Arduino Mega - Voltage Regulator

Projekty Arduino i pochodne
Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 211
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Arduino Mega - Voltage Regulator

Postautor: Revo7 » 30 maja 2017, 10:39

Witam, mam arduino mega z uszkodzonym regulatorem napięcia - a mianowicie, nie ma takowego w ogóle. mam w domu na stanie parę AMSów i 7805 - także mam co wlutować, problem jednak polega na tym, że "wyrwane" są punkty lutownicze z płytki (w załączniku zaznaczone na czerwono) o ile ten duzy jest tylko do chłodzenia regulatora, o tyle (pin 1) juz musi być podłączony. I tutaj mam pytanie czy ogarnia ktoś czy można ten regulator wpiąć "bezpośrednio" pomijając ściezki ? myślałem aby wlutować go po kabelka - tylko w które punkty. Jeśli ktoś ma to chętnie przygarnę jakąś wiedze o tym, rzecz jasna fajnie byłoby na temat wszystkich pinów regulatora. Niestety ze schematów nie mogę sobie poradzić z odczytaniem.


Arduino zyje, po USB nie ma problemu z połączeniem i zasilaniem, ładnie bootuje, jednak po krótkiej chwili gorący robi się zaznaczony na zielono scalak - wiec odłączyłem, zeby nie uszkodzić :)

PS. nie musze chyba dodawac że to oczywiście klon chiński :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
it is what it is

Awatar użytkownika
cyryl
Posty: 89
Rejestracja: 13 lip 2016, 8:51
Kontaktowanie:

Re: Arduino Mega - Voltage Regulator

Postautor: cyryl » 30 maja 2017, 11:18

Pierwsza nóżka jest to wejście zasilania więc możesz sobie przylutować kabelek od wejścia złącza DC do tej nóżki. Pozostaje tylko kondensator. Ale nim akurat bym się tak nim nie przejmował.

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 211
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Arduino Mega - Voltage Regulator

Postautor: Revo7 » 30 maja 2017, 11:42

Cyryl jeśli mógłbym prosić jaśniej ? Kondensator - który i co z nim ? :D

rozumiem ze pierwsza nózka jest do + gniazda zasilającego ?
it is what it is

Awatar użytkownika
cyryl
Posty: 89
Rejestracja: 13 lip 2016, 8:51
Kontaktowanie:

Re: Arduino Mega - Voltage Regulator

Postautor: cyryl » 30 maja 2017, 12:03

Nie no już kondensatorem nie ma co kombinować bo jest połączony po całości z wejściem wiec nie było tematu.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2017, 12:41 przez cyryl, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 211
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Arduino Mega - Voltage Regulator

Postautor: Revo7 » 30 maja 2017, 12:10

W kwestiach informacyjnych GND jest tam gdzie niezaznaczone, a + tam gdzie na żólto zaznaczyłes - tak ? czy GND jest tam gdzie żółto ?
it is what it is

Awatar użytkownika
cyryl
Posty: 89
Rejestracja: 13 lip 2016, 8:51
Kontaktowanie:

Re: Arduino Mega - Voltage Regulator

Postautor: cyryl » 30 maja 2017, 12:31

Żeby się upewnić jaki konkretnie masz układ na tym stabilizatorze?

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 211
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Arduino Mega - Voltage Regulator

Postautor: Revo7 » 30 maja 2017, 12:33

AMS1117, chciałem albo taki sam albo 7805 wlutować - chociaz nie mam pomysłu jeszcze do czego to Arduino uzyć, wiec chbya przelutuje na taki sam AMS1117
it is what it is

Awatar użytkownika
cyryl
Posty: 89
Rejestracja: 13 lip 2016, 8:51
Kontaktowanie:

Re: Arduino Mega - Voltage Regulator

Postautor: cyryl » 30 maja 2017, 12:40

ok to źle pokazałem. Rzeczywiście jest tam gnd.

Przylutuj ten pin do tego bocznego złącza na gnieździe DC tam jest GND

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 211
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Arduino Mega - Voltage Regulator

Postautor: Revo7 » 30 maja 2017, 12:48

czyli podpinam tak ?

To jeszcze Cie pomęcze :P a co by było w przypadku braku wszystkich padów ? Vout i Vin z AMSa gdzie moge podpiąć "bezpośrednio" ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
it is what it is

Awatar użytkownika
cyryl
Posty: 89
Rejestracja: 13 lip 2016, 8:51
Kontaktowanie:

Re: Arduino Mega - Voltage Regulator

Postautor: cyryl » 30 maja 2017, 13:43

Revo7 pisze:czyli podpinam tak ?

Tak
Revo7 pisze:To jeszcze Cie pomęcze :P a co by było w przypadku braku wszystkich padów ? Vout i Vin z AMSa gdzie moge podpiąć "bezpośrednio" ?

Nie miał byś stabilizacji i tyle. Musiał byś zasilacz przez stabilizator na piny np 5V bo z tego co pamiętam Vin idzie przez stabilizator którego byś nie miał :P lub zostało by Ci zasilać przez USB


Wróć do „Arduino”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości