Grzejący się toroid po rozwinięciu.

Szeroko pojęta elektronika z różnych dziedzin życia
Awatar użytkownika
picapau
Posty: 16
Rejestracja: 13 lip 2016, 18:34
Kontaktowanie:

Grzejący się toroid po rozwinięciu.

Postautor: picapau » 17 kwie 2018, 0:41

tl;dr
Rozwinąłem trafo 600VA 24V do 16.6V aby uzyskać użyteczne okolice 24V DC. Teraz transformator czasem się grzeje czasem nie a czasami parzy.

Witajcie!
Na obecną chwilę sądze, że prawdopodobnie zepsułem transformator ale może zwyczajnie czeogoś nie rozumiem.
Od początku, kupiłem jakiś czas temu Tronxy X5S (nie polecam) i jak każdy właściciel tego "dzieła" byłem zmuszony do udoskonalenia zasilania (fabrycznie dla stołu 33x33cm z 1,4 Ohm dają zasilacz 12V 350W :roll: ).
Jako, że drukarki zazwyczaj stoją u mnie albo na biurku albo obok to wybór był oczywisty bo zasilacze ok 600W przy pełnym obciążeniu raczej ciche nie są a już na pewnie nie jak trafo. Nie znalazłem w sprzedaży 17V minimum 500VA to kupiłem na allegro 24V 600VA z planem rozwinięcia do 17V. Tak też uczyniłem ostrożnie w rękawiczkach nie maltretując uzwojeń, podpiąłem mostek, po mostu elektrolity (2x 22000 uF). Trochę przesadziłem z rozwinięciem bo doszedłem do 22V na końcu kondensatorów ale mniejsza z tym już się brałem do montażu w drukarce gdy zauważyłem, ze trafo zrobiło się ciepłe. Zacząłem testować i po poruszeniu końcówek wtórnego (dalej z podłączanymi kondensatorami) przestał się grzać. No to wróciłem do montażu w drukarce, pierwszy test i stół coś wolno się grzeje. Okazało się do stołu idzie 16V (WTF? padł mostek?) a mostek z daleka parzy natomiast samo trafo tylko lekko ciepłe. Zacząłem więc poprawiać trafo, rozwinąłem trochę i ponownie zawinąłem i od teraz praktycznie zawsze jest albo ciepły albo szybko robi się bardzo gorący.
Pogrzebałem znowu z uzwojeniem wtórnym i zauważyłem, że gdy żyły nie są ze sobą połączone na wyjściach to trafo jest chłodne, jak je połączyłem cyną trafo znowu się grzeje. Wtórne składa się z 4 drutów 1.5mm, które w oryginale również były skręcone razem i połączone cyną.
Obecnie nie wiem o co chodzi bo żadnych uszkodzeń uzwojenia nie widzę, pierwotne ma 2,6 Ohm, wtórne 0.1 Ohm i tylko ono się grzeje.

Przyznam, że nie wiem o co chodzi zwłaszcza jak zacząłem czytać o możliwych przyczynach w stratach w rdzeniu czy prądach wirowych.
Ktoś, coś?
IMG_0023.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
X3D XS|TMC2100|24V

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2788
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Grzejący się toroid po rozwinięciu.

Postautor: Krzysztof » 17 kwie 2018, 14:44

A nie powinno być tak że cały obwód pokryty musi być uzwojeniem? :roll:

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 742
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Grzejący się toroid po rozwinięciu.

Postautor: Miś » 17 kwie 2018, 16:26

Jeśli wtórne było nawijane 4 przewodami połączonymi razem, to jeśli przy rozwijaniu popełniłeś błąd, i któryś z równolegle połączonych przewodów ma choćby o jeden zwój więcej lub mniej od pozostałych to po ich zlutowaniu będziesz miał efekt grzania się uzwojenia nawet bez obciążenia.
Rozlutuj te przewody które odwijałeś, i zmierz dokładnie napięcie na każdym z osobna. Muszą być identyczne. Jak gdzieś jest więcej to odwiń z tego 1 zwój. Jak na jednym jest za mało, to odwiń 1 zwój z pozostałych 3.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
picapau
Posty: 16
Rejestracja: 13 lip 2016, 18:34
Kontaktowanie:

Re: Grzejący się toroid po rozwinięciu.

Postautor: picapau » 17 kwie 2018, 21:27

@Krzysztof próbowałem równego rozmieszczonego uzwojenia oraz ściśnięcia jak na zdjęciu, to jedna z wielu prób. Żadna nie przyniosła poprawy.

Miś chyba Bingo! Coś co mnie irytowało przy mierzeniu napięcia to różne wartości dla różnych przewodów więc skręcałem i lutowałem, żeby mieć stały dobry odczyt. Uzwojenie było zawinięte często w taki sposób, że 3 przewody szły pod 4tym więc nie zdziwie się, że jak to wszystko wyrównam to dojdę do 12V :LOL: No ale przynajmniej się czegoś nauczyłem.
Idę sprawdzić ale sadze, że już mogę podziękować :Piwo:
X3D XS|TMC2100|24V


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości