Szukałem ostatnio jakiegoś programu/rozwiązania imitującego/kopiującego rozwiązania zaprezentowanego w drukarce olo3d/ono3d. Nie wiem czy z braku umiejętności internetowego szukacza czy z braku takich rozwiązań nic nie znalazłem. W związku z powyższym stwierdziłem że napisze coś takiego samemu

Poniżej link do filmiku z działania oprogramowania. Tutaj chciałbym zaznaczyć, że oprogramowanie nie jest doskonałe i doskonale zdaje sobie z tego sprawę

https://www.youtube.com/watch?v=Py6-OpMvx64
Jak to działa?
Model tniemy z wykorzystaniem slicera:
http://lautr3k.github.io/SLAcer.js/
Zapisujemy pocięty model w spakowanym pliku, rozpakowujemy i wrzucamy na telefon w konkretny folder (nazwa nie istotna). Istotne jest żeby zapisać to jako pliki png. Slicer ten zapisuje pliki numerycznie (od 1 do ile tam mu warstw wyjdzie) - jest to bardzo istotne, program wykorzystuje numeracje plików od 1 do zadeklarowanej ilości warstw.
W menadżerze plików na telefonie odkopujemy ścieżkę folderu z pociętym modelem. Niestety na razie nie znalazłem prostszej metody. Znalezioną ścieżkę należy wprowadzić w File Directory w sposób następujący:
- należy rozpocząć od file:///
- potem cała reszta

- kończymy /
Program dalej sobie poradzi - dorzuci cyferkę i format

Przechodząc do druku należy bezwzględnie połączyć się z wyimaginowaną lub rzeczywistą drukarką poprzez BT. Bez tego dalej nie ruszy. Nie sprawdzałem ale powinno również działać połączenie z komputerem i odpalonym serial monitorem - to też jest istotne, ale zaraz o tym.
I teraz magia przycisków nie jednoznacznych (pomijam set conection oraz orientation):
Home - wysyła po BT:
liczbę 2 - docelowo jako informacja dla sterownika, żeby ruszył się w dół do momentu napotkania endstopu
deklarowaną grubość warstwy
Move UP - wysyła po BT:
liczbę 1 - docelowo jako komendę PODNIEŚ GO GÓRY - WRÓĆ DO WYSOKOŚCI WARSTWY
Print - przechodzi do drukowania - oczekuje na liczbę 3 wysłaną przez BT z kontrolera - jako komendę start druku
Potem dzieje się magia

Zaczyna się od czarnego ekranu i odliczania czasu między warstwami(TIME BETWEN LAYER). Potem odpala obrazek, po czasie wyświetlania obrazu (TIME) następuje wyłącznie obrazka, zmiana ścieżki na kolejny plik, wysłanie po BT liczby 1 - tak samo jak w Move UP. I od nowa - czeka, wyświetla, wyłącza... Tak to się kręci do momentu w którym numer odczytanego pliku zrówna się z ilością zadeklarowanych warstw.
Co zostało do zrobienia?
- całą mechanikę (fizyczną drukarkę) odsuwam daleko w przyszłość z powodów zdrowotnych,
- mózg mechanik czyli oprogramowanie arduino/próba wykorzystania istniejącego już rozwiązania
- dopracowanie przedstawionego programu
Jeżeli ktoś jest zainteresowany - mogę wrzucić pliki na forum zarówno apk jak i bardzo prosty i bardzo prymitywny kod dla arduino wykorzystujący moduł BT (HC-05/06). Jedyne co to bym potrzebował instrukcji jak to zrobić

Jeżeli ktoś znalazł taki programik to bym był zobowiązany jak by się pochwalił

Jeżeli ktoś po obejrzeniu ma jakieś sugestie to niech się śmiało nimi dzieli

Pozdrawiam,
Lasek