Firmware do Gate 1.0

StankoPL
Posty: 2
Rejestracja: 26 gru 2018, 23:18
Kontaktowanie:

Firmware do Gate 1.0

Postautor: StankoPL » 26 gru 2018, 23:35

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

po latach chciałem wrócić do pracy z moim GATE 1.0, ale okazało się, że stare forum padło ;/

w związku z powyższym moje pytanie:

czy ma któryś z kolegów do pobrania oprogramowanie dzięki któremu będę mógł na nowo uruchomić moją drukarkę?
a może mogę liczyć również na podesłanie instrukcji instalacji ;) po kilku latach nie pamiętam zupełnie niczego :(

z góry bardzo dziękuję

Awatar użytkownika
mikun
Posty: 85
Rejestracja: 21 wrz 2017, 9:01
Kontaktowanie:

Re: Firmware do Gate 1.0

Postautor: mikun » 01 sty 2019, 17:43

Też mam Gate tak jak Ty i muszę Ciebie zmartwić, ale żaden z nowych softów nie działa, chodzi mi o Marlina i Repetiera... problem jest z LCD przynajmniej u mnie, ja na razie odpuściłem a chciałem zmienić silniki od zetki na z wbudowaną śrubą trapezową. Tu masz moje posty na ten temat:

viewtopic.php?f=12&t=1727
viewtopic.php?f=78&t=1770

Nie wiem jaką masz elektronikę ale ja mam unique one rev. A. Mam do niej oryginalny wsad i tylko on działa.

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Firmware do Gate 1.0

Postautor: mcexperts » 04 sty 2019, 20:17

Panowie, ale kwestia zamiany na inną, dziahaca elektronikę to jest 100pln i godzina pracy.

W czym problem?

Możliwe, że koledze wystarczy wgrać po ocenie stary wsad.

StankoPL
Posty: 2
Rejestracja: 26 gru 2018, 23:18
Kontaktowanie:

Re: Firmware do Gate 1.0

Postautor: StankoPL » 04 sty 2019, 21:45

Witam ponownie,
dziękuję za odpowiedzi.
Mam Unique One Rev B bez wyświetlacza. Czy bez oryginalnych plików z Gate 1 będę w stanie uruchomić tą drukarkę?

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Firmware do Gate 1.0

Postautor: Krzysztof » 06 sty 2019, 11:02

Tak, powinno śmigać.

Awatar użytkownika
mikun
Posty: 85
Rejestracja: 21 wrz 2017, 9:01
Kontaktowanie:

Re: Firmware do Gate 1.0

Postautor: mikun » 06 sty 2019, 15:00

mcexperts pisze:Panowie, ale kwestia zamiany na inną, dziahaca elektronikę to jest 100pln i godzina pracy.

W czym problem?

Możliwe, że koledze wystarczy wgrać po ocenie stary wsad.


Nie wiem czy to odpowiedź do mnie, jeśli tak, problem w tym że u mnie elektronika działa ale tylko z oryginalnym wsadem w którym nie mogę zmieniać kroków z LCD bo eeprom mam zablokowany. Kupiłem tą drukarkę z marlinem, chciałem zmienić silniki od osi Z ale nie mogę nic w tym wsadzie zmienić. Myślałem że zmienię na repetiera i będzie po sprawie ale on nie działa. Chciałem wgrać marlina ale ten też nie działa.

Krzyś a tu pytanie do Ciebie, czy jeśli kupię wyświetlacz taki:

Obrazek

lub

Obrazek

Napiszesz mi jak to podpiąć do elektroniki unique one? Chodzi mi tylko o LCD i impulsator.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Firmware do Gate 1.0

Postautor: Krzysztof » 06 sty 2019, 18:52

Znalazłem stare elektroniki w kartonie, Sunbeam oraz Unique One :) Jak sprawne, to postaram się ustawić jakiś firmware aby działał z LCD.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Firmware do Gate 1.0

Postautor: mcexperts » 06 sty 2019, 21:10

Jednak to potęga że zbierania rupieci :)


Awatar użytkownika
mikun
Posty: 85
Rejestracja: 21 wrz 2017, 9:01
Kontaktowanie:

Re: Firmware do Gate 1.0

Postautor: mikun » 07 sty 2019, 17:54

Co się śmiejecie :) jak coś działa to się tego używa, to chyba Krzysiu dobrze znaczy że po 5 latach drukarka nadal działa? Mam zbudowaną deltę na Due3dom mini, drukuje ok ale uważam że Gate to konstrukcja ponadczasowa i 8-bitowy proc daje radę. U mnie problemem była oś Z i prążki z nią związane, chciałem zobaczyć jak pójdzie z silnikami z zespoloną śrubą trapezową. Dałbym sobie spokój z tą drukarką ale liczę że Krzyś mi pomoże :D Z deltą pomógł mi bardzo Miś i nie wiem czy nie ma mnie za to dosyć, bo musiał mieć dla mnie bardzo dużo cierpliwości hehehehe.


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości