Którą wybrać? Prusa i3 vs drukarka olo2000pm

Awatar użytkownika
virgin71
Posty: 407
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:27
Kontaktowanie:

Re: Którą wybrać? Prusa i3 vs drukarka olo2000pm

Postautor: virgin71 » 20 wrz 2017, 10:25

Artu pisze:Od dawna mam podłączony UPS, bo u mnie na wsi tez potrafią "migać prundem"

Ostatni zepsuty komercyjny wydruk przerwało mi po 40 godzinach. Od wtedy mam UPSy.

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Którą wybrać? Prusa i3 vs drukarka olo2000pm

Postautor: olo2000pm » 20 wrz 2017, 17:57

panbyku pisze:Po ponad 20 godzinach druku... 57% ukończone, środek nocy, a tu mnie elektryfikację zabierają:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wydruk - piękny. Nie wiem czemu to cholerstwo tyle szło, zwłaazcza, że gcode viewer pokazywał 17,5 godziny, ale można osiwieć. I nie z czasu druku, bo na to jestem przygotowany, ale z nagłych zwrotów akcji w postaci - wyłączmy mieszkańcom prąd na 10 sekund...
Chyba powinienem zainwestować w UPS.
Przecież przy takim obrocie spraw moża popaść w alkoholizm, bo jak wiadomo, alkohol koi zszargane nerwy - przynajmniej u mnie :)


Gratuluję wydruku :OK: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1236
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Którą wybrać? Prusa i3 vs drukarka olo2000pm

Postautor: Artu » 20 wrz 2017, 18:34

Kuźwa, następny który MUSI zacytować cały post ze zdjęciami, aby dopisać dwa wyrazy :evil:
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Którą wybrać? Prusa i3 vs drukarka olo2000pm

Postautor: olo2000pm » 20 wrz 2017, 19:52

Artu pisze:Kuźwa, następny który MUSI zacytować cały post ze zdjęciami, aby dopisać dwa wyrazy :evil:

Bo tak najprościej 8-)

panbyku
Posty: 21
Rejestracja: 02 sie 2017, 21:05
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Którą wybrać? Prusa i3 vs drukarka olo2000pm

Postautor: panbyku » 20 wrz 2017, 20:04

olo2000pm pisze:
Gratuluję wydruku :OK: :mrgreen:


Dzięki ;) szkoda, że niedokończony. :( Znowu. Jeszcze dużo przede mną. Mam za sobą weekend nieudanego druku. Zachciało mi się testować nowego slicera, inny materiał i podpory. Za dużo na raz wziąłem na klatę i nie poszło :(. No ale doświadczenie +10. ;)
Ważne, że mojej żonie się podoba :D

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Którą wybrać? Prusa i3 vs drukarka olo2000pm

Postautor: Miś » 20 wrz 2017, 21:13

Nooo, Nauki trochę jeszcze przed tobą, bo taki przerwany wydruk (po długim czasie) można przeważnie uratować.
1. Trzeba sprawdzić na jakiej wysokości został przerwany, a to można zrobić opuszczając ręcznie głowicę i testując kartką papieru czy wchodzi czy nie (tak jak sprawdza się wysokość dyszy nad stołem).
2. Trzeba edytować plik G-COD'e usuwając z niego wszystko to co zostało już wydrukowane (przeliczyć wysokość Z na numer warstwy, i ewentualnie usunąć obrysy jak przerwa nastąpiła na wypełnieniu), i w zależności od użytego slicera dodając instrukcję ustawiającą początkowy stan extrudera.
3. Teraz po prostu uruchamia się wydruk i jeśli nic nie poknocimy wcześniej to pójdzie dalej. Jak mamy szczęście to na gotowym wydruku nie będzie nawet śladu po takiej awarii.
-- MIŚ --

panbyku
Posty: 21
Rejestracja: 02 sie 2017, 21:05
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Którą wybrać? Prusa i3 vs drukarka olo2000pm

Postautor: panbyku » 21 wrz 2017, 6:17

Miś pisze:Nooo, Nauki trochę jeszcze przed tobą, bo taki przerwany wydruk (po długim czasie) można przeważnie uratować...
.


Hej
Bez wątpienia, napawa to optymizmem. I trochę o tym myślałem po tym incydencie. Doszedłem do tych samych wniosków. Jednak w tym rozumowaniu natrafiłem na pewne przeszkody.
1. Jak sprawdzić na której warstwie zatrzymała się głowica? Tzn. czy software Smoothieware ma jakieś wskazania?
2. Czy w gcodzie jest zapisany numer watstwy?
3. W którym miejscu ustawić głowicę, zakładając że wydruk jest na swoim? Rozumiem, że nie powinno mieć to znaczenia, bo warstwę będzie drukował od początku.

Szczerze to nie przyglądałem się jeszcze gcode'owi, ale obstawiałem, że nie jest to takie proste.
No nic. Trzeba zajrzeć. Aktualnie, nie dam rady tego ustawić w miejscu w którym powinno być. Chyba, że pozwole drukarce "narysować" pierwszą warstwę. Jest to jakaś myśl.
Dzięki!

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Którą wybrać? Prusa i3 vs drukarka olo2000pm

Postautor: mcexperts » 21 wrz 2017, 16:08

Smoothie nie ma zapisu ostatniej warstwy, chyba że zmodyfikujesz kawałek z zasilaniem.

Ale zrib home, puść pierwsza warstwę przerwij wydruk pauza i postaw / przyklej wydruk, a potem jedziesz Z aż głowica dojdzie do właściwej warstwy (że szczelina na kartkę)
Z wyświetlacza albo z hosta odczytujesz Z jak nie umiesz w notatniku to w slicerzr odczytaj nr warstwy a później tylko cut w pliku i drukuje od tego miejsca.

Najlepiej sobie przerwij jakiś prosty wazonik i poćwicz.


Wróć do „Nie wiesz gdzie pytać? Zapytaj tutaj …”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości