DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2848
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Postautor: Krzysztof » 09 sty 2019, 6:34

Różnica jest taka, że LE ma dużo więcej możliwości rozbudowy względem MINI.


Macio
Posty: 1
Rejestracja: 07 mar 2018, 21:39
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Postautor: Macio » 08 mar 2019, 16:39

Cześć
Zbudowałem drukarkę (kartezjańską), jestem na etapie okablowania i czas pomyśleć o firmwearze. Mam Ardiuno Due i DUE3DOM mini.
Może to oklepane pytanie będzie, ale z punktu widzenia początkującego + DUE3DOM mini :
Łatwiej mi będzie zacząć z DUE3DOM mini na Repetierze czy Marlinie ?
Nie chodzi mi o różnice w tych softach , który lepszy, lub gorszy. W szczegółach mogę doktoryzować się później.
Interesuje mnie jedynie który będzie prostszy w uruchomieniu z DUE3DOMmini przez początkującego ? Który z tych firmwearów "łatwiej" wspiera instalację z DUE3DOM mini?

Dzięki i pozdro

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2848
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Postautor: Krzysztof » 10 mar 2019, 9:27

Gdybyś zadał to pytanie na etapie rozwoju płytki, to rzeczywiście można by wybierać. Obecnie zarówno Marlin jak i Repetier wspierają DUE3DOM i nie ma różnicy który firmware. Sam od dawien dawna polubiłem Repetiera i korzystałem głównie z tego firmware, tak samo jak i zwolennicy Marlinanie mieli potrzeby sięgnąć po Repetiera ;)

Garreth
Posty: 981
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE

Postautor: Garreth » 11 mar 2019, 7:27

Ja używam Klippera na due3dom i też śmiga i mogę podesłać swój plik konfiguracyjny z mapowaniem wejść/wyjść. No ale z tym to ciut więcej zabawy i trzeba mieć dodatkowo Raspberry pi.
Polecam Ci sprawdzić i Marlina i Repetiera, a potem zadecydować co wolisz. Repetier ma fajny konfigurator On-line przez stronę internetową i dlatego może być ciut łatwiejszy w instalacji dla początkującego.


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości