Szybkie pytanie / szybka odpowiedź

Awatar użytkownika
Kama
Posty: 112
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:18
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Re: Szybkie pytanie / szybka odpowiedź

Postautor: Kama » 31 lip 2018, 21:49

sol pisze:jak w tą stronę zmierzasz to może zapoznaj się z poniższym :)

https://www.youtube.com/watch?v=erKCA71q7cg


Obawiam się, że to nie ten budżet:)
Założyłem +/- 200 zł, a już wyjechałem na 280 :roll:

Awatar użytkownika
Tomek
Posty: 299
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:50
Kontaktowanie:

Re: Szybkie pytanie / szybka odpowiedź

Postautor: Tomek » 01 sie 2018, 6:46

Sugestią było chyba zbudowanie (taniej) stacji na bazie projektu unisolder a nie zakup (drogiej) ADS200 :OK:
Tylko nie wiem czy to ma sens... jak nie masz żadnej lutownicy to nie zbudujesz sobie sam nowej od zera :LOL:

Awatar użytkownika
Kama
Posty: 112
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:18
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Re: Szybkie pytanie / szybka odpowiedź

Postautor: Kama » 01 sie 2018, 9:35

Tomek pisze:Sugestią było chyba zbudowanie (taniej) stacji na bazie projektu unisolder a nie zakup (drogiej) ADS200 :OK:
Tylko nie wiem czy to ma sens... jak nie masz żadnej lutownicy to nie zbudujesz sobie sam nowej od zera :LOL:


To zmienia postać rzeczy :LOL:
Wolałbym na początek jakiegoś gotowca aby nie bawić się w DIY.

Awatar użytkownika
Tomek
Posty: 299
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:50
Kontaktowanie:

Re: Szybkie pytanie / szybka odpowiedź

Postautor: Tomek » 01 sie 2018, 10:34

Więc ta T12, którą podałeś jest dobrym wyjściem.
Ew. coś pośredniego jeżeli masz własny zasilacz to możesz złożyć taką stację własnoręcznie (z minimalnym lutowaniem) za pół ceny: https://pl.aliexpress.com/item/OLED-T12 ... 459foC6fhF (wybierz odpowiedni zestaw ~19$) i do tego własną obudowę wydrukować: https://www.thingiverse.com/search?q=t12

Grzechu
Posty: 53
Rejestracja: 06 paź 2016, 17:48
Kontaktowanie:

Re: Szybkie pytanie / szybka odpowiedź

Postautor: Grzechu » 14 kwie 2019, 8:50

Hej,

Szybkie pytanie, przez głupotę odwróciłem chyba złe przewody od silnika ekstrudera w enderze i teraz silnik obraca się tylko "krokowo", szarpie. Ktoś podpowie czy zostaje mi wymiana całej płyty? :roll:

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Szybkie pytanie / szybka odpowiedź

Postautor: mcexperts » 15 kwie 2019, 8:38

Odwróć ponownie.

Jak "szarpie" to masz albo jeden kabel urwany, albo "nie do pary".

Ogolniestepstick trudno jest zabić, silnik też.

Grzechu
Posty: 53
Rejestracja: 06 paź 2016, 17:48
Kontaktowanie:

Re: Szybkie pytanie / szybka odpowiedź

Postautor: Grzechu » 15 kwie 2019, 15:41

No niestety zabiłem stepa. Bo jak podpinam inny silnik w tą oś to jest to samo, tykanie.

Sugerowałem się tym by odwrócić jedną fazę, jest tam B, A, A, B. Ale wychodzi na to, że w enderze trzeba odwrócić obie (doczytałem potem, że wtyczka o 180 stopni, czyli obracamy wszystko).

Testowałem na innej osi, skrajne przewody zamienione - nie działa. Zamienione wszystkie - działa. Tak samo silnik ekstrudera, zamienione wszystkie 4 i podpiete w inną oś - działa. O dziwo, nic się nie upala. Tylko ten felerny stepstick ekstrudera padł jakimś cudem. No nic, spróbuję wlutować inny A4988, jak pacjent nie przeżyje przez moje marne umiejętności smd, to trudno


Wróć do „Luźne pogaduchy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości