TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Awatar użytkownika
spec
Posty: 283
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: spec » 14 lis 2016, 11:46

Mam Chinskie TMC2100 zamontowane w Rampsie. Nie lutowałem nóżek CFG1, CFG2, CFG3. Zasilanie 12V. Chodzą kompletnie cicho, tak cicho, że wywaliłem wentylator elektroniki bo był za głośny podczas wydruku. teraz nadmuch na wydruk jest najgłośniejszy i kombinuje jak go uciszyć.
Aha... przy montażu TCM2100 trzeba obrócić wtyczkę od silników o 180 stopni.

maglo18
Posty: 303
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: maglo18 » 14 lis 2016, 11:50

Chińskie wersje domyślnie chodzą w trybie "stealthChop" a nie "spreadCycle " o którym mowa wyżej, dlatego masz tak cicho.

Awatar użytkownika
spec
Posty: 283
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: spec » 14 lis 2016, 12:12

O widzisz nie spotkałem się nigdzie z tą informacją.

maglo18
Posty: 303
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: maglo18 » 14 lis 2016, 12:19

Ja się spotkałem z dziwnym zachowaniem stpstików od czanej żaby gdyż 2 x TMC były z chin a dwa z polskiej dystrybucji i one działały głośno. Okazało się że chińska wersja jest inaczej domyślnie ustawiona(przynajmniej moja).

Awatar użytkownika
MetaliK
Posty: 96
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:29
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: MetaliK » 14 lis 2016, 12:48

maglo18 pisze: 2 x TMC były z chin a dwa z polskiej dystrybucji i one działały głośno

Da się jakoś rozpoznać chiński od polskiego? Ciekawy jestem które ja posiadam.
Tantillus - Sprzedany
uKRUS 3D - już rusza rączkami i pluje filamentem - nawet tam gdzie trzeba :) !

Awatar użytkownika
g4ever
Posty: 454
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:47
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: g4ever » 14 lis 2016, 13:09

MetaliK pisze:
maglo18 pisze: 2 x TMC były z chin a dwa z polskiej dystrybucji i one działały głośno

Da się jakoś rozpoznać chiński od polskiego? Ciekawy jestem które ja posiadam.


to są oryginlane od watterot http://blackfrog.pl/silentstepstick-tmc ... p-575.html i nigdy nie są sprzedawane z wlutowanymi pinami (chyba że ktoś chce) i są fabrycznie w różowych woreczkach

Awatar użytkownika
MetaliK
Posty: 96
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:29
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: MetaliK » 14 lis 2016, 13:28

Oj faktycznie masz racje. Na opakowaniu i stepsticku jest nazwa Watterotta. Umknęło mi to z pamięci.
Tantillus - Sprzedany
uKRUS 3D - już rusza rączkami i pluje filamentem - nawet tam gdzie trzeba :) !

Garreth
Posty: 983
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: Garreth » 14 lis 2016, 15:15

Mozecie na tych chinskich multimetrem sprawdzic czy pin CFG1 (najlepiej bezpośrednio od nóżki kontrolera) ma przejscie do GND ( prawdopodobnie bedzie przez rezystor, ale to chinczyk, wiec moze byc bez:D). Oczywiscie przy wyciagnietym stepstiku z gniazda.

Jak jest przejscie z cfg1 do gnd to znaczy, ze stepstick jest na spread cycle ustawiony i bez modyfikacji pcb na stealth chop nie przestawicie

Awatar użytkownika
MetaliK
Posty: 96
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:29
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: MetaliK » 14 lis 2016, 19:56

No i kicha. Spróbowałem wszystkie silniki jakie posiadam i wszystkie z wyjątkiem tego 0.6Nm(w konfiguracji równoległej) piszczą. Jedne mniej inne bardziej upierdliwie. Może jeszcze się pobawię z ustawieniami "decay time" ale niestety pin konfiguracyjny jest na stałe do masy i trzeba będzie pod mikroskopem via rozwiercić.
Tantillus - Sprzedany
uKRUS 3D - już rusza rączkami i pluje filamentem - nawet tam gdzie trzeba :) !

Garreth
Posty: 983
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: TMC2100 DUE3DOM Jak skonfigurować stepsticki?

Postautor: Garreth » 14 lis 2016, 19:57

A induktancje wszystkie maja podobna?


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości