Ploter CNC z wykorzystaniem druku 3D

Pytania techniczne dotyczące budowy, działania, itp.
Awatar użytkownika
MetaliK
Posty: 95
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:29
Kontaktowanie:

Re: Ploter CNC z wykorzystaniem druku 3D

Postautor: MetaliK » 04 maja 2018, 6:28

Tak z ciekawości: Czy wycięte detale trzymają wymiary w stosunku do projektu? Kolega maglo18, jeśli dobrze pamiętam, wspominał że miał problemy z okręgami w twardych materiałach (jajo) ze względu na naciągające się paski. Zauważyłeś coś podobnego? Jakie jest "pole martwe" tego plotera tzn. jaka jest różnica pomiędzy przestrzenią roboczą a wielkością plotera? Nie kusiło cię użycie pasków 9mm?

A poza tym fajna maszynka. Szukam czegoś do pianki na modele może sobie sklece.
Tantillus - Sprzedany
uKRUS 3D - już rusza rączkami i pluje filamentem - nawet tam gdzie trzeba :) !

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 186
Rejestracja: 20 kwie 2016, 9:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Ploter CNC z wykorzystaniem druku 3D

Postautor: marcino » 04 maja 2018, 13:14

Mam pasek htd 3m 7mm z Megadyne w kilku zastosowaniach i działa wg.mnie bardzo dobrze. Alu skrawaniem po 0.5 aż do 4mm , trwało 20min. wiec nie jest to demon prędkości, ale umówmy się że nie do takich zastosowań jest ta maszyna.Obiekty w sklejka 5min w poliweganie 2min. pcb fr4 ten kawałek co na foto to na raz 30s. wiec ramę do quadokoptera wyciąć to śmiech. Jak pytasz o wymiar to rozbieżność w Alu jest po obwodzie mierząc w kilkunastu punktach trzyma wymiar lub w minusie 0.10-0.20 ....pisałem o tym w poście wyżej, jak będziesz budował w kwadracie to powinno być całkiem poprawnie, pasek na dłuższym boku potrafi się rozciągać.
pozdrawiam Marcin ;)

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 186
Rejestracja: 20 kwie 2016, 9:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Ploter CNC z wykorzystaniem druku 3D

Postautor: marcino » 04 maja 2018, 18:43

Przyszła wiadomość na PW. o chęci zbudowania Mostly Printed o polu 1500mm x 2000mm do lekkich prac z pominięciem obróbki metali. Czy będzie to działać poprawnie, myślę o dość sporej długości paska :roll: , jeśli mam odpowiedzieć na pytanie o sztywność rury, wole to zrobić tutaj i podzielić się pomysłem który z pewnością nie zaszkodzi, mogąc wyeliminować ewentualny problem z ugięciem. Zastosowanie odpowiedniej długości pręta fi 8-10 patrz foto 1 gwintowanego wkręconego w nakrętkę* złączną (możliwość regulacji na długości ok.20mm) zwykła do kontrowania na powierzchni montażu całej konstrukcji przykładowo taki element foto 2. Otwór w rurze można nagwintować (ścianka 2mm) i analogicznie zastosować nakrętkę kontrującą po regulacji.

*całkowita długość gotowych 25mm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam Marcin ;)

Awatar użytkownika
MetaliK
Posty: 95
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:29
Kontaktowanie:

Re: Ploter CNC z wykorzystaniem druku 3D

Postautor: MetaliK » 07 maja 2018, 6:33

Patrząc na zdjęcie widać że wózek nie obejmuje rury po obwodzie, więc bez problemu można podkleić płaskownik "na sztorc" w celu usztywnienia. Gorzej z rurkami środkowymi. Generalnie dla dużych formatek autor przygotował inną maszynę - Lowrider CNC:
https://www.v1engineering.com/lowrider-cnc/
Tantillus - Sprzedany
uKRUS 3D - już rusza rączkami i pluje filamentem - nawet tam gdzie trzeba :) !

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 186
Rejestracja: 20 kwie 2016, 9:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Ploter CNC z wykorzystaniem druku 3D

Postautor: marcino » 15 maja 2018, 20:19

@MetaliK fajny pomysł i już wiem gdzie wykorzystam pokazane rozwiazanie.

Pioterek doczekał się ramy stalowej (jest bardzo stabilnie) , czujnik pomiaru narzędzia/bazowania, dodatkowo rozwiązałem problem mocowania materiału stosując mufy stolarskie z gwintem m6 plus zapożyczany projekt z thingiverse zacisk (Shapeoko Clamp) , zostaje jeszcze odsysanie urobku :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam Marcin ;)

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 210
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Ploter CNC z wykorzystaniem druku 3D

Postautor: Revo7 » 16 maja 2018, 6:45

czujnik robiłeś czy gotowiec ? (link ? ) bo sam planuje cos wydłubać.

jak gęsto dałeś siatkę muf ?

i ostatnie - w jaki sposób pozycjonujesz przy zmianie materiału ? jakiś kod byś podrzucił (moze byc PW) tylko ty wykorzystujesz PicoCNC, a ja Marlina - moze jednak cos podpasuje... XY rozumiem ze blokujesz (silniki trzymaja) i zerujesz tylko długośc Z czy masz typowy pomiar narzędzia ?
it is what it is

Awatar użytkownika
spec
Posty: 281
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Ploter CNC z wykorzystaniem druku 3D

Postautor: spec » 17 maja 2018, 7:11

Spróbuj sobie Estlcam. Banalnie prosty a obsługuje chyba wszystkie potrzebne funkcje.

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 186
Rejestracja: 20 kwie 2016, 9:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Ploter CNC z wykorzystaniem druku 3D

Postautor: marcino » 17 maja 2018, 18:33

-czujnik zakupiony na portalu aledrogo
-mufy ok. 35mm po obwodzie pola roboczego w odległościach 150mm
-PikoCNC ma wbudowane w programie bazowanie, wybór miejsca położenie materiału i zmianę narzędzia, po bazowaniu ręcznie można dojechać nad materiał lub wpisując koordynaty w miejsce rozpoczęcia frezowania, dokonać pomiaru materiału i rozpocząć obrabianie, podczas zmiany narzędzia dojeżdża nad czujnik i po wymianie dokonuje pomiaru i wraca do zadania, które wcześniej zdefiniowane zostało w Piko-cam. Opis w maksymalnym skrócie, program zapamiętuje miejsca pauzy (parkowania w miejscach wcześniej zdefiniowanych) miejsce gdzie wymieniamy narzędzie i dokonujemy pomiaru, jest wiele opcji, potrzebuje czasu na poznanie/odkrycie możliwości :mrgreen:

edit: po bazowaniu silniki trzymają i poruszanie jest możliwe po wcześniejszym zdefiniowaniu wartości Z min/max wysokości zainstalowanych czujników pomiaru narzędzia i materiału (przejazd-dojazd na odpowiedniej wysokości ), pola roboczego z miejsca bazowania do maksymalnych wartości plus zabezpieczenie krańcówką.
pozdrawiam Marcin ;)

Awatar użytkownika
Revo7
Posty: 210
Rejestracja: 22 sie 2016, 12:00
Lokalizacja: WLKP
Kontaktowanie:

Re: Ploter CNC z wykorzystaniem druku 3D

Postautor: Revo7 » 18 maja 2018, 8:39

spec pisze:Spróbuj sobie Estlcam. Banalnie prosty a obsługuje chyba wszystkie potrzebne funkcje.



tylko estlcam na ramps'a "ciężko" zrobić, nawet tworca w najnowszej wersji wycofał się (podobno tymczasowo) od RAMPS'a faktycznie ma WSZYSTKO co potrzebne, to sie zgadzam, wysyłanie odbywa się GRBLu, nie obsługuje wyświetlacza i w sumie też nie obsługuje kart pamięci ( przynajmniej z tego co wiem ) ale faktycznie sam chętnie potestowałbym. Tylko faktycznie z uwagi na to że podobno dużo ludzi wbrew instrukcji coś źle podłączyli i uwalili Arduino. Dlatego narazie nie ma mozliwości wgrania na RAMPS'a - miejmy nadzieje ze wróci. Alternatywa to wykorzystanie starszej wersji.

Chyba ze ktoś mnie zaskoczy i podpowie jak to ogarnac na najnowszej :)
it is what it is

maglo18
Posty: 299
Rejestracja: 21 kwie 2016, 7:38
Lokalizacja: Lesznowola
Kontaktowanie:

Re: Ploter CNC z wykorzystaniem druku 3D

Postautor: maglo18 » 18 maja 2018, 9:53

Dziwne to co piszesz bo wersję 10 sam używałem ramps. Co do wyświetlacza i karty to po co to ma być? To nie drukarka.


Wróć do „Frezarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość