AZSMZ-konfig na 2 ekstrudery (WIP)

Awatar użytkownika
evrybadykombinerki
Posty: 275
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:15
Kontaktowanie:

AZSMZ-konfig na 2 ekstrudery (WIP)

Postautor: evrybadykombinerki » 19 kwie 2016, 21:53

Ktoś gdzieś szukał ostatnio.
To jest konfig, na którym mam roboczo uruchomiony AZSMZ v1.2 jeszcze nie zabudowany w drukarce - więc ostrożnie.
Zdefiniowałem układ jako kartezjański. Można g-codami sobie grzać głowice, sczytywać temperatury i uruchamiać ekstrudery. Sporo zakomentowanych linii i głupich dopisków w kodzie - wyczyszczę to w wersji finalnej - nie wiem kiedy :lol:
config.zip
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: AZSMZ-konfig na 2 ekstrudery (WIP)

Postautor: olo2000pm » 20 kwie 2016, 5:03

Mi sprzedawca wysłał coś takiego
config:
alpha_step_pin 2.0 # Pin for alpha stepper step signal
alpha_dir_pin 0.5 # Pin for alpha stepper direction
alpha_en_pin 0.4 # Pin for alpha enable pin
alpha_max_rate 30000.0 # mm/min
beta_step_pin 2.2 # Pin for beta stepper step signal
beta_dir_pin 0.20 # Pin for beta stepper direction
beta_en_pin 0.19 # Pin for beta enable
beta_max_rate 30000.0 # mm/min
gamma_step_pin 2.1 # Pin for gamma stepper step signal
gamma_dir_pin 0.11 # Pin for gamma stepper direction
gamma_en_pin 0.10 # Pin for gamma enable
gamma_max_rate 30000.0 # mm/min
------------------------------------
extruder.hotend.step_pin 2.8 # Pin for extruder step signal
extruder.hotend.dir_pin 2.13 # Pin for extruder dir signal
extruder.hotend.en_pin 4.29 # Pin for extruder enable signal
-------------------------------------
extruder.hotend2.enable false #

Wysłał też zdjęcie i tam są też przecięte ścieżki

Awatar użytkownika
evrybadykombinerki
Posty: 275
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:15
Kontaktowanie:

Re: AZSMZ-konfig na 2 ekstrudery (WIP)

Postautor: evrybadykombinerki » 20 kwie 2016, 9:52

Zjadło mi dziś odpowiedź, więc jeszcze raz:

alpha to w kartejańskim będzie zwykle "X"
beta - "Y"
gamma - "Z"

linia kodu:
extruder.hotend2.enable false #
oznacza, że drugiego ekstrudera (hotendu) w tym konfigu się nie przewiduje

Przecinanie ścieżek w wersji drugiej AZS'a nie powinno mieć wg mnie tym przypadku miejsca, chyba że mówimy o wpinaniu silnika dublującego "zetkę" w nieużywane gniazdo drugiego ekstrudera. Ale to inny wątek.
Może on Ciebie nie zrozumiał? - czasem trzeba do niego kilka razy pisać żeby podłapał o co chodzi. Nie jest dobry w angielskim...

Awatar użytkownika
olo2000pm
Posty: 1330
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:03
Kontaktowanie:

Re: AZSMZ-konfig na 2 ekstrudery (WIP)

Postautor: olo2000pm » 20 kwie 2016, 18:09

Oj przepraszam Ty piszesz o dwóch ekstruderach a ja mam jeden i dwa silniki w osi Z.
Da sie ten mój wpis przenieść do mojego wątku?


Wróć do „Smoothieware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość