Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

Awatar użytkownika
Krzyś59
Posty: 122
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:01
Kontaktowanie:

Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

Postautor: Krzyś59 » 28 gru 2018, 18:04

Witajcie
przerobiłem swego czasu Gate1 na nieco większą wersję, dłuższy stół. Wszystko działa, ale ....
Problem mam z kalibracją stołu, co bym nie kombinował zawsze się gdzieś coś wygnie i jest d.... Potrzebuję od czasu do czasu wydrukować coś z PLA o długości ok 30 cm, na to była przebudowana Gate. Niestety autoleveling z oryginalnego oprogramowania pozwala na trzy pomiary, a to za mało, przydałoby się z 9-12 pomiarów. na razie poradziłem sobie drukując na rafcie, ale to marnotrawstwo materiału. Wymyśliłem sobie wymianę elektroniki, żeby można ustawić więcej pomiarów. Myślałem o Due3Dom ale ....
Czy to działa wyłącznie z arduino due? Mam dwa Uno wolne, a Due niestety nie. Oryginalne Due, czy też jego tanie klony są praktycznie nieosiągalne ( a przynajmniej ja nie znalazłem, są wyłącznie na Armie). Czy da się na tym sprzęcie ustawić więcej punktów pomiarowych niż 3? Używam systemu z serwem i mikroswitchem.
Chciałbym wsadzić coś co nie będzie wymagało ode mnie przebudowy drukarki, najchętniej wyjąć starą elektronikę, wsadzić nową, skonfigurować i żeby działało. Oczywiście jakiś ekran by się przydał, nie musi być dotykowy, wystarczy zwykły LCD i przyciski.
Możecie doradzić jak by ten problem rozwiązać? Nie uśmiecha mi się wydawać za dużej sumy, bo to ma działać jedynie czasami. Może ktoś ma sprawdzone rozwiązanie i by się podzielił informacją?

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

Postautor: Garreth » 29 gru 2018, 11:17

Ja bym mimo wszystko przemyślał co jest nie tak że stołem, że potrzebujesz aż takiego dokładnego poziomowania. Może zbyt sztywno jest przykręcony przez co deformuje się w trakcie rozgrzewania i zwykle poluzowanie mocowania sprawi że zaoszczędzisz parę stówek:)

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Awatar użytkownika
Krzyś59
Posty: 122
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:01
Kontaktowanie:

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

Postautor: Krzyś59 » 29 gru 2018, 12:11

Był sztywno, poprawiłem, wróciłem do sprężyn, nie pomogło. Blacha wydaje się równa, nie mam pojęcia co powoduje, że po zmontowaniu całości robi się z niej śmigło, i to bez znaczenia ciepła czy zimna. Średnio mi się uśmiecha wydawanie kasy na wielopunktowy pomiar, ale nie mam już pomysłu jak to poprawić. Próbowałem na ciepłym i na zimnym stole. Sprawdzałem stół na płaskiej powierzchni i wydaje się być prosty, a jak wszystko poskładam w całość to się robi śmigło. Prawy przedni róg ucieka mi o 1-1,5 mm w dół i analogicznie lewy tylny też jedzie w dół. Stół z niewiadomych dla mnie przyczyn jest "skoszony". Był na sztywno przykręcony do podstawy, zmieniłem to na mocowanie na sprężynach (trzypunktowe, jak w oryginalnym Gate1) i dalej jest to samo. Może jeszcze macie na to jakiś pomysł? Jeszcze się łamię nad kupnem nowej blachy, to jednak taniej niż nowa elektronika.

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

Postautor: Garreth » 29 gru 2018, 12:15

Krzyś59 pisze:Był sztywno, poprawiłem, wróciłem do sprężyn, nie pomogło. Blacha wydaje się równa, nie mam pojęcia co powoduje, że po zmontowaniu całości robi się z niej śmigło, i to bez znaczenia ciepła czy zimna. Średnio mi się uśmiecha wydawanie kasy na wielopunktowy pomiar, ale nie mam już pomysłu jak to poprawić. Próbowałem na ciepłym i na zimnym stole. Sprawdzałem stół na płaskiej powierzchni i wydaje się być prosty, a jak wszystko poskładam w całość to się robi śmigło. Prawy przedni róg ucieka mi o 1-1,5 mm w dół i analogicznie lewy tylny też jedzie w dół. Stół z niewiadomych dla mnie przyczyn jest "skoszony". Był na sztywno przykręcony do podstawy, zmieniłem to na mocowanie na sprężynach (trzypunktowe, jak w oryginalnym Gate1) i dalej jest to samo. Może jeszcze macie na to jakiś pomysł? Jeszcze się łamię nad kupnem nowej blachy, to jednak taniej niż nowa elektronika.
A może na stół by dać szybę albo lustro?

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Awatar użytkownika
Krzyś59
Posty: 122
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:01
Kontaktowanie:

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

Postautor: Krzyś59 » 29 gru 2018, 18:44

Szybę mam założoną (3mm), niestety ale deformacja jest na tyle niewielka, a stół dość duży (szyba ma 230x330mm) że szkło się poddaje. Próbowałem podpierać w rogach szybę, daje to pewną poprawę, ale bez szału. Na upartego da się drukować na rafcie i wtedy nie ma problemu z wymiarami wydruków, tyle, że przy dużych modelach nie jest to zbyt ekonomiczne rozwiązanie. Z pewnością tańsze niż wymiana elektroniki :lol:
Ponieważ drukuję głównie z PLA, więc mogę odpuścić grzanie stołu, ryzykując odklejenie i pokombinować z podkładkami, ale to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę. Trochę jestem w kropce co z tym dalej robić.

mcexperts
Posty: 609
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:40
Kontaktowanie:

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

Postautor: mcexperts » 01 sty 2019, 11:18

Grubsza szyba

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2857
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

Postautor: Krzysztof » 06 sty 2019, 11:01

Krzysztof, a gdzie lezy problem w ilości pomiarów w obecnie posiadanej elektronice? Pamięci brakuje czy o co chodzi?

Awatar użytkownika
Krzyś59
Posty: 122
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:01
Kontaktowanie:

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

Postautor: Krzyś59 » 06 sty 2019, 19:12

W ilości pomiarów. Gdyby się dało dołożyć do 5-7 punktów pomiarowych byłoby super i nic bym nie kombinował. Ale nie umiem tego zrobić. Używam Twojej elektroniki, źródła firmware też powinienem mieć na dysku, ale nie wiem czy i jak dołożyć punkty pomiarowe.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2857
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

Postautor: Krzysztof » 06 sty 2019, 19:28

Samych punktów to chyba nie da rady ot tak prosto dołożyć. Trzeba by było nowy firmware ustawić. Wrzuć ten firmware który masz.

Awatar użytkownika
Krzyś59
Posty: 122
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:01
Kontaktowanie:

Re: Gate1 - wymiana elektroniki - jaka?

Postautor: Krzyś59 » 11 sty 2019, 20:43

Dzięki za chęć pomocy. Musiałem zlokalizować moje źródła bo gdzieś się zapodziały na dysku :D
W załączniku archiwum z moim hexem do powiększonej drukarki, zrobiony na bazie tych źródeł. Zmienione w stosunku do oryginału są tylko wymiary stołu i punkty pomiarowe. Z tym też kombinowałem poprzez repetiera bo z jego poziomu mogę tą zmienną modyfikować
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości