Ogólnie wszystko mi się rozciąga w czasie, projekt jak na mnie ambitny- większość rzeczy robię pierwszy raz. No i do miejsca ustawienia konstrukcji mam 80km, co wymusza dobre planowanie wszystkich kroków i rozwleka produkcje. Temat zakładam głównie jako motywację, żeby coś robić, bo ogromną ilość rzeczy (elektronika i oprogramowanie) mogę zrobić w miejscu obecnego zamieszkania. Jest tu też wielu specjalistów z różnych dziedzin więc za wszystkie porady/wytknięcia błędów będę wdzięczny- zresztą uzyskałem już tutaj wiele wsparcia w innych wątkach które zreszta dotyczyły właśnie tego projektu.
Co mam na ta chwilę:
Sterownie będzie się odbywać poprzez RPi3, głównie z tego względu, że mogę do niego bezpośrednio podpiąć dongiel RTL-SDR, umieścić to w szafce przy antenie (bardzo krótki kabel sygnałowy) i sterować np. ze zdalnego pulpitu.
Na początku chciałem zaprojektować i zrobić podstawę od zera, analizowałem nawet parę koncepcji sterowania, ale wtedy sobie przypomniałem o starym wciągu do gnoju i postanowiłem go przerobić

Przerobić na coś takiego:
Z potrzebnych rzeczy to kupiłem już silnik z reduktorem (na wyjściu jakieś 0,5obr/min), falownik do jego sterowania, siłownik elektryczny, przekładnie ślimakową, sterownik do siłownika, potencjometr liniowy do sprawdzania kąta elewacji (mam ich jeszcze dwa, ale nie nadają się do sprawdzania kąta obrotu), złącze obrotowe, zamówiony enkoder do spr. obrotu, zamówione łożyska. Mam jeszcze jakieś pierdoły, ale one nie są teraz ważne.
Mam już ogarnięte sterownie silnikiem z reduktorem prze RPi za pomocą falownika, samym siłownikiem i odczyt wartości z potencjometru.
Ostatnio udało mi się zdemontować niepotrzebne elementy i powiercić trochę:
Najgorsze było przebicie się przez górną płytę (w wypożyczalni nie mieli wierteł koronowych więc wierciłem jak popieprzony dookoła) a później dowiercenie się do wnętrza rury- okazało się, że musiałem się przewiercić przez prawie 10cm stali, bo konstruktor postanowił zakoczyć rurę właśnie 10cm odcinkiem stalowego wałka (na nim jest łożysko). Przez ten otwór zamierzam pociągną kable do zasilania.
Ogólnie łożysko na którym wspiera się cześć obrotowa wygląda tak:
Dobra, trochę się spisałem, później jeszcze coś dopisze o założeniach projektu i co muszę jeszcze zrobić (długa lista będzie