszło dopiero po jakims czasie wydruku? Predkosc oczywiscie bardzo wysoka, ale czy drgania by nie wychodzily od pierwszej warstwy?

Awatar użytkownika
smokehead
Posty: 59
Rejestracja: 08 sty 2017, 21:03
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: smokehead » 11 sty 2017, 7:36

Zobaczcie wydruk końcowy, ponownie przy górnych warstwach ścianka się poprawiła, wydaje mi się że ma to związem z cięciem, miałem tam 20% infil wiec jakies pojedyńcze punkty na ściankach, no i jak patrzyłem na warstwy w cura to tam gdzie dysza haczyła to jakby właśnie na przejazdach jałowych, tak więc na początek muszę spróbować tego z hopa i inne ustawienia z tego zakresu. Pytanie tylko czemu zdarza się to w niktórych miejscach tylko.
Obrazek


Wróć do „Drukarki 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości