ploter tnący, reinkarnacja

Pytania techniczne dotyczące budowy, działania, itp. Jeśli nie jest drukarką czy frezarką, to jest tu dla niej miejsce.
sol
Posty: 346
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:09
Kontaktowanie:

ploter tnący, reinkarnacja

Postautor: sol » 07 lut 2018, 20:51

do rzeczy, kupiłem za bezcen uszkodzony ploter tnący redsail rs360, w którym umarł panel, okazało się że do wymiany są przyciski chwilowe i ploter zaczął 2 życie, sama mechanika jest do wyrzucenia bo ploter jest lekko zgnieciony, ale myślę, że coś uda mi sie z niego wyczarować

problem jest taki, że nie umiem się ze skubanym skomunikować, mam porządną przelotkę rs232 na chipie od ftdi, ale moją bolączką jest kod HPGL, w którym ten ploter się komunikuje.

przekopałem swoją bibliotekę hostów i żaden wydaje się nie mieć tego kodu zaimplementowanego, usiłuję się z nim skomunikować przez putty, żeby chociaż się pochwalił co on tam ma wgrane na procesor (STC 89c, czyli niesmiertelna 8051ka)

jak już się uda ze skubanym dogadać, w planach jest zrobienie plotera tnącego niebieskim laserem w oparciu o jego całkiem dobrą elektronikę i komunikacja po usb za pomocą tego cacka https://elty.pl/pl/p/Adapter-USB-na-UAR ... o-USB/1716

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 458
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: ploter tnący, reinkarnacja

Postautor: syntetyczny » 08 lut 2018, 12:57

w kod hpgl generuje inkscape, nawet można podpiąć ploter pod niego i będzie gadało. Sam chciałem coś takiego zrobić, więc uważnie będę obserwował ;)
Eppur si muove || www.byq3d.eu

sol
Posty: 346
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:09
Kontaktowanie:

Re: ploter tnący, reinkarnacja

Postautor: sol » 08 lut 2018, 19:55

wiem że inkscape generuje hpgl ale, nie umiem go zmusić do drukowania z hpgl, już kilka wtyczek próbowałem, ale żadna nie działa :/

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 458
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: ploter tnący, reinkarnacja

Postautor: syntetyczny » 09 lut 2018, 9:23

W sensie, jest problem na drodze komunikacji PC -> Ploter? Może prędkość transmisji jest źle ustawiona?
Eppur si muove || www.byq3d.eu

sol
Posty: 346
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:09
Kontaktowanie:

Re: ploter tnący, reinkarnacja

Postautor: sol » 09 lut 2018, 11:03

Wedle noty producenta jest 9600, lecialem już po wszystkich wielokrotnosciach i zasadniczo silniki stoją niezmiennie... Musze posprawdzac czy jest komunikacja rs232-uart

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 458
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:10
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: ploter tnący, reinkarnacja

Postautor: syntetyczny » 09 lut 2018, 19:00

może być jakaś pokraczna ramka... 2bity stopu z jakimś trefnym CRC...
Eppur si muove || www.byq3d.eu

sol
Posty: 346
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:09
Kontaktowanie:

Re: ploter tnący, reinkarnacja

Postautor: sol » 10 lut 2018, 17:21

zaraz się potne z tym sterowaniem, upgradeowałem inkscape'a do 0.92 bo ma możliwość zaawansowanego ustawienia komunikacji

wszystkie skrypty rozszerzeń przestały działać bo 0.92 jest zbugowana, doinstalowanie brakującej biblioteki pythona nic nie daje,

no to downgrade do 0,91

dograłem pyserial do świeżego 0,91 wedle instrukji i go nie widzi :roll:

mcexperts
Posty: 575
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: ploter tnący, reinkarnacja

Postautor: mcexperts » 10 lut 2018, 18:31

Teraz kolega widzi dlaczego kupił za bezcen ;)

sol
Posty: 346
Rejestracja: 19 kwie 2016, 20:09
Kontaktowanie:

Re: ploter tnący, reinkarnacja

Postautor: sol » 10 lut 2018, 22:25

sama elektronika jest sprawna, to inkscape robi problemy :) w miejscu skąd go mam ploter zasuwał pod corelem z "oficjalną" wtyczką od redsaila także to trochę inna para kaloszy jest, mam tą wtyczkę ale nie mam corela ;) więc muszę się męczyć

Garreth
Posty: 974
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: ploter tnący, reinkarnacja

Postautor: Garreth » 11 lut 2018, 8:24

sol pisze:sama elektronika jest sprawna, to inkscape robi problemy :) w miejscu skąd go mam ploter zasuwał pod corelem z "oficjalną" wtyczką od redsaila także to trochę inna para kaloszy jest, mam tą wtyczkę ale nie mam corela ;) więc muszę się męczyć
A moze nie próbuj gadac przez inkscape, tylko sciagnij jakis serial monitor, nawet stare dobre putty sie nada, zmieniaj parametry transmisji i próbuj wysylac jakies proste komendy:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/HP-GL

Ewentualnie gdybys mial oacyloskop a ploter sam od siebie cos gadal, to moglbys zmierzyc baudrate, a potem byloby z gorki


Wróć do „Inne maszyny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość