OctoPi - ustawienia sieci - problem
- Sławek
- Kontaktowanie:
Re: OctoPi - ustawienia sieci - problem
Przeciez da sie ustawic statyczny adres na rpi a nie tylko z dhcp 

- Krzysztof
- Administrator
- Kontaktowanie:
Mogę statyczny ustawić na RPi, ale tylko dla połączenia kablowego. Po WiFi jest dynamiczne przydzielanie
Sprobuję jeszcze podłączyć RPi na kablu i ze statycznego polecieć. Router to Tp-Link 941

-
- Kontaktowanie:
Kilka pytań? Jak Krzysztofie Ty w ogóle chcesz się połączyć z tą malinką z WAN? Masz publiczne czy prywatne IP? Masz stałe IP stałe czy zmienne. Testowałeś już usługi z zewnątrz tzn czy masz otwarte wszystkie porty z WAN czy tylko wybrane? Chcesz przekierować wybrany port do obsługi Octopi czy zestawić tunel VPN? Co to jest router 1 oraz do światła? Czy one są połączone? To nie problem RPI tylko konfiguracji sieci. To że RPI ma internet to nie znaczy że możesz mieć dostęp do niego przez ten internet.
-
- Kontaktowanie:
Krzysztof pisze:Mogę statyczny ustawić na RPi, ale tylko dla połączenia kablowego. Po WiFi jest dynamiczne przydzielanieSprobuję jeszcze podłączyć RPi na kablu i ze statycznego polecieć. Router to Tp-Link 941
Na tplinku (zakładając, że masz oryginalny firmware) w menu DHCP masz podmenu "Address reservation", tam możesz wpisać malince na stałe jakiś adres IP, ale po kablu też warto spróbować. Jak Ci się uda podłączyć do malinki tak, żeby ta miała przy okazji dostęp do netu to zrób sudo apt-get update; sudo apt-get upgrade
- bundyr
- Kontaktowanie:
Miałem podobny problem tyle, że z Repetier Host jak malina ustawiała ipv6. Nie dało się wówczas połączyć, po wyłączeniu ipv6 i ustawieniu ipv4 wszystko wróciło do normy. Krzysztof sprawdź może ten trop.
- Krzysztof
- Administrator
- Kontaktowanie:
Dzięki za podpowiedzi. Jutro mam urwanie głowy, więc pewnie pojutrze usiądę do OctoPi, bo musi to wreszcie zadziałać
No ale pojutrze mają dojechać płytki z Merkar-a od Due3Dom i MINI, więc znów będę miał rozdwojenie jaźni

No ale pojutrze mają dojechać płytki z Merkar-a od Due3Dom i MINI, więc znów będę miał rozdwojenie jaźni

- Miś
- Kontaktowanie:
Nie rozdwojenie jaźni tylko po prostu zapier..lKrzysztof pisze:więc znów będę miał rozdwojenie jaźni

-- MIŚ --
- Sławek
- Kontaktowanie:
Re: RE: Re: OctoPi - ustawienia sieci - problem
Krzysztof pisze:Mogę statyczny ustawić na RPi, ale tylko dla połączenia kablowego. Po WiFi jest dynamiczne przydzielanieSprobuję jeszcze podłączyć RPi na kablu i ze statycznego polecieć. Router to Tp-Link 941
Eeee, no panie, dla kazdego interfejsu da sie ustawic a robisz to tak :
sudo nano /etc/network/interfaces
I edytujesz czesc dla wlan0
iface wlan0 inet static
address 192.168.3.90
gateway 192.168.3.1
netmask 255.255.255.0
network 192.168.3.0
broadcast 192.168.3.255
Oczywiscie ustawiasz swoje parametry sieci

- Sławek
- Kontaktowanie:
Re: Octoprint - ustawienia sieci - problem
Sławek pisze:Dokładnie, i ma wszystkie opcje jak w wersji PRO
Niestety od dziś, jak ktoś ma połączenie z netem z RPi na którym stoi Repetier Server, skończyła się brutalnie wersja beta i sporo funkcji wymaga wykupienia wersji PRO za 80 EUR

Zatem czas powrócić do Octoprinta

Pozdr
- Marcin1415
- Kontaktowanie:
bundyr pisze:Miałem podobny problem tyle, że z Repetier Host jak malina ustawiała ipv6. Nie dało się wówczas połączyć, po wyłączeniu ipv6 i ustawieniu ipv4 wszystko wróciło do normy. Krzysztof sprawdź może ten trop.
Gdzie przełączyć ipv4? Mam ten sam problem co Krzysztof. Potrzebuję ustawić stałe IP w octoprint i za cholere nie da się tego zrobić. Edytuje /etc/network/interfaces tak jak pisaliście i za każdym razem i tak zostaje losowo przydzielony ip. Co można z tym jeszcze zrobić?