Moja nowa zabawka - Balancing Robot

Czyli forumowy kącik RC i nie tylko
Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Moja nowa zabawka - Balancing Robot

Postautor: Miś » 05 wrz 2016, 12:55

Mały dodatek do robocika. Na razie wersja zastępczo-testowa, ale działa.
Oglądać koniecznie z dźwiękiem.



:LOL:
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
virgin71
Posty: 407
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:27
Kontaktowanie:

Re: Moja nowa zabawka - Balancing Robot

Postautor: virgin71 » 05 wrz 2016, 13:08

Miś pisze:Mały dodatek do robocika. Na razie wersja zastępczo-testowa, ale działa.
Oglądać koniecznie z dźwiękiem.


:LOL:

Możesz jakiś schemacik dzwięku?

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Moja nowa zabawka - Balancing Robot

Postautor: Miś » 05 wrz 2016, 13:28

Moduł dźwiękowy jest w wykonaniu zastępczym jak pisałem (AtMega8 + karta SD + jakiśtam wzmacniacz i głośniczek z laptopa). Schematu niet, bo poskładane ze starych klamotów z szuflady. Ale docelowo będzie tam fajny i tani moduł JQ6500 ( http://sparks.gogo.co.nz/jq6500/index.html ) umożliwiający odtwarzanie MP3. Dostępny na Aliexpress za dychę.
-- MIŚ --

luki
Posty: 73
Rejestracja: 16 lip 2016, 17:32
Kontaktowanie:

Re: Moja nowa zabawka - Balancing Robot

Postautor: luki » 05 wrz 2016, 14:19

Misiu jak byś potrzebował listę poleceń ,schematy i sketch daj znać swego czasu bawiłem się tym modułem polecam do tego ma wbudowany wzmacniacz 3 W ,a i polecam tą niebieską wersję http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-JQ6500-Vo ... SwPcVVycfG :OK:

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Moja nowa zabawka - Balancing Robot

Postautor: Miś » 05 wrz 2016, 15:57

luki pisze:Misiu jak byś potrzebował listę poleceń ,schematy i sketch daj znać swego czasu bawiłem się tym modułem polecam do tego ma wbudowany wzmacniacz 3 W ,a i polecam tą niebieską wersję http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-JQ6500-Vo ... SwPcVVycfG :OK:
Taki do mnie idzie :-)
To powiedz mi trzy rzeczy:
1 Jak zmienić defaultową prędkość komunikacji z 9600 na np 38400 ? Bo tego nigdzie nie znalazłem.
2 Czy jeśli podczas odtwarzania komunikatu (odpalonego komendą 0x12) poślemy mu kolejną komendę odtwarzania to zostanie ona zignorowana, zakolejkowana i odtworzona po zakończeniu poprzedniej, czy też przerwie odtwarzanie poprzedniego i rozpocznie tego nowego ?
3 Czy próbowałeś może wymienić pamięć Flash na większą (bo tam chyba są 16MB czyli 2Mbajty, a układ dopuszcza do 64MB (8Mbajt) ?
-- MIŚ --

luki
Posty: 73
Rejestracja: 16 lip 2016, 17:32
Kontaktowanie:

Re: Moja nowa zabawka - Balancing Robot

Postautor: luki » 05 wrz 2016, 16:50

1. ta 9600 w zupełności wystarczy ale spróbuj wyższą


przykładowy kod :

Kod: Zaznacz cały

   #include <SoftwareSerial.h>
    #define SW_volup   A1           
    #define SW_voldown A2
    #define SW_next    A3
    #define SW_prev    A4
   
    SoftwareSerial mp3(8, 9);  //TX,RX
   
    static uint8_t cmdbuf[8] = {0};
    //int count = 0;
    void command(int8_t cmd, int16_t dat)
    {
      delay(20);
     
      cmdbuf[0] = 0x7e; // bajt startu
      cmdbuf[1] = 0xFF; // wersja
      cmdbuf[2] = 0x06; // liczba bajtow polecenia
      cmdbuf[3] = cmd;  // polecenie
      cmdbuf[4] = 0x00; // 0x00 = no feedback, 0x01 = feedback
      cmdbuf[5] = (int8_t)(dat >> 8); // parametr DAT1
      cmdbuf[6] = (int8_t)(dat); //  parametr DAT2
      cmdbuf[7] = 0xef; // bajt konczacy
     
      for (uint8_t i = 0; i < 8; i++)
      {
        mp3.write(cmdbuf[i]);
      }
    }
     
    void setup()
    {
      Serial.begin(9600);
      mp3.begin(9600);
     
      delay(500); // 500ms na inicjalizacje 
     
      command(0x09, 0x0000); // wybór pamieci  flash
       delay(200); // 200ms na inicjalizacje
       
       pinMode(SW_volup, INPUT);     
       pinMode(SW_voldown , INPUT);     
       pinMode(SW_horn , INPUT);
       digitalWrite(SW_volup,HIGH ); 
       digitalWrite(SW_voldown , HIGH);
       digitalWrite(SW_horn , HIGH);
       
   
      command(0x06, 0x00015); // Ustaw glosnosc na 15





co do 2.

tu są komendy http://screenshot.sh/owqYt4yfXTYxa

0x12 nie występuje, po prostu wykonuje się pętla lub jak to zapiszesz w kodzie czyli (if ) i inne.

3. zapewne nie będzie problemu w wymianie kości na większą ale to wystarczy bo najlepiej zapisać pliki w WAV bo i tak masz jakość mono

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Moja nowa zabawka - Balancing Robot

Postautor: Krzysztof » 05 wrz 2016, 17:15

Mi się najbardziej podobało "Pomocy!" :LOL:

Awatar użytkownika
chemik72
Posty: 427
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:37
Kontaktowanie:

Re: Moja nowa zabawka - Balancing Robot

Postautor: chemik72 » 05 wrz 2016, 18:19

Miś a czy to nie są czasem dźwięki z Worms ? :D " Pomocy" powala biedny się wywalił :cry:
Obrazek
PRUSA i3 ACRYLIC-MGN/SAIZEX 3D MINI/BLIXET B40
W budowie:DRUKARKA SAIZEX3D30%/FREZARKA PROXXON MF70

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: Moja nowa zabawka - Balancing Robot

Postautor: Miś » 05 wrz 2016, 22:35

Luki:
Hmmm to jakieś inne komendy... Na pewno do tego samego modułu ?
Ja bazowałem na tym (ponoć do JQ6500) : http://sparks.gogo.co.nz/jq6500/serial.html

Chemik72
BINGO ! :D
-- MIŚ --

luki
Posty: 73
Rejestracja: 16 lip 2016, 17:32
Kontaktowanie:

Re: Moja nowa zabawka - Balancing Robot

Postautor: luki » 06 wrz 2016, 7:14

To jest definitywnie to modułu do ,którego podałem link .Komendy działają poprawnie ,pinologia tez zupełnie inna jak ten z Twojego linka http://sparks.gogo.co.nz/jq6500/serial.html.Posiadam oba moduły więc potwierdzam co i jak.


Wróć do „Modelarstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości