Ultimaker by smokehead

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: Kopytko » 24 sty 2017, 12:38

Nie skalibrowany przepływ w przypadku nr 1 , a nr 2 to zbyt słabe chłodzenie i zbyt duża temp druku.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
smokehead
Posty: 59
Rejestracja: 08 sty 2017, 21:03
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: smokehead » 24 sty 2017, 12:42

1.Co oznacz nieskalibrowany przepływ? średnica filamentu? Mam tak praktycznie na każdym filamencie, wcześniej ustawione 2.8mm a teraz 2.9mm, ale na 2.8 było to samo, sprawdzałem też przy mniejszej prędkości wypełnienia niż domyślnie daje program i było podobnie. Czyli co spróbować skoro niektóre miejsca mają braki a w innych porozrzucane bulby.

2. Mam 2x wentylatory 50x50 na 100% więc raczej nie jest to chłodzenie, prawda? Jak już to za wysoka temperatura, ale niestety nie pamiętam jaka była strzelam że 205 stopni, być może dla tego wydruku w spectrym PLA to jednak za dużo, tak jak mowie cała reszta w górę idealna.

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: Kopytko » 24 sty 2017, 12:47

Sprawdz zadaną odległość, czyli odmierz 100m filamentu , puść ekstruzje 100mm i sprawdz czy idealnie tyle wciąga ekstruder, jak nie to zmień kroki ekstrudera.

Co do wentylatorów to jakie wentylatory, bo 50mm nic nie mówi. sa wentylatory 30mm mocniejsze kilkukrotnie od 50mm.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
smokehead
Posty: 59
Rejestracja: 08 sty 2017, 21:03
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: smokehead » 24 sty 2017, 12:54

Taką kalibrację oczywiście robiłem, gdy na początku mojej przygody skakał mi silnik ekstrudera na 10cm wypluwał 27cm, więc teraz mam już pozmieniane i jak ostatnio sprawdzałem było w porządku, mogę oczywiście jeszcze raz to zrobić. Pytanie tylko czemu nie ma samych przerw, albo samych bulb, tylko to i to.

2x http://www.tme.eu/pl/details/me50101v1- ... -000u-a99/

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: Kopytko » 24 sty 2017, 13:05

Wentylatorki ok, mam takie same i dają radę. A drukując kostkę 40mmx40mm z jednym obrysem, scianka ma taką samą grubość jaką masz zadaną w slicerze?
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
smokehead
Posty: 59
Rejestracja: 08 sty 2017, 21:03
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: smokehead » 24 sty 2017, 13:15

Wykonam ten test po pracy, ale jak badałem 2 obrysy to wychodziło 0.8mm czyli tak jak być powinno.
Sam wydruk końcowo wygląda bardzo dobrze na ściankach nie ma żadnych przerw, tylko ten infill od początku mojego drukowania tak wygląda więc chciałem coś z tym zrobić.

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: Kopytko » 24 sty 2017, 13:18

AAAAAA sprawdz jeszcze jaki rodzaj wypełnienia masz, standardowy retlinear ( czy jak mu tam) łączy warstwy wypełnień tylko na " krzyżówkach" i przy niskich warstwach czasami potrafi tak być , ponieważ mosty się robią, zmień na trinagulerar albo podobny , który nakłada ścieżkę na ścieżkę.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.

Awatar użytkownika
smokehead
Posty: 59
Rejestracja: 08 sty 2017, 21:03
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Ultimaker by smokehead

Postautor: smokehead » 24 sty 2017, 13:24

Mam triangle:) Cura 2.3.1, widziałem że przejeżdża osobno po każdej ścieżce na warstwe.


Wróć do „Drukarki 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości