Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Awatar użytkownika
Kama
Posty: 112
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:18
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Kama » 20 kwie 2016, 12:34

Cześć,

Problem może i banalny ale zastanawiam się jak to ugryźć i chwilowo brak mi już pomysłów.

Jestem w posiadaniu Full Graphic Smart Controller:
Obrazek

oraz zewnętrznego modułu do kart SD:
Obrazek


Jak podpiąć poniższy czytnik kart SD do Rampsa?
Nie chcę korzystać z wbudowanego czytnika w wyświetlaczu ze względu na jego niekorzystne położenie.
Dodatkowo do Rampsa jest wpięty ten magiczny Smart Adapter widoczny na pierwszym zdjęciu.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2863
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Krzysztof » 20 kwie 2016, 13:06

Patrząc na wszelakie zdjęcia, gdzie podpięty jest czytnik SD do RAMPS, to wykorzystuje on tylko i wyłącznie boczne gniazdo. Nie testowałem podłączenia takiego, ale zam bym się pokusił o pominięcie tego wyjścia do adaptera, lub przeświecił miernikiem piny do których leci z nich sygnał w kostkach adaptera.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1237
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Artu » 20 kwie 2016, 15:27

A po co Tobie drugi czytnik kart SD :roll: Przecież jeden jest w wyświetlaczu... od spodu :mrgreen:
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2863
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Krzysztof » 20 kwie 2016, 15:31

Kolega napisał: "Nie chcę korzystać z wbudowanego czytnika w wyświetlaczu ze względu na jego niekorzystne położenie. "

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1237
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Artu » 20 kwie 2016, 15:41

Tak to jest, jak się czyta "po łebkach" :oops:
Ja "niekorzystne umieszczenie czytnika" rozwiązałem takim przedłużaczem SD :mrgreen:
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2863
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Krzysztof » 20 kwie 2016, 16:00

:OK: ciekawe rozwiązanie i takie "bezbolesne" w montażu.

Awatar użytkownika
Kama
Posty: 112
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:18
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Kama » 20 kwie 2016, 18:45

Fajny wynalazek!

Sprawdza się to bez żadnych problemów?

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1237
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:44
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Artu » 20 kwie 2016, 19:20

Kama pisze:Sprawdza się to bez żadnych problemów?

Nie zauważyłem jakichkolwiek problemów :OK:
Pozdrawiam, Artur
# Mendel90 - wreszcie drukuje tak jak ja chcę :OK: # Delta under construction... 8-)
Moje wypociny na Thingiverse :oops:

Awatar użytkownika
Jankes
Posty: 291
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:25
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Jankes » 20 kwie 2016, 19:25

Artu pisze:Tak to jest, jak się czyta "po łebkach" :oops:
Ja "niekorzystne umieszczenie czytnika" rozwiązałem takim przedłużaczem SD :mrgreen:


Zbawco! Ja specjalnie wydrukowałem obrotowe mocowanie ekranu do swojej prusy, bo męczenie się z wkładaniem i wyciąganiem karty doprowadzało mnie do nerwów!

Oskar
Posty: 337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:26
Kontaktowanie:

Re: Podpięcie czytnika kart SD do Ramps

Postautor: Oskar » 21 kwie 2016, 6:11

A ja przez ten lcd zrobiłem kiedyś panel lcd z lewej strony drukarki co jest nie praktyczne. A tak było by po prawej i łatwiej enkoderem by się kręciło....


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości