OctoPi - ustawienia sieci - problem

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2869
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

OctoPi - ustawienia sieci - problem

Postautor: Krzysztof » 06 cze 2016, 5:54

Mam problem z ustawieniami sieci dla OctoPi.
Otóż chciałbym zmusić RPi aby pracowało w sieci, tak, abym miał dostęp zdalny z różnych miejsc (również poza domem). Niestety przy automatycznie przypisywanym IP i podłączonym do internetu routerze nie mogę połączyć się z OctoPi. Po odłączeniu wtyczki z internetem od routera wszystko oczywiście śmiga. RPi mam podłączone do sieci przez WiFi. W domu internet mem przez WiFi (w większości komputerów) + 2 podłączone po kablu.
Aktualne podłączyłem do innego routera, który używam do oświetlenia (jest odłączony od sieci internet), no i tu problemu nie ma.

Pomóż drogie Bravo, już nie wiem jak mam żyć :(

Garreth
Posty: 984
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Octoprint - ustawienia sieci - problem

Postautor: Garreth » 06 cze 2016, 6:23

Na routerze musiałbyś ustawić rezerwację adresu IP do Raspi i przekierować na ten adres IP port http i ewentualnie jakieś poboczne typu ssh.

Ale to, że przy podłączonym necie nie możesz się łączyć do octopi wewnątrz sieci to jakieś dziwne... Co pozmieniałeś i czy tak było cały czas?

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2869
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Octoprint - ustawienia sieci - problem

Postautor: Krzysztof » 06 cze 2016, 6:26

Wczoraj dopiero postawiłem (pierwszy raz) OctoPi na RPi. Po DHCP został przypisany adres 192.168.1.104. Mam wrażenie, że przeglądarka próbuje się połączyć z tym adresem gdzieś, gdzieś w sieci net :roll:

Garreth
Posty: 984
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Octoprint - ustawienia sieci - problem

Postautor: Garreth » 06 cze 2016, 6:56

A próbowałeś wpisać 192.168.1.104:80 albo zdaje się 192.168.1.104:5000 w przeglądarkę?

W ogóle to instalowałeś Octopi (system z wgranym już octoprintem) czy do czystego raspbiana doinstalowałeś octoprint ze źródeł?

Generalnie to działa out-of-box w Octopi, jedyne co często nie działa na kompach z windowsem to dostęp przez http://octopi.local, wtedy trzeba zrobić to:

Kod: Zaznacz cały

You'll have to download the Bonjour Print Services for Windows and install them. Then make sure your Windows Firewall allows Traffic on UDP Port 5353 and grant internet access to the mDNSresponder.exe (part of the Bonjour support you just installed).


Przydałoby się też malinkę zaktualizować, przez apt-get update; apt get upgrade. Masz RPI3 czy starszy?

grzybu
Posty: 66
Rejestracja: 21 kwie 2016, 10:35
Kontaktowanie:

Re: Octoprint - ustawienia sieci - problem

Postautor: grzybu » 06 cze 2016, 7:01

Sprawdź serwis https://www.weaved.com/.
Za darmo możesz zdefiniować do 10 połączeń i mieć jedno odpalone jednocześnie. Mają serwis na malinkę i wystarczy go zainstalować i skonfigurować.
Wtedy logujesz się na ich stronie i widzisz, co masz online. Wybierasz i się łączysz. Ja mam octoprint i ssh. Działa bardzo fajnie i nic nie trzeba konfigurować na firewallu.

Garreth
Posty: 984
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Octoprint - ustawienia sieci - problem

Postautor: Garreth » 06 cze 2016, 7:12

grzybu pisze:Sprawdź serwis https://www.weaved.com/.
Za darmo możesz zdefiniować do 10 połączeń i mieć jedno odpalone jednocześnie. Mają serwis na malinkę i wystarczy go zainstalować i skonfigurować.
Wtedy logujesz się na ich stronie i widzisz, co masz online. Wybierasz i się łączysz. Ja mam octoprint i ssh. Działa bardzo fajnie i nic nie trzeba konfigurować na firewallu.

Zajebiste, przetestuję na pewno:) Nie znałem tej funkcjonalności a jakoś nie chciałem wywalać malinki na portach na zewnątrz.

Tylko to nie rozwiąże problemu, że po podłączeniu netu do sieci komputer nie widzi malinki.

grzybu
Posty: 66
Rejestracja: 21 kwie 2016, 10:35
Kontaktowanie:

Re: Octoprint - ustawienia sieci - problem

Postautor: grzybu » 06 cze 2016, 7:20

Ja używam lokalnie po prostu adresu octopi.local. Malinka go rozgłasza i jak system klienta obsługuje protokół mDNS to powinien widzieć octopi pod tym adresem.

Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator
Posty: 2869
Rejestracja: 19 kwie 2016, 14:03
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Octoprint - ustawienia sieci - problem

Postautor: Krzysztof » 06 cze 2016, 11:41

Wgrywałem OctoPi z obrazu. Mam malinę B

grzybu
Posty: 66
Rejestracja: 21 kwie 2016, 10:35
Kontaktowanie:

Re: Octoprint - ustawienia sieci - problem

Postautor: grzybu » 06 cze 2016, 11:50

Nie wiem czy windows sam z siebie obsługuje mDNS. U mnie świeżo zainstalowany Win 10 i działa.
Z Maca nie ma problemu, bo mDNS to jest ich wynalazek.
Ewentualnie trzeba po prostu ustawić adres IP malinki na sztywno i nie będzie problemu.

Garreth
Posty: 984
Rejestracja: 20 kwie 2016, 6:59
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Octoprint - ustawienia sieci - problem

Postautor: Garreth » 06 cze 2016, 11:55

Krzysztof pisze:Wgrywałem OctoPi z obrazu. Mam malinę B


To w OctoPi po samym wpisaniu w octopi-network.txt danych sieci (nazwa, hasło, typ) powinien octoprint śmigać.

Malinkę 3 model B, malinkę 2 model B czy malinkę 1 model B+ ?:D

Jeśli 3, to tam jeszcze średnio było z wspieraniem tej wbudowanej karty jeszcze jakieś 2-3 tygodnie temu, trzeba było zrobić rpi update, które aktualizuje kernel do nowej wersji, u mnie śmiga.

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install rpi-update
sudo BRANCH=next rpi-update

Ale to tylko na RPI 3 B.

Jeśli nic więcej nie przekombinowałeś w octopi-network.txt albo w sudo raspi-config ani nic więcej nie instalowałeś, nie konfigurowałeś w samej malince, a masz wersję 2 lub 1, to albo jest problem z Twoją kartą wifi na USB (jaką masz?) albo z samą konfiguracją routera (jaki masz? ).

@grzybu, obsługę mDNS (bonjour service) ja musiałem doinstalować tak jak pisałem powyżej i po tym działa. Ale po IP powinien być dostęp zawsze, o ile na pewno się ma poprawny - może router zmienia adres IP malince po podpięciu go do netu z jakiegoś dziwnego powodu.


Wróć do „OctoPrint”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość