AZSMZ- podłącznie drugiego silnika w osi Z

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

AZSMZ- podłącznie drugiego silnika w osi Z

Postautor: olo2000pm » 19 kwie 2016, 19:47

Czy ktoś może zerknąć na mój config i powiedzieć czy to jest dobrze zrobione. W mojej drukarce będą dwa silniki w osi Z, a od sprzedawcy dostałem config dla jednego silnika.
Na czerwono zaznaczyłem w którym miejscu były ustawienia dla extrudera, w to miejsce skopiowałem ustawienia zetki dla drugiego silnika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 191
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Smoothieware

Postautor: imrahil » 19 kwie 2016, 20:03

1. nie da się na nią wgrać oryginalnego Smoothieware?
2. coś było na Reprapowie o tym ale ciągle nie mogę załapać co to za płytka z którą masz taki problem
3. ja mam Smoothieboard 5X i dublowanie osi Z robiłem jak w wiki - http://smoothieware.org/3d-printer-guide#toc24 - nie da rady tak u Ciebie?
4. to co masz w configu moim zdaniem nie zadziała - dubluje się przecież zmienna gamma_step_pin
pozdrawiam
Jarek

Oskar
Posty: 337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:26
Kontaktowanie:

Re: Smoothieware

Postautor: Oskar » 19 kwie 2016, 20:09

A to nie tak, że w tej chińskiej płytce przecina się ścieżki od jednego wyjścia po to aby jeden sygnał poprowadzić? Na reprapowo coś o tym było i nie zrozumiałem przesłania bo cięcie ścieżek jest bezsensu dla mnie jak można to softwarowo załatwić...

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Smoothieware

Postautor: olo2000pm » 19 kwie 2016, 20:13

Jeszcze nie mam wszystkiego wiec jej nie uruchamiałem. Przymierzam się do uruchomienia i czytam. Wiem już że trzeba przeciąć ścieżki i połączyć piny. Ja mam to:http://www.aliexpress.com/item/New-Version-AZSMZ-ARM-based-controller-32bit-3d-printer-CNC-Machines-Laser-cutters-Like-Azteeg-x5/32421892934.html

Jeżeli tego nie ogarnę to najwyżej połącze te silniki równolegle

Oskar
Posty: 337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:26
Kontaktowanie:

Re: Smoothieware

Postautor: Oskar » 19 kwie 2016, 20:21

Też będzie działać. Ale jak już pisałem to fajnie zrobić "zgodnie ze sztuką" jak mamy taką możliwość :)
Nie znam smoothieware ale nie możesz w configu po prostu zdefiniować pinów pod dwa wyjścia?

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Smoothieware

Postautor: olo2000pm » 19 kwie 2016, 20:24

Oskar wszystko można tylko trzeba wiedzieć jak. Ja mam silniki 1A, wiec z tego co widzę podłączenie równoległe nie będzie stanowiło problemu. Ale chciałbym zrobić tak jak piszesz

Oskar
Posty: 337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:26
Kontaktowanie:

Re: Smoothieware

Postautor: Oskar » 19 kwie 2016, 20:28

Ja nie widzę innej opcji jak pomoc imrahila :)

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 191
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Smoothieware

Postautor: imrahil » 19 kwie 2016, 20:45

Google Cache to the rescue :)
na starym forum kolega Hrumque pisał:
drugi silnik podłączasz do drugiego stepsticka - od spodu masz do zwarcia/zalutowania kroplą cyny pola E1 / Z - wtedy drugi stepstick obok Z robi za Z2 a zamiast E1 używasz drugiego wyjścia extrudera (w pliku config.txt trzeba sobie przepisać nr pinów)


tylko do końca nie wiem w którą stronę to lutowanie miałoby się odbyć :)
piny przepisujesz dla sekcji "extruder.hotend.(step/dir/en)_pin" (z "hotend2") a całą "hotend2" wywalasz
zgodnie z wiki Smoothie ustawiasz taki sam prąd dla obu zetek (czyli dla gamma_current i delta_current)

co do tego:
Uwaga - domyślnie jest tam ścieżka zwierająca piny środkowe i E (tak by działało domyślnie bez żadnego lutowania na 2 extrudery) - więc trzeba ją przeciąć. Potem zawsze można "naprawić" odlutowując środkowy z Z, a lutując z E1

tu nie jestem przekonany że to jest potrzebne - wydaje mi się że powinno śmigać bez cięcia (bo przecież zmienisz piny dla E1 na te od E2 i nic dla extrudera nie będzie wysyłane na drugi silnik dla Z)

co do firmware to moim zdaniem powinien śmigać oryginalny Smoothie - z zastrzeżeniem http://reprap.org/wiki/AZSMZ_Mini#Lates ... oothieware

BTW: nawet nie próbuj pytać o tę płytkę na grupie dyskusyjnej dla Smoothie bo Cię zjedzą żywcem :D chińczycy nic nie oddają do open-source więc główni deweloperzy Smoothie(Board/Ware) są strasznie na nich uczuleni :D
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2016, 20:50 przez imrahil, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Jarek

Oskar
Posty: 337
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:26
Kontaktowanie:

Re: Smoothieware

Postautor: Oskar » 19 kwie 2016, 20:49

Ale te lutowanie nie jest po to aby ten sam sygnał dac na dwa wyjścia? a tylko przepisać ekstruder pierwszy na drugi? Nie siedzę w tym ale coś mi się nie podoba tutaj.

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 191
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Smoothieware

Postautor: imrahil » 19 kwie 2016, 20:58

Oskar pisze:Ale te lutowanie nie jest po to aby ten sam sygnał dac na dwa wyjścia? a tylko przepisać ekstruder pierwszy na drugi? Nie siedzę w tym ale coś mi się nie podoba tutaj.

zgadza się. ja u siebie mam wyprowadzone piny step/dir/en na goldpiny i zrobiłem sobie kulturalny kabelek, a tutaj trzeba polutować te potrójne pola "na prawo", czyli środkowy z polem "Z"
pozdrawiam
Jarek


Wróć do „Smoothieware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości