Tomek pisze:Widocznie masz małe doświadczenie jeszcze

(pogratulować).
Owszem, mam małe

Tomek pisze:To się naprawdę dzieje (przesunięcie warstw, bo "wyrwy" nigdy nie miałem i nawet na zdjęciach w Internecie nie widziałem / nie bardzo to sobie wyobrażam).
Wyrwy miałem w 2 przypadkach:
- dużego obiektu z ABS z cieniutka ścianką (80mm w Z i 0.8mm grubość ścianki); ABS się kurczy i waląc dyszą w ściankę ona mi się łamała,
- kolumienki wystającej z obiektu; jak walnąłem dyszą to się urywała.
Odkąd mam z-lift 0.5mm problem nie występuje. Jak mi się to przytrafi to zrobię Ci zdjęcie

A tak to zdarza mi się że wydruk odleci i leży sobie obok albo jeździ razem z głowicą.
Ale żeby przywalił tak żeby zgubić kroki... zdarzyło mi się raz że zgubił kroki i przesunął wydruk ale to przez filament który spadł z uchwytu i się zaplątał ściągając głowicę. Przyznam że wtedy przesunięcie wydruku było najmniejszym problemem. Ale sensu enkodera dalej nie widzę (u mnie rzecz jasna). W końcu nie wszystkie drukarki są takie same.
edit.
Ale żeby się nikt nie czepiał żem ignorant czy coś tam - ostatnio nie mam żadnego bezpośredniego kontaktu z innym sprzętem, a na swoim przecież nie wyrobię sobie zdania o wszystkim bo się nie da. Zwłaszcza że nawet w drukarkach nie grzebię bo nie mam po co.