Problem z osią Z

Pytania techniczne dotyczące budowy, działania, itp.
jakub1234
Posty: 7
Rejestracja: 27 sty 2017, 20:15
Kontaktowanie:

Problem z osią Z

Postautor: jakub1234 » 27 sty 2017, 20:42

Witam. Jestem nowy na forum i mam problem z drukarką mam nadzieję że ktoś mi pomoże. Chodzi o to że po wydrukowaniu pierwszych dwóch warstw głowica extrudera znajduje się 2-3mm nad wydrukiem i nie wiem co z tym mam zrobić. Dodam że te dwie warstwy które wychodzą są poszarpane tak jakby filament przestawałby być chwilowo podawany, choć extruder go podaje.

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: olo2000pm » 27 sty 2017, 20:53

Podłącz się do pronterforca, unies głowicę, rozgrzej głowicę do wymaganej temperatury i ekstruduj 100mm filamentu. Sprawdź czy z dyszy jest wyciskany prawidlowo material.

jakub1234
Posty: 7
Rejestracja: 27 sty 2017, 20:15
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: jakub1234 » 27 sty 2017, 20:57

Robiłem tak jak steruję wszystkim manualnie w pronterface to wszystko działa bez zarzutu problem pojawia się przy drukowaniu.

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: olo2000pm » 27 sty 2017, 21:01

A odległość dyszy od stołu jest dobra? Daj zdjęcia.

jakub1234
Posty: 7
Rejestracja: 27 sty 2017, 20:15
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: jakub1234 » 27 sty 2017, 21:32

Odległość ustawiłem dając między stół a głowicę kartkę papieru tak, aby ruszała się z niewielkim oporem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
smokehead
Posty: 59
Rejestracja: 08 sty 2017, 21:03
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: smokehead » 29 sty 2017, 9:38

A kroki osi z? moze tu jest problem, ja na poczatku tez mialem zle zworki i wszystko drukowalo sie 2x nizsze niz powinno u Ciebie moze na odwrot. A co do extrudera to sprawdz czy oby na pewno radelko nie slizga sie na filamencie.

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 186
Rejestracja: 20 kwie 2016, 9:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: marcino » 29 sty 2017, 10:26

Jak korzystasz z pronterface to dobre i wygodne narzędzie i proponuje sprawdzenie kroków osi Z najlepsza do tegoj sufmiarka elektroniczna,
10mm to powinno tyle być a 1mm to wiadomo itd. może być wartość źle wpisana w firmware i początkowo 1mm drugi 1.09 trzeci 1.15mm to tylko przykład czym dalej sprawdzamy tym granica błędu rośnie i po 10mm mamy 11/12/plus wartości po przecinku głównie stosując śruby napędowe można popełnić jakiś błąd.
pozdrawiam Marcin ;)

jakub1234
Posty: 7
Rejestracja: 27 sty 2017, 20:15
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: jakub1234 » 29 sty 2017, 21:17

Dziękuję wszystkim za pomoc. Sprawdzę wszystko w poniedziałek tak jak napisaliście i zobaczę co z tego wyjdzie. Pozdrawiam.

yaro071
Posty: 10
Rejestracja: 09 sty 2017, 21:47
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: yaro071 » 31 sty 2017, 12:06

Podłącze się do tematu:)
Witam.
Mam problem z osią Z w x3d corexy.
przy kostce 20x20x20 wysokość ma 19,5mm.
Sprawdzałem suwmiarką i wychodzi, że jest to stałe (oś Z) ma -0,5mm.
Jak zlikwidować ten problem?
Samym repetier Z-axis steps per mm. nic mi nie dało.
Jakieś pomysły?
jeszcze po zakończeniu drukowania silnik osi Z puszcza i wszystko leci na dół.
Można przeprogramować, aby po zakończeniu drukowania os Z zeszła na dół i puściła po dotknięciu krańcówki?
Ostatnio zmieniony 31 sty 2017, 12:14 przez yaro071, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 964
Rejestracja: 19 kwie 2016, 17:04
Lokalizacja: Oleśnica
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: Kopytko » 31 sty 2017, 12:11

Stale 0.5 na 20 mm wiec na 100 mm bedzie 2.5. Jak ci nic nie dalo zmiana krokow?
:arrow: Pozdrawiam Patryk.


Wróć do „Drukarki FDM/FFF”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość