Jak zgrzać drut oporowy z elektrodą?

Awatar użytkownika
Krzyś59
Posty: 130
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:01
Kontaktowanie:

Jak zgrzać drut oporowy z elektrodą?

Postautor: Krzyś59 » 04 sty 2020, 17:20

Czy jest jakiś w miarę prosty sposób na zgrzanie drutu oporowego (0,2-0,25 mm) z elektrodą (blaszka stalowa ok 2mm)
Mam dostępny transformator z mikrofali, plącze mi się jakiś transformator toroidalny, ale nie znam mocy. Czy z tego można na szybko coś sklecić do takiego celu? Praktycznie jednorazowe użycie, więc nie chcę iść w wielkie koszty.
Czy użycie superkondensatora 500F 2,7V byłoby dobrym pomysłem do takiego celu? Mam zasilacz z regulowanym prądem więc kwestia ładowania i ograniczenia napięcia jest do ogarnięcia.
Ma ktoś jakiś pomysł? Podpowiedź?

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2868
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Jak zgrzać drut oporowy z elektrodą?

Postautor: Krzysztof » 04 sty 2020, 17:24

Trafo z mikrofali pozwala na zgrzewanie blaszek do baterii, więc nie powinno być problemem zgrzanie drutu oporowego.

https://majsterkowo.pl/zgrzewarka-do-og ... rofalowki/

Awatar użytkownika
Krzyś59
Posty: 130
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:01
Kontaktowanie:

Re: Jak zgrzać drut oporowy z elektrodą?

Postautor: Krzyś59 » 04 sty 2020, 17:45

Dzięki, widziałem te rozwiązania, tylko, że trochę mnie leń ogrania i nie chce mi się tego robić Potrzebuję zgrzać najwyżej 4-5 drutów ale jak nic innego nie wykombinuję to pewnie zmuszę się do zrobienia zgrzewarki. Inna sprawa, że jak bym zrobił to pewnie na coś więcej się w przyszłości przyda :D

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2868
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Jak zgrzać drut oporowy z elektrodą?

Postautor: Krzysztof » 05 sty 2020, 10:43

To podejdź do warsztatu blacharskiego. Może będą mieli zgrzewarkę do blach (jak szanowany warsztat blacharski to ma) i za przysłowiową flaszkę niech ci to zgrzeją.

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 189
Rejestracja: 20 kwie 2016, 9:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Jak zgrzać drut oporowy z elektrodą?

Postautor: marcino » 14 sty 2020, 17:41

Hej, można jeszcze wykorzystać metodę zaprasowania z pomocą tulejki.Połączona w ten sposób stalowa sprężyna, która miała za zadanie naciągać drut podczas rozgrzewania samoróbki do ciecia styropianu zadziałała rewelacyjnie.
pozdrawiam Marcin ;)

Awatar użytkownika
Krzyś59
Posty: 130
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:01
Kontaktowanie:

Re: Jak zgrzać drut oporowy z elektrodą?

Postautor: Krzyś59 » 24 sty 2020, 20:27

Jak na razie nie udało mi się zgrzać, wszystko do czego miałem dostęp jest za duże do takiego drutu. Niestety. Ale mam inny pomysł, coś pośredniego między zaciskaniem a zaklepywaniem. Niestety mam inny kłopot. Nigdzie nie mogę kupić drutu grzewczego (oporowego) w izolacji. problem w tym, że w remontowanej głowicy jest ciasno i nie ma szans na nawinięcie drutu oporowego w jakiejkolwiek dostępnej osłonie. W oryginale zastosowany jest drut oporowy w bawełnie, ale konia z rzędem jak ktoś to znajdzie w ofercie.
A może macie pomysł jak tego szukać na anglojęzycznych stronach? Wyczerpałem już wszelkie moje pomysły na nazewnictwo i nic nie udało mi się znaleźć.

Awatar użytkownika
g4ever
Posty: 477
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:47
Kontaktowanie:

Re: Jak zgrzać drut oporowy z elektrodą?

Postautor: g4ever » 28 sty 2020, 9:21

Krzyś59 pisze:Jak na razie nie udało mi się zgrzać, wszystko do czego miałem dostęp jest za duże do takiego drutu. Niestety. Ale mam inny pomysł, coś pośredniego między zaciskaniem a zaklepywaniem. Niestety mam inny kłopot. Nigdzie nie mogę kupić drutu grzewczego (oporowego) w izolacji. problem w tym, że w remontowanej głowicy jest ciasno i nie ma szans na nawinięcie drutu oporowego w jakiejkolwiek dostępnej osłonie. W oryginale zastosowany jest drut oporowy w bawełnie, ale konia z rzędem jak ktoś to znajdzie w ofercie.
A może macie pomysł jak tego szukać na anglojęzycznych stronach? Wyczerpałem już wszelkie moje pomysły na nazewnictwo i nic nie udało mi się znaleźć.


http://ramar24.pl/DRUT-OPOROWY-w-baweln ... -1m-p59493

http://www.altercigar.pl/sznurki-krzemo ... -kanthal-D

z tego wychodzi, że w e-papierosach są zastosowane takie druty oporowe i zastosowany jest sznurek silica
https://www.google.com/search?client=fi ... rek+Silica

A może pokażasz jak zregenerować głowicę? CHyba to dotyczy 3d Gence one

Awatar użytkownika
Krzyś59
Posty: 130
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:01
Kontaktowanie:

Re: Jak zgrzać drut oporowy z elektrodą?

Postautor: Krzyś59 » 28 sty 2020, 15:15

Ten drut widziałem, parametry oporu są ok, ale trochę się obawiam, że jest za cienki, to tylko 0,1 mm
Owszem, chodzi o 3dGence
Ja wiem, że tam jest maks 280 st, ale mimo wszystko mam obawy. Jak nic nie znajdę innego to pewnie kupię, drogi nie jest.
Co do sznurka i drutu kanthal, to wszystko byłoby fajnie jakby się dało opleść tym sznurkiem drut, ale to raczej niewykonalne.
Mam najmniejszą dostępną koszulkę termoodporną, ale to nie jest dobre rozwiązanie, w głowicy jest tak mało miejsca, że nie jestem w stanie nawinąć odpowiedniej ilości drutu. Poza tym, żeby nie spalić elektroniki wolę dać większy opór niż to wynika z pomiaru, najwyżej trochę dłużej się będzie grzało.
Jak wreszcie to wszystko poskładam i będzie działało to się podzielę metodą, ale jeszcze za wcześnie :D
Ciekawi mnie jedno, taki drut w bawełnie musi się dać kupić, nie wierzę, że tego nikt nie ma ani że dla Gence ktoś to ekstra produkuje. Niestety nie mam pojęcia jak tego szukać po angielsku, moje różne kombinacje językowe nie przynosiły dobrego wyniku, a po polsku zwykle wracam na epapierosy, ale to nie tędy droga.

Awatar użytkownika
g4ever
Posty: 477
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:47
Kontaktowanie:

Re: Jak zgrzać drut oporowy z elektrodą?

Postautor: g4ever » 28 sty 2020, 22:59

Krzyś59 pisze:Ten drut widziałem, parametry oporu są ok, ale trochę się obawiam, że jest za cienki, to tylko 0,1 mm
Owszem, chodzi o 3dGence
Ja wiem, że tam jest maks 280 st, ale mimo wszystko mam obawy. Jak nic nie znajdę innego to pewnie kupię, drogi nie jest.
Co do sznurka i drutu kanthal, to wszystko byłoby fajnie jakby się dało opleść tym sznurkiem drut, ale to raczej niewykonalne.
Mam najmniejszą dostępną koszulkę termoodporną, ale to nie jest dobre rozwiązanie, w głowicy jest tak mało miejsca, że nie jestem w stanie nawinąć odpowiedniej ilości drutu. Poza tym, żeby nie spalić elektroniki wolę dać większy opór niż to wynika z pomiaru, najwyżej trochę dłużej się będzie grzało.
Jak wreszcie to wszystko poskładam i będzie działało to się podzielę metodą, ale jeszcze za wcześnie :D
Ciekawi mnie jedno, taki drut w bawełnie musi się dać kupić, nie wierzę, że tego nikt nie ma ani że dla Gence ktoś to ekstra produkuje. Niestety nie mam pojęcia jak tego szukać po angielsku, moje różne kombinacje językowe nie przynosiły dobrego wyniku, a po polsku zwykle wracam na epapierosy, ale to nie tędy droga.



a to? https://www.aliexpress.com/item/4000061 ... b201603_53

Awatar użytkownika
Krzyś59
Posty: 130
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:01
Kontaktowanie:

Re: Jak zgrzać drut oporowy z elektrodą?

Postautor: Krzyś59 » 29 sty 2020, 19:41

Ale to nie jest drut oporowy a termoodporny, do pracy w wysokich temperaturach. Zupełnie na ta parafia


Wróć do „Nie wiesz gdzie pytać? Zapytaj tutaj …”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości