ESTLCAM

Awatar użytkownika
spec
Posty: 283
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

ESTLCAM

Postautor: spec » 06 sty 2017, 17:45

Nie ma tematu o tym sofcie na forum więc zakładam.
http://www.estlcam.com/
Myślę, że bardzo fajne i proste oprogramowanie frezarki + wbudowany program CAM. Niewątpliwym plusem programu jest fakt, że pracuje on z tanim jak barszcz Arduino Uno. Można również użyć nakładki CNC shield i sterowników silników znanych z drukarek 3D. Program sam wrzuca oprogramowanie na Arduino. Nie potrzeba nic dodatkowego.
Program obsługuje 3 osie, 6 krańcówek oraz włączanie oraz obroty wrzeciona. Według autora wyciąga nawet 70kHz.

Może od razu tutaj zapytam w sprawie podpinania tego cuda do falownika. Zakładając, że falownik można obsługiwać napięciem 0-5V ten układ podłączenia jest poprawny (oczywiście piny będą zmienione na te z arduino)?: http://www.shapeoko.com/forum/download/file.php?id=6545

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2860
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: Krzysztof » 08 sty 2017, 20:24

Z dnia na dzień budowa wielu urządzeń przestaje być większym problemem - fajnie :) Razem z urządzeniami powstają ciekawe softy. Nic tylko mieć czas i tego wszystkiego spróbować.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: Miś » 09 sty 2017, 15:52

spec pisze:Może od razu tutaj zapytam w sprawie podpinania tego cuda do falownika. Zakładając, że falownik można obsługiwać napięciem 0-5V ten układ podłączenia jest poprawny (oczywiście piny będą zmienione na te z arduino)?: http://www.shapeoko.com/forum/download/file.php?id=6545
Bedzie OK.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
spec
Posty: 283
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: spec » 09 sty 2017, 17:12

A ten element okrągły to jaki dokładnie zastosować?

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: Miś » 09 sty 2017, 20:13

To zależy od specyfikacji falownika. Daj namiar na jakąś specyfikacje tego co masz to Ci podpowiem.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
spec
Posty: 283
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: spec » 10 sty 2017, 16:43

Miś pisze:To zależy od specyfikacji falownika. Daj namiar na jakąś specyfikacje tego co masz to Ci podpowiem.


Tutaj jest manual do tego falowownika. Wersja 1.5KW http://www.exoror.com/datasheet/VFD.pdf
Wiem, że to prosty układ ale może są jakieś gotowce z zabezpieczeniem aby niczego nie sfajczyć?

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 750
Rejestracja: 22 kwie 2016, 14:23
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: Miś » 10 sty 2017, 23:19

Dla niego może być mały MOSFET typu BS170.
I pamiętaj aby przeprogramować falownik na zakres wejścia analogowego 0-5V, bo defaultowo jest 0-10V, więc uzyskasz przy defaultach tylko połowę prędkości obrotowej.
-- MIŚ --

Awatar użytkownika
spec
Posty: 283
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: spec » 11 sty 2017, 8:07

Dziękuję za pomoc :Piwo:

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 437
Rejestracja: 15 maja 2016, 5:45
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: Sławek » 11 sty 2017, 9:00

Da sie go przeprogramowac ?

Awatar użytkownika
spec
Posty: 283
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:53
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: ESTLCAM

Postautor: spec » 11 sty 2017, 11:35

PD070 trzeba ustawić na 1.


Wróć do „Frezarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość