do rzeczy, kupiłem za bezcen uszkodzony ploter tnący redsail rs360, w którym umarł panel, okazało się że do wymiany są przyciski chwilowe i ploter zaczął 2 życie, sama mechanika jest do wyrzucenia bo ploter jest lekko zgnieciony, ale myślę, że coś uda mi sie z niego wyczarować
problem jest taki, że nie umiem się ze skubanym skomunikować, mam porządną przelotkę rs232 na chipie od ftdi, ale moją bolączką jest kod HPGL, w którym ten ploter się komunikuje.
przekopałem swoją bibliotekę hostów i żaden wydaje się nie mieć tego kodu zaimplementowanego, usiłuję się z nim skomunikować przez putty, żeby chociaż się pochwalił co on tam ma wgrane na procesor (STC 89c, czyli niesmiertelna 8051ka)
jak już się uda ze skubanym dogadać, w planach jest zrobienie plotera tnącego niebieskim laserem w oparciu o jego całkiem dobrą elektronikę i komunikacja po usb za pomocą tego cacka https://elty.pl/pl/p/Adapter-USB-na-UAR ... o-USB/1716
ploter tnący, reinkarnacja
-
- Kontaktowanie:
- syntetyczny
- Kontaktowanie:
Re: ploter tnący, reinkarnacja
w kod hpgl generuje inkscape, nawet można podpiąć ploter pod niego i będzie gadało. Sam chciałem coś takiego zrobić, więc uważnie będę obserwował 

Eppur si muove || www.byq3d.eu
-
- Kontaktowanie:
wiem że inkscape generuje hpgl ale, nie umiem go zmusić do drukowania z hpgl, już kilka wtyczek próbowałem, ale żadna nie działa :/
- syntetyczny
- Kontaktowanie:
W sensie, jest problem na drodze komunikacji PC -> Ploter? Może prędkość transmisji jest źle ustawiona?
-
- Kontaktowanie:
Wedle noty producenta jest 9600, lecialem już po wszystkich wielokrotnosciach i zasadniczo silniki stoją niezmiennie... Musze posprawdzac czy jest komunikacja rs232-uart
- syntetyczny
- Kontaktowanie:
może być jakaś pokraczna ramka... 2bity stopu z jakimś trefnym CRC...
-
- Kontaktowanie:
zaraz się potne z tym sterowaniem, upgradeowałem inkscape'a do 0.92 bo ma możliwość zaawansowanego ustawienia komunikacji
wszystkie skrypty rozszerzeń przestały działać bo 0.92 jest zbugowana, doinstalowanie brakującej biblioteki pythona nic nie daje,
no to downgrade do 0,91
dograłem pyserial do świeżego 0,91 wedle instrukji i go nie widzi
wszystkie skrypty rozszerzeń przestały działać bo 0.92 jest zbugowana, doinstalowanie brakującej biblioteki pythona nic nie daje,
no to downgrade do 0,91
dograłem pyserial do świeżego 0,91 wedle instrukji i go nie widzi

-
- Kontaktowanie:
Teraz kolega widzi dlaczego kupił za bezcen 

-
- Kontaktowanie:
sama elektronika jest sprawna, to inkscape robi problemy
w miejscu skąd go mam ploter zasuwał pod corelem z "oficjalną" wtyczką od redsaila także to trochę inna para kaloszy jest, mam tą wtyczkę ale nie mam corela
więc muszę się męczyć

-
- Kontaktowanie:
Re: RE: Re: ploter tnący, reinkarnacja
A moze nie próbuj gadac przez inkscape, tylko sciagnij jakis serial monitor, nawet stare dobre putty sie nada, zmieniaj parametry transmisji i próbuj wysylac jakies proste komendy:sol pisze:sama elektronika jest sprawna, to inkscape robi problemyw miejscu skąd go mam ploter zasuwał pod corelem z "oficjalną" wtyczką od redsaila także to trochę inna para kaloszy jest, mam tą wtyczkę ale nie mam corela
więc muszę się męczyć
https://en.m.wikipedia.org/wiki/HP-GL
Ewentualnie gdybys mial oacyloskop a ploter sam od siebie cos gadal, to moglbys zmierzyc baudrate, a potem byloby z gorki